Kako uvjeriti druge u svoje ideje [ KARIJERA ]

Kako uvjeriti druge u svoje ideje

Kako uvjeriti druge u svoje ideje

U današnjem poslovnom svijetu brojne odluke donose se umijećem uvjeravanja temeljem prezentiranja. Programi, ideje, proizvodi, stavovi i projekti zahtijevaju određenu vrstu prezentacije ciljanoj javnosti. Kako bi ta javnost donijela pozitivan sud  o određenoj tematici zaslugu sigurno ima učinkovito prezentiranje.

Umijeće prezentiranja

Prezentirati možemo uspješno ili neuspješno, a razlika nije u prirođenoj talentiranosti već u alatima koje uspješni prezentatori upotrebljavaju dok ih neuspješni zaobilaze. Kako bi ubuduće vaš nastup urodio što većim plodom iskoristite osnovne korake prezentiranja, djelujte njihovim redom i postanite savršen prezenter.

„Bunar se kopa prije nego što ožednimo“ – povođeni ovom narodnom poslovicom pristupite prvom koraku, a to je PRIPREMA. Smatra se da ja za svaku minutu prezentiranja potrebno pola sata pripreme. Kvalitetnom pripremom na pola smo puta do cilja. Stvorite viziju teme, način na koji želite nešto prezentirati i na kraju sve stavite u riječi natuknica. Time ste obavili pola posla. Kod pripreme vrlo je važno odrediti tko je naša publika, koja je tema prezentiranja i što želimo postići kod publike, tim definiranjem stupamo na višu stepenicu;

STRUKTURA PREZENTACIJE – svaka prezentacija obavezno mora sadržavat uvod, rasplet/izlaganje i zaključak. Svaki dio strukture mora biti temeljen na KONCIZNOSTI jer samo privlačan, kratak i jasan prezenter svojim porukama zadovoljava potrebe publike. Ako je potrebno prezentirati neke statističke podatke vodite brigu da ih skratite u nekoliko riječi odredivši njihov bitan karakter. Duljenje odvlači pozornost auditorija.

VIZUALNOST – Kako biste „pobijedili“ koristite se kreativom i vizualnošću. Znanstvena istraživanja pokazuju da u 66% slučajeva publika lovorikom kiti one koji se pri prezentiranju koriste vizualnim pomoćnim sredstvima, a ista takva publika u komercijalnoj prezentaciji povećava vjerojatnost pozitivnog ishoda s 58 na 79%. U današnjem svijetu prezentiranja slavodobitni su oni koji koriste blagodat programa novih tehnologija, mogli bismo reći, ništa bez PowerPointa. Pri vizualnosti također koristite savjete prijašnje stepenice, a to je kratkost, jednostavnost i jasnoća.

PITANJA I RASPRAVA – na kraju svog izlaganja, prije riječi zahvale, publici uvijek treba pružiti mogućnost pitanja i rasprave. Treba voditi brigu da uvijek postoji mogućnost neugodnih pitanja, stoga se okrenite početnom koraku, pripremi, i uvijek držite svoj adut u rukavu – diplomatičan odgovor. Nikada nećete pogriješiti ako na pitanje odgovorite: „Hvala što ste baš to pitali, … trenutno Vam nisam u mogućnosti na to konkretno odgovoriti, ali ispitat ću područje i prvom narednom prilikom dati Vam pravovaljani odgovor.“

RIJEČI ZAHVALE – nakon rasprave obavezno se zahvalite na pažnji i raspravi publike i ne izostavite svoje kontakt podatke kako bi vas interesenti mogli kontaktirati i izvan skupnih prezentacijskih okupljanja.

Navedenih pet osnovnih koraka prezentiranja svakako će vam pomoći u vašoj karijeri, a za kraj spomenimo važnost neverbalne komunikacije i treme koje ćemo se riješiti pozitivnim mislima i očekivanjima, te zamišljanjem vlastite prezentacije, dio po dio u pozitivnom svjetlu pred budućom publikom.

Publika će Vas ocijeniti već i prije nego počnete s izlaganjem, stoga je potrebno voditi brigu o uvjerljivosti onoga što govorite, gledajte u publiku, držite se uvijek na lijevu stranu od slike (projekcijskog zida), za nijansu uvijek budite odjeveni konzervativnije od publike, te kako biste stekli simpatije zračite pozitivnom energijom i uspjeh sigurno neće izostati jer „ pametan čovjek ne počinje puhati prije nego što ugodi sviralu.“

Ostavite dojam kakav želite

Tko ne želi zvučati inteligentno, moćno i samopouzdano.  Govorni trener Carol Flening, na temelju godina istraživanja i suradnje sa stotinama klijenata,  napisao je savjete pomoću kojih to možete postići.

DA BISTE ZVUČLI INTELIGENTNIJE:

Pričajte nešto sporije nego obično kako biste omogućili sebi izbor najpriličnijih riječi. Dobar vokabular odaje dojam inteligencije.

DA BI VAŠE RIJEČI ZVUČALE MOĆNIJE:

Koristite kratke i jednostavne rečenice. Recite što mislite i mislite što govorite. Srežite sve nepotrebne dodatke poput pridjeva, priloga, opisa. Ne koristite superlative.

DA BISTE ZVUČALI UMJERENIJE ILI LJUBAZNIJE:

Nikad ne odgovarajte na pitanja s «da» ili «ne». Čak iako pitanje zahtjeva takav odgovor, koristite fraze poput «Ne, ne vidim to na takav način» ili «Da, slažem se Ivana s vama». Govorite nešto tiše, bez naglih reakcija. Bez obzira na pitanje uvijek odgovarajte sa smiješkom i ništa ne tvrdite kategorično.

DA BISTE DALI NAGLASAK ONOME ŠTO GOVORITE:

Malo se potrudite kako biste naglasili zadnju riječ u rečenici i prenesite taj naglasak na prvu riječ u slijedećoj rečenici. Rečenice izgovarajte kao da je svaka završetak nekog paragrafa.

KAKO BISTE ZVUČALI VJERODOSTOJNIJE:

Držite tijelo uspravno. Glavu podignite kao da na njoj nosite krunu. Ne mičite dok govorite ni ruke ni noge.  Koljena skoro spojite, a lakte držite što bliže tijelu. Ne zastajkujte dok govorite.