Savjeti koji mogu donijeti više štete nego koristi [ KARIJERA ]

Savjeti koji mogu donijeti više štete nego koristi

Iako neki savjeti dobro zvuče u teoriji, u praksi se i nisu pokazali tako dobrima.

–    Ako ste izgubili strast za poslom, promijenite ga – Ukoliko je odlazak na posao mučenje, sigurno trebate razmisliti o promjeni posla. Ali pronalaženje posla koji bi vam bio zanimljiv i na koji bi ste svakodnevno voljeli ići je vrlo teško. Posebno što je teško pronaći posao koji neprestano nudi nove izazove i u kojem se nećete uvući u monotoniju. Ukoliko vam je posao dovoljno dobar, a izgubili ste strast pokušajte prvo promijeniti ili pronaći novi hobi.

–    Niste dovoljno plaćeni da biste to radili – Postoje različite razine za ovaj komentar i nije svima i za svaki posao isto „dovoljno“. No, prije nego što se počnete ponašati kao da niste dovoljno plaćeni za ono što radite razmislite o promjeni posla, o mogućnosti napredovanja na tom radnom mjestu, o svojim kvalifikacijama i znanjima. Da li ste premalo plaćeni objektivno ili subjektivno? Ako se sve svodi samo na to da puno radite za premalo novca, možda zaista za vas vrijedi da „niste dovoljno plaćeni da biste to radili“.

–    Najvažnije su veze – Da, ako su s bitnim osobama. Ali mreža poznanstava sama po sebi ne znači puno. I u ovom slučaju vrijedi kvaliteta, a ne kvantiteta. I pri tom se ne misli na utjecajne osobe, nego na osobe na odgovarajućim pozicijama. Ponekad je bolje poznavati osobu koja će vam dati dobru preporuku nego direktora poduzeća.

–    Sa završenim MBA programom morate uspjeti – Kao i s bilo kojim drugim tako i s ovim programom obrazovanja možete uspjeti ako se potrudite, ako vam „leži“ i ako imate prethodna znanja. Sam po sebi ni jedan program nije savršen. Ako bilo koji završite samo zato što je „super“ vjerojatno ćete uskoro pričati o tome kako se obrazovanje ne isplati i da je besmisleno.

–    Uspješni ljudi obavljaju više poslova istovremeno – Moderne tehnologije omogućavaju obavljanje nekoliko poslova odjednom, ali pitanje je koliko ćete kvalitetno obaviti bilo koji od tih poslova i da li bi rezultat bio upečatljiviji i bolji da ste se svakom poslu maksimalno posvetili.

–    Moraš početi negdje – Posebno u vrijeme recesije ovo se često čuje. Teško je pronaći bilo kakav posao, te je bitno početi bilo gdje. No, ukoliko to nije samo stepenica prema gore, onda može biti gubljenje vremena. Posebno ako se uljuljate u sigurnost posla i ne nastavite tražiti adekvatan posao.

–    Česte promjene posla u životopisu izgledaju loše – Ako ste u godinu dana promijenili dva ili tri posla ne izgleda dobro, ali to ne znači da trebate ostati na tom poslu na svoju štetu. Stručnjaci se slažu da je rok od godine dana na nekom poslu dovoljan da shvatite sve što se od vas očekuje i da vidite da li vam taj posao odgovara. Dakle češće mijenjanje posla od godinu dana i to nekoliko puta može izgledati loše, ali sve drugo je prihvatljivo.

–    Prijavite se na što više natječaja za posao – Danas su prijave na natječaje brze i jednostavne, no ako se svakoj ne posvetite i ne prilagodite zamolbu i životopis još ćete teže naći posao. Prijavite se na onoliko koliko možete, a da to napravite korektno.