19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zaštitite svoju vezu u kriznim vremenima [ LJUBAV ]

Imali ste grozan dan na poslu i vaša profesionalna budućnost izgleda nesigurno. Otplata kredita vas opterećuje...

Zaštitite svoju vezu u kriznim vremenima

Imali ste težak dan na poslu i vaša profesionalna budućnost izgleda nesigurno. Otplata kredita vas opterećuje, a slobodni dani su ispraznili vaš kreditni minus. Što je sljedeće? Tako raspoloženi dođete kući, vičete na partnera popijete bocu vina i gledate kako djeca, upijaju vašu anksioznost.

Možda mislite kako je to nemoguće, ali ukoliko se potrudite vaš odnos s partnerom ili s djecom može proći neoštećeno kroz ovo razdoblje ekonomske i psihološko-zdravstvene krize.

Ključ je u tome da prepoznate da su se okolnosti oko vas promijenile, te da morate naučiti razviti nove vrijednosti. Zadnjih dvadeset godina bombardirani smo promidžbenim porukama, pa nije ni čudno da sve gledamo kroz materijalni svijet.

Da biste preživjeli krizu i očuvali dobar odnos s partnerom morate se usredotočiti na „mi“, umjesto „ja“. Umjesto da razmišljate o svome samopoštovanju, razmislite o tome što možete učiniti da pridonesete većem samopouzdanju partnera.

Kako se osjećate i što mislite vrlo je važno, ali ono što činite napravit će razliku između propasti i očuvanja veze. Male geste mogu zagrijavati ono što je smrznuto: šalica čaja, čišćenje kuhinje bez gunđanja i uređivanje vrta. Manje razmišljajte o tome što je partner učinio za vas, a više o tome što vi možete učiniti za njega.

Ako započnete misliti o malenim, ali značajnim stvarima, provući ćete se kroz filtar koji je posljednjih desetljeća kreirao marketing. Nježni dodiri i blage  riječi mogu značiti više od večere u skupom restoranu.

Dugo godina uvjerava nas se da naša vrijednost ovisi o izvanjskim manifestacijama, velikom autu i skupoj kući. Sadašnje stanje ponovno nas ohrabruje da se usredotočimo na ono bitnije i zdravije – emotivnu stranu.

Ono što vas definira je ono što mislite i kako se ponašate prema drugim ljudima. Ako ste prodali kuću i morali se privremeno preseliti u iznajmljeni stan, na taj način pokazujete kako znate preživjeti i u teškim vremenima, te da činite ono što je najbolje za vašu obitelj. Vrijeme je da se prestanete uspoređivati s drugim ljudima, jer nikada ne znate pravo stanje onoga što se krije ispod maske.

Umjesto da razmišljate o onome što nemate usredotočite se na ono što imate.

Razmišljajte o osmjehu koji vam poklanja dijete, važnosti komunikacije s partnerom… Možda se ne slažete sa svime što partner govori, ali je nužno razgovarati o iskustvima kroz koja prolazi.

Kako se usredotočiti na pozitivno?

Prvo napravite popis stvari koje vas opterećuju – stvari koje vas živciraju kod partnera, djece i posla. Zatim napišite na koji način ste vi doprinijeli ovakvoj situaciji. Na ovaj način osvještavate ono što se zaista događa i preuzimate svoj dio odgovornosti.

Zatim napravite popis stvari za koje vam je drago da ih imate i u kojima možete uživati. Ako ste dobrog zdravlja započnite s tim. Razmišljajte o osobama koje vas podupiru, ako imate krov nad glavom i što jesti, i to je već dobro.

Umjesto da tražite što vam nedostaje, gledajte na pozitivne stvari. Ako promijenite sklopku u glavi počet ćete prihvaćati svoj život s više entuzijazma. Više će vam značiti partnerovi dodiri i nježne riječi, pogled s prozora, dječja igra i slične stvari.

Neka financijski problemi ne utječu na vaš brak

Nema pravog i jedinstvenog načina na koji će bračni parovi voditi svoje kućne financije, ali postoji mnogo loših načina. John Thyden, odvjetnik koji se bavi brakorazvodnim parnicama u Washingtonu kaže da se 90% brakova raspada upravo zbog novčanih problema. No, naglasio je da veličina problema nije vezana uz iznos novca koji par mjesečno zarađuje ili ima, nego češće s načinom na koji se novac troši te manjkom komunikacije i dogovora oko toga.

Ovo su neki od najčešćih problema koji se pojavljuju:

– Početak braka –

Na početku veze novac se rijetko spominje te financijske navike druge strane ne utječu na vezu. Često upravo veća potrošnja jednog partnera (pokloni, putovanja…) utječe na dobar razvoj veze. No, u braku obje strane dijele financijsku situaciju te će krediti jedne strane i veća potrošnja postati problem za drugu stranu. Naravno, da više nije romantično kada partner na kredit uplati egzotično putovanje koje si ne možete priuštiti. Najbolji način za rješavanje ovakvog problema je razgovor i pravljenje financijskog plana. Morate dogovoriti pravila koja će vrijediti za zajedničke financije.

– Bračni problemi –

Ponekad se problemi koji se odnose na novce ne odnose samo na novčanu situaciju nego na cjelokupan brak. Najčešća je situacija kada jedan od bračnih partnera kupuje nepotrebne i/ili skupe stvari kako bi privukao pažnju ili na taj način rješava svoje krizne i depresivne situacije. Ovakve kupovine često povećavaju bračne svađe te vode u još veće probleme. U ovom slučaju potrebno je baviti se brakom, a ne novčanom situacijom.

– Kada žena zarađuje više –

Danas u svakoj trećoj obitelji u Americi u kojoj rade oba bračna partnera žena zarađuje više. Iako od toga svi imaju koristi to često tradicionalnim muškarcima postaje veliki izazov te se oni osjećaju manje vrijednima. Bitno je da se postave pravila kućnog budžeta i da količina novca koju osoba zarađuje ne određuje i utjecaj u drugim stvarima.

– Uspoređivanje s drugim parovima-

Vrlo lako se parovi počnu uspoređivati s drugim parovima ili pokušavaju pratiti tempo potrošnje drugih parova. Vi morate živjeti u skladu sa svojim, a ne tuđim mogućnostima. Iako jedno vrijeme možete pratiti druge, prije ili kasnije morat ćete se vratiti na svoju razinu. Što to duže budete odugovlačili to će povratak biti teži, ili ćete morati pronaći način dodatne zarade.

– Manjak komunikacije –

Ako ne znate točno na što trošite novac mogu se pojaviti problemi. Jedna strana će svjesno ili nesvjesno optuživati drugu u slučaju bilo kakvih poteškoća. Rješenje je otvoren razgovor o prihodima i rashodima kućanstva. Dogovorite prioritete, kao i koliko ćete i za što štedjeti odnosno kako ćete i kojim tempom otplaćivati dugove.

Vezano:

Kako preživjeti teške dane [ SELFHELP ]