20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako do iskustva prije traženja prvog posla?! [ KARIJERA ]

Često je problem kod traženja posla nedovoljno radno iskustvo. Posebno ako se radi o mladima koji su tek završili fakultet...

Kako do iskustva prije traženja prvog posla?!

Često je problem kod traženja posla nedovoljno radno iskustvo. Posebno ako se radi o mladima koji su tek završili fakultet. Kako uopće mogu imati radno iskustvo koje se traži od njih?! I kako da dobiju posao da bi stekli radno iskustvo ako se ono traži kao uvjet. Jedno od vrlo čestih pitanja koje si postavljaju osobe kada tek krenu tražiti posao. Već kada krenete pisati životopis shvatite da područje radnog iskustva ostaje prazno, no to se čini logično, budući da ste tek završili fakultet. No, kada počnete pregledavati natječaje shvatite da mnogi natječaji traže određeno iskustvo. Čak i kada ne traže, na razgovoru za posao često se pojavit pitanje radnog iskustva, ili bar pitanje što ste radili tijekom fakulteta. Budite spremni na takva pitanja i pripremite adekvatne odgovore, čak i kada nemate radno iskustvo, pripremite odgovor kako biste bili spremni.

Neki od načina kako prebroditi taj problem su slijedeće strategije:

Honorarni posao
Pokušajte naći nekog od prijatelja ili rodbine tko bi vam mogao dati honorarni posao. Nije važno o kojem se poslu radi i da li je vezan uz vašu struku, jer se radi o skupljanju iskustva u radnom okruženju, ponašanju na radnom mjestu i prihvaćanju obveza. To je ono što će vas pitati poslodavci na razgovoru za posao.

Honorarnim radom ćete dokazati da ste spremni preuzeti i obveze koje zahtjeva puno radno vrijeme.

Dok studirate raspitajte se o razmjeni studenata i studiranju vani
Na većina fakulteta postoje mogućnosti razmjene studenata ili dobivanja stipendija  za studiranje semestar ili dva na fakultetima u inozemstvu. Na taj ćete način usavršiti znanje jezika, steći nova iskustva, a često se u sklopu stipendije treba obaviti i praksa u nekom poduzeću. Sigurno će vam sve to u životopisu izgledati bolje, ali i dati vam sigurnost na razgovoru za posao.

Praksa
Na većini fakulteta obvezna je praksa. Pokušajte to iskoristiti za stvarno stjecanje iskustva u nekom poduzeću. Pronađite firmu u kojoj ćete stvarno odraditi taj period. Čak i ako se radi o kuhanju kave, dobit ćete uvid kako funkcioniraju poslovni uvjeti i kako se ponašati profesionalno. Možda ćete čak i steći neko iskustvo u struci.

Budite otvoreni i za druga radno mjesta
Strpljivo tražite posao koji želite, ali u međuvremenu možete prihvatiti i neko manje atraktivno radno mjesto. Ne znači da ćete prihvaćanjem takvog posla krenuti u drugom smjeru, nego da ćete dok čekate pravi posao stjecati i iskustvo. Prvi posao je samo korak prema ostvarivanju vaših profesionalnih ciljeva, nikako jednosmjerna ulica ili cilj. Kod izbora bolje bi bilo tražiti posao koji je na određeni način povezan s poslom koji želite raditi. Može biti u kompaniji u kojoj želite raditi samo drugačije radno mjesto, dok može biti samo nekim dijelom vezano uz ono što vas zanima, a da nije u kompaniji u kojoj želite ostvariti karijeru.

Niže radno mjesto i manja plaća
Ako znate u kojoj firmi želite raditi, budite spremni raditi na nižoj poziciji i za manju plaću. To nije loše jer ćete se na licu mjesta upoznati kako funkcionira to poduzeće, uz istovremeno stjecanje iskustva i pokazivanje svojih sposobnosti.

Ne trebate odmah reći da je to prolazno mjesto u vašem životu, inače ga nećete ni dobiti. Poslodavcima je proces traženja radnika skup i oduzima vrijeme, stoga nitko ne voli prolaznike. A kad dobijete takvo radno mjesto, potrudite se dokazati da ste vi osoba koja vrijedi, da vaša znanja i sposobnosti idu više od tog mjesta. Ali budite strpljivi.

Uvijek dobro proučite životopis prije odlaska na razgovor. Osim što trebate napisati dobar životopis u kojem ćete se koncentrirati na ono što se očekuje za radno mjesto koje tražite. Ali pokušajte iz radnog iskustva koje spominjete pripremiti odgovore na pitanja koja vas očekuju.