Kada ona zarađuje više od njega! [ LJUBAV ]

Kada ona zarađuje više od njega!

Od muškaraca se u prošlosti očekivalo da uzdržava obitelj i da donosi novce u kuću. Žene su uglavnom ostajale kod kuće, brinule se o djeci i nisu zarađivale ništa ili vrlo malo. To je muškarcima davalo osjećaj korisnosti, nadmoći, a imali su i sigurnost da koliko god zarade to je više od žene i oni su najvažniji u obitelji.

Muškarci su uvijek imali osjećaj, a uglavnom je tako i bilo, da cijela obitelj ovisi o njima.

S vremenom se situacija mijenjala. Žene su prvo počele raditi slabije plaćene poslove, pola radnog vremena i slično, te su zarađivale, ali manje od muškaraca i ženina se zarada smatrala kao dopuna kućnog budžeta.  Međutim, danas sve više žena radi odgovorne, visoko pozicionirane i dobro plaćene poslove. Sve češće su situacije kada žena u kuću donosi više novaca nego njezin partner. To može dovesti do manjih ili većih problema, neslaganja i nerazumijevanja.

Rijetko će vam partner otvoreno reći da je zarada uzrok problema, a možda ni sam sebi ne želi priznati. Međutim, svi njegovi tradicionalni osjećaji vezani uz novac i dominaciju u ovoj situaciji nestaju. Muškarac se osjeća kao da nije dovoljno dobar, dovoljno vrijedan, da on ne uzdržava svoju obitelj, da ovisi o ženi, zapravo ima osjećaj da je podbacio kao muškarac u vezi i obitelji. Sve to dovodi do sukoba i na drugim područjima.

Za ovaj problem, kao ni druge nema jedinstvenog rješenja, svaka veza je drugačija i svaki muškarac i žena su drugačiji. Evo nekih osnovnih savjeta kako se postaviti u  situaciji kada zarađujete više od partnera:

– Nemojte kriviti njega i nemojte stalno spominjati čak ni u šali da vi zarađujete više od njega.

– Nemojte mu kupovati skupe poklone kako bi mu pokazali koliko vam je stalo i nemojte njega odgovarati od kupovanja poklona vama. Naravno da mu trebate reći da ne kupuje poklone iznad svoje platežne moći, ali dopustite mu ako želi da on vama češće kupuje poklone.

– Nemojte o tome razgovarati s prijateljima. Nema ništa gore od toga da on čuje kako ste vi o tome razgovarali s drugima. Možda mislite da neće saznati, ali takve stvari uvijek isplivaju kad ih najmanje očekujete.

– Slušajte ga kad vam govori o svome poslu. Nije važno tko zarađuje više ili ima nezanimljiviji posao, trebate jedno drugome biti potpora i netko kome se može sve reći. Ne trebate se natjecati. Pogotovo nemojte reći: Ne mogu vjerovati što ti trpiš na poslu i to za takve novce!

– Nemojte pokretati temu o tome smeta li vama ili njemu što vi zarađujete više. Ali ako on to spomene, pokušajte mu objasniti da to nije bitno i da je najvažnije da vas dvoje (ili obitelj) imate ukupno više novca na raspolaganju.

– Nemojte se nikad osjećati krivima što zarađujete više od njega. Zarađuje više onaj tko zarađuje više. Bio to on ili vi. To ne bi trebalo biti bitno. Razmislite kako bi se on postavio prema vama da je situacija obrnuta.

– Nemojte se natjecati s partnerom. Možda ćete u jednom trenutku više zarađivati vi, u idućem on. Bitno je da ste jedno drugom potpora i da se radujete uspjehu onog drugog.

U nekim normalnim uvjetima i s idealnim partnerima to ne bi trebao biti problem. Međutim ne živimo u idealnom svijetu, i ponekad koliko gad da vaš partner to ne želi, podsvjesno osjeća strah ili se osjeća inferiornim jer vi zarađujete više. To ne znači da je on zavidan ili ljubomoran. Možda se nesvjesno osjeća manje muškarcem. Oduvijek su ih učili da su on ti koji se moraju i trebaju brinuti za obitelj. Treba vremena da prihvate ovakve promjene. Jedno je govoriti da smo ravnopravni, a druga je stvar to i primijeniti. Pokažite razumijevanje, ali to ne znači da trebate degradirati sebe ili popuštati njemu u drugim stvarima kako bi se on osjećao bolje. Prvo mislite na sebe!