Kada i koliko raditi besplatno?! [ KARIJERA ]

Kada i koliko raditi besplatno?!

Bez obzira da li ste na početku karijere ili već imate iskustva ponekad dođete u situaciju da bi trebali nešto raditi bez naknade. To može biti prekovremeni rad, izostanak plaće mjesecima, pripravnički bez naknade…

Da li raditi besplatno? Nema jednoznačnog odgovora. Sve ovisi o puno čimbenika, ali kako biste lakše došli do odgovora upitajte se neka od sljedećih pitanja:

– Koliko dugo vas očekuje rad bez naknade? –

Ako se vaša gospodarska grana suočava s krizom, mnogi će morati napraviti neke ustupke kako bi opstali, onda je u redu nešto napraviti i besplatno. Bez obzira da li se radi o dodatnom radu, prekovremenim ili normalnom radnom vremenu za koje nećete dobiti naknadu. No, budite oprezni da se takva situacija ne pretvori u normalnu i očekivanu. Ne može takav neplaćeni rad utjecati na vaš život. Dakle ne trebate zbog takvog posla zapostaviti onaj koji se plaća i od kojeg morate živjeti.

Također, budite uvijek svjesni da će vaš besplatan rad utjecati na vašu budućnost, ali i na druge. Možda će se očekivati da i u buduće radite za malu naknadu (ionako ste već radili besplatno) ili će zaposliti novu osobu koja će opet raditi besplatno. Ovdje se već dolazi do točke da sve dok ima netko zadovoljavajući tko će raditi besplatno zašto bi se nekog plaćalo. A vi ne želite biti takav primjer.

– Zašto radite besplatno? –

Često osobe uđu u neki projekt svjesni da neće biti plaćeni, a ne vide ni jednog razloga zašto to rade. U tom slučaju vrlo brzo postanu nezadovoljni. Ako ste pristali nešto odraditi besplatno morate znati zašto to radite. Može se raditi o bilo čemu: o vašem širenju znanja, druženju s nekim ljudima, doprinosu zajednici, pomaganju nekoj društvenoj skupini…

– Hoće li to napraviti netko drugi ako vi ne napravite? –

Ponekad dodatni neplaćeni posao omogućuje sigurnost na poslu. Ako radite više nego što je u opisu vašeg posla postajete vrjedniji poduzeću. No, to vrijedi samo ako ste preuzeli posao koji je teško zamjenjiv. Ukoliko radite prekovremeno, a radite posao koji nije niti malo specifičan nećete s tim postati nezamjenjivi nego kad budete htjeli raditi manje tj.normalno radno vrijeme zamijenit će vas.

– Hoće li to povećati vašu vrijednost? –

Ako nemate iskustva i ne možete naći plaćen posao, neplaćen rad može vam pomoći u stjecanju potrebnog radnog iskustva. Na taj ćete način poslije biti konkurentniji i moći ćete dobiti bolje plaćen posao u struci. Razmislite hoće li će s tim poslom vaš životopis izgledati bolje.

– Možete li to nadoknaditi na neki drugi način? –

Ukoliko vam poduzeće ne može platiti dodatni rad, možda se možete dogovoriti oko nekih drugih prednosti. Postoji mogućnost da se vaš dodatni rad nagradi slanjem na stručne kongrese, možda stručnim usavršavanjem, udjelom u prihodima od povećane prodaje…

Dakle, ako radite besplatno, ne dobivate plaću i naknadu, morate znati zašto to radite. Najgora je situacija ako samo radite i čekate da to netko primijeti i da nekog nadređenog bude briga. Vrlo vjerojatno neće. Zašto bi se odjednom odrekao prihoda i vama plaćao nešto što ste radili besplatno. Zašto bi njega bilo briga koliko ste plaćeni ako vas nije.

Problem je i kod različitih očekivanja, vi možda mislite kada nešto odradite dobro besplatno neko vrijeme, da će tada vas početi adekvatno plaćati, no, često je s druge strane stav da posao koji netko može i hoće raditi besplatno nema potrebe plaćati. Kako ste se vi pokazali tako će se možda pokazati i netko drugi sljedeći put. Dakle, istovremeno dobivate priliku da nešto radite i pokažete da to možete, no pokazujete i da se taj posao može raditi besplatno.

Morate sebi odmah postaviti cilj, što očekujete od prekovremenog ili besplatnog rada i koliko dugo ćete to raditi bez naknade. U protivnom se to može otegnuti jako dugo.