Kako do iskustva prije traženja prvog posla?! [ KARIJERA ]

Kako do iskustva prije traženja prvog posla?!

Često je problem kod traženja posla nedovoljno radno iskustvo. Posebno ako se radi o mladima koji su tek završili fakultet. Kako uopće mogu imati radno iskustvo koje se traži od njih?! I kako da dobiju posao da bi stekli radno iskustvo ako se ono traži kao uvjet.

Neki od načina kako prebroditi taj problem su slijedeće strategije:

Honorarni posao
Pokušajte naći nekog od prijatelja ili rodbine tko bi vam mogao dati honorarni posao. Nije važno o kojem se poslu radi i da li je vezan uz vašu struku, jer se radi o skupljanju iskustva u radnom okruženju, ponašanju na radnom mjestu i prihvaćanju obveza. To je ono što će vas pitati poslodavci na razgovoru za posao.

Honorarnim radom ćete dokazati da ste spremni preuzeti i obveze koje zahtjeva puno radno vrijeme.

Dok studirate raspitajte se o razmjeni studenata i studiranju vani
Na većina fakulteta postoje mogućnosti razmjene studenata ili dobivanja stipendija  za studiranje semestar ili dva na fakultetima u inozemstvu. Na taj ćete način usavršiti znanje jezika, steći nova iskustva, a često se u sklopu stipendije treba obaviti i praksa u nekom poduzeću. Sigurno će vam sve to u životopisu izgledati bolje, ali i dati vam sigurnost na razgovoru za posao.

Praksa
Na većini fakulteta obvezna je praksa. Pokušajte to iskoristiti za stvarno stjecanje iskustva u nekom poduzeću. Pronađite firmu u kojoj ćete stvarno odraditi taj period. Čak i ako se radi o kuhanju kave, dobit ćete uvid kako funkcioniraju poslovni uvjeti i kako se ponašati profesionalno. Možda ćete čak i steći neko iskustvo u struci.

Budite otvoreni i za druga radno mjesta
Strpljivo tražite posao koji želite, ali u međuvremenu možete prihvatiti i neko manje atraktivno radno mjesto. Ne znači da ćete prihvaćanjem takvog posla krenuti u drugom smjeru, nego da ćete dok čekate pravi posao stjecati i iskustvo. Prvi posao je samo korak prema ostvarivanju vaših profesionalnih ciljeva, nikako jednosmjerna ulica ili cilj.

Niže radno mjesto i manja plaća
Ako znate u kojoj firmi želite raditi, budite spremni raditi na nižoj poziciji i za manju plaću. To nije loše jer ćete se na licu mjesta upoznati kako funkcionira to poduzeće, uz istovremeno stjecanje iskustva i pokazivanje svojih sposobnosti.

Ne trebate odmah reći da je to prolazno mjesto u vašem životu, inače ga nećete ni dobiti. Poslodavcima je proces traženja radnika skup i oduzima vrijeme, stoga nitko ne voli prolaznike. A kad dobijete takvo radno mjesto, potrudite se dokazati da ste vi osoba koja vrijedi, da vaša znanja i sposobnosti idu više od tog mjesta. Ali budite strpljivi.

Uvijek dobro proučite životopis prije odlaska na razgovor. Osim što trebate napisati dobar životopis u kojem ćete se koncentrirati na ono što se očekuje za radno mjesto koje tražite. Ali pokušajte iz radnog iskustva koje spominjete pripremiti odgovore na pitanja koja vas očekuju.

Kada i koliko raditi besplatno?! [ KARIJERA ]