24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako preživjeti 9 faza braka [ LJUBAV ]

Susan Shapiro Barash, autorica novog hita „The Nine Phases Of Marriage: How To Make It, Break It, Keep It“ razgovarala je s više od 200 žena dobi 21 do 85 i utvrdila...

Kako preživjeti 9 faza braka

Susan Shapiro Barash, autorica novog hita „The Nine Phases Of Marriage: How To Make It, Break It, Keep It“ razgovarala je s više od 200 žena dobi 21 do 85 i utvrdila kako žene koje se udaju i imaju djecu prolaze kroz 9 faza, od kojih svaka može biti kritična i pogubna za njihov brak.

Faza jedan : Mladenka puna nadanja

Ovo je najidealiziranija faza zajedničkog života parova. Tada obje strane uživaju u zajedničkom životu, strasti, intimnosti i povezanosti. Iako postoji šansa da ste već prošli kroz nekoliko svađa, još uvijek mislite kako je vaš muškarac stijena na koju se možete osloniti, te da će romantika trajati zauvijek.

Savjet: Romantiku i strast u ovoj fazi je lako održavati, ali potrudite se među vama stvoriti iskreno prijateljstvo, kako biste stvorili čvršće temelje za vaš brak.

Faza dva: Savršena supruga

Prije braka mislili ste da ćete dijeliti sve kućanske poslove i zadatke. Ali dvije godine u braku i osjećate se kao društveni direktor, radnik,  čistačica, financijski savjetnik, kuhar i kućepazitelj. Sve uloge u jednoj.

S muškarcima je teško u ovoj fazi jer mnogi misle kako su vam svoju odanost pokazali već time što su stali pred oltar. Većina žena se osjeća necijenjeno i iscrpljeno u ovoj fazi.

Savjet: Kada ružne navike izađu na površinu, bile to prljave čarape ili lijenost, to može biti pravi šok. Ali morate znati da nijedan brak nije idealan. Radite na onome što ne možete tolerirati, a ono što možete ignorirajte.

Faza tri: Djeca u centru pažnje

Kada dođe dijete mijenja se stav žena. Neke žene gube interes za svoje supruge, bilo zbog toga što podsvjesno misle da su izvršili svoju dužnost nastavljanja loze, a druge počinju „odgajati“ svoje muževe kako da postanu savršeni očevi.

Mnoge žene gube iz vida ono što su one i zaboravljaju na odrasle razgovore sa suprugom. Sve im se vrti oko djece, a to iscrpljuje intimnost i kreira udaljenost među partnerima.

Savjet: Nemojte se nikad izgubiti u ulozi majke. To je samo jedna od vaših uloga. Vi ste i dalje supruga, prijateljica, sestra, pa čak i dijete svojim roditeljima. Radite na romantici sa suprugom. Ako ste međutim oboje sretni idejom braka koji je usredotočen na djecu, bar razgovarajte o tome kako želite podizati obitelj.

Faza četiri: Jedan krevet, različiti snovi

U ovoj fazi, obično 7 do 10 godina braka, mnoge žene kažu kako im odlazak na odmor od nekoliko dana bez partnera se čini kao pravo olakšanje. Čak i žene koje su odlučne u želji da ostanu u braku počinju osjećati umor. Najčešći problemi su vezani uz novac i kako odgajati djecu.

Savjet: Smanjite tenzije. Manje ćete se razočarati ako plivate nizvodno i prilagođavate se promjenama koje brak i vrijeme donose, umjesto da forsirate sa svojim očekivanja.

Faza pet: Udaljenost

Nakon 15 godina braka, kada djeca postanu neovisnija, mnoge žene razmišljaju o svojim  željama. Povratku na posao, nastavku školovanja ili usavršavanjima. 60 posto žena će u ovoj fazi imati stvarnu ili zamišljenu aferu na pameti.

Savjet: Žene u ovoj fazi bi trebale tražiti način kako da vrate bliskost sa suprugom, a ne tražiti izlaz iz braka s drugim ljudima.

Faza šest: Srednjovječna kriza

Već ste oko 20 godina u braku. Afere koje započnu u fazi pet, mogle bi rezultirati razvodom u fazi šest.

Mnoge žene počinju misliti kako je ovo trenutak u kojem trebaju izaći iz braka. Same zarađuju za život, a djeca ih više ne trebaju. Imaju veće samopouzdanje i razvod im zvuči privlačno. Žene postaju iznimno znatiželjne o životu njihovih single prijateljica, pitajući se je li u njihovom dvorištu trava zelenija. Ovo je finalna točka mnogih brakova.

Savjet: pokušajte razgovarati s bračnim savjetnikom prije nego što odustanete od svog braka. Ako se želite razvesti, pokušajte prvo s rastavom, bez razvoda.

Faza sedam: Obnova

Ova faza obično se javlja 15 do 30 godina nakon vjenčanja. Nakon vrednovanja različitih faktora žene zaključuju kako im je ipak bolje ostati u braku. Vaše razvedene prijateljice i udovice nisu toliko sretne i bezbrižne kako su govorile da jesu. U ovoj fazi većina žena razmišlja kako ne može živjeti s mužem, ali ne može ni bez njega. Ipak, ugodnost braka prevladava opciju razvoda.

Savjet: Zapitajte se donosite li zaključke o svome braku samostalno ili možda obitelj ili najbolja prijateljica utječu na vaše stavove o vašem ljubavnom životu. Pokušajte kreirati novi plan za obnovu veze s vašim suprugom.

Faza osam: Ravnoteža

Sad, kada imate 30 ili 40 godina braka iza sebe prekasno je za bilo kakve igrice moći ili manipulaciju.

Znate prepoznati svoje snage i slabosti, kao i suprugove. U ovoj fazi možda već stižu unuci, a njihov dolazak može promijeniti ravnotežu. Maštanje i lažna očekivanja, zamijenila je autentičnost braka.

Savjet: Budite zahvalni i cijenite potporu koju vam suprug daje. Tražite dodirne točke i zajedničke teme.

Faza devet: Prava ljubav

Ako se približavate srebrenom ili zlatnom piru znate kako je važno praštati. Možda su novčani problemi još uvijek problem, ali prema istraživanju novac je rijetko razlog razmirica osim ako je jedan od partnera očekivao da će otplatiti sve kredite i skupiti dovoljno za putovanja ili uživanje, a nije to uspio.

Savjet: Budite jedno drugom sigurno utočište. Nemojte se prepirati oko prošlosti.

Načini za koje ne biste mislili da vam mogu spasiti brak

Brak je velika stvar u životu svake osobe, pa baš zbog toga može biti vrlo deprimirajuće kada shvatite da se raspada. Ipak, bez obzira na uvriježeno mišljenje postoje uspješne veze i brakovi. Znate li što svi oni imaju zajedničko? Možda će vas iznenaditi da to što oni imaju, može imati svatko. Što znači da i vi možete transformirati svoju vezu ili brak u uspješnu.

Važnost fokusa

Možda ne shvaćate da je fokus nužan za sretan brak i zadovoljstvo u životu. Vaše misli kreiraju emocije, a vaše emocije kreiraju strategiju kako se ponašate i djelujete. Ono na što se odlučite fokusirati mijenja percepciju života. To bi značilo da umjesto da se usredotočite na ono što ne želite, pokušajte se fokusirati na ono što želite  u svome braku. Započnite s pisanjem dnevnika zahvalnosti na stvarima koje imate i koje cijenite kod supruga. Uspješni parovi kronično se fokusiraju na dobre stvari u životu i ono lijepo u svojoj vezi.

Naučite gledati iz suprugovog položaja

Većina parova prepire se mnogo jer pokušavaju drugoj strani dokazati svoje stajalište, te uvjeriti partnera kako su oni u pravu, a suprug nije. Kada osjetite da je rasprava uzavrela, odvojite vremena i pokušajte na situaciju sagledati iz partnerove perspektive. Čak i ako se ne slažete oko onoga što govori, odvojite trenutak i razmislite kako  je biti u njegovoj koži. Na ovaj način imat ćete bolje razumijevanje njegovih emocija, te ćete zajednički sigurno doći do boljeg rješenja.

Prihvatite i cijenite svog supruga

Druga bolest od koje mnogi parovi pate je nedostatak poštovanja i ne prihvaćanje supruga. Kada cijenite nekoga ne stavljate pred njega određena očekivanja, nego ga cijenite zbog onoga što jest. Mnoge žene koje nisu prihvatile svoga supruga takvog kakav jest, nego njegov potencijal, sigurno će se razočarati. Vaš suprug je osoba sa svojim snovima, svojim osjećajima, strahovima i prečacima. Ponekad zaboravljamo imati razumijevanja za osobe s kojima živimo i ne dopuštamo im da se razviju u ono što žele.

Nemojte se opirati

Kada se promjene događaju dosta ljudi im se opire, a kada se nečemu opirete to obično dodajte težinu i nepotrebnu bol. Morate znati da ćete u svakom slučaju biti ok. Parovi koji se često svađaju, teško prihvaćaju činjenicu da će u svakom slučaju, bilo što da se dogodi biti ok. To ne znači da trebate poricati svoje osjećaje i odgovarati s „da“ na sve situacije. To znači da se trebate boriti za ono što želite, ali sa spoznajom da ćete biti dobro i ako tako ne bude, te da ćete se moći snaći.

Očuvajte brak

Brak, nekad jednom zauvijek, sve se rjeđe tako definira i događa. Ostati u braku je teška stvar, budući da se više od trećine brakova raspada. Pa ukoliko ne želite upasti u prvu trećinu statistika pročitajte sljedeće savjete.

 – Upoznajte se – Svaka žena treba kvalitetno vrijeme koje će provesti sama sa sobom. Morate znati svoje interese, ciljeve i snove u svakom području, a to uključuje i financije. Svaka žena, bila u braku ili ne morala bi moći reći: „Mogla bi biti sama, a i dalje bi mi život bio ok“. Čak i ako ste već vjenčani, ne možete biti dio para (zajednice) ukoliko niste neovisni i možete se brinuti za sebe. Morate znati što želite, kako biste o tome mogli razgovarati sa svojim suprugom.

Nikad ne uzimajte jedno drugo zdravo za gotovo – Svakoj osobi, i muškarcu i ženi, je potreban osjećaj pripadnosti i potrebitosti. Vaš muž mora znati kako igra važnu ulogu u vašem životu, a i vi se trebate tako osjećati. Oboje biste trebali govoriti, a  i pokazivati, jedno drugom koliko ste potrebi i što osjećate. Strastven poljubac bez ikakvog povoda ili sentimentalna poruka mogu ponovno potaknuti ljubavne iskrice.

Razgovarajte – Razgovarajte, razgovarajte, razgovarajte… U braku je najvažniji dijalog između parova, razgovarajte o svemu, od toga planirate li još djece, do bankovnih računa, želja, obitelji… Nikad nije kasno da popravite komunikaciju. Ukoliko svaki dan s partnerom razgovarate otvoreno povećat ćete svoje šanse za ostanak u braku. Koliko djece želite? Hoće li jedno od vas ostati doma kako bi ih odgajao? Tko? Koji je njegov stav o novcu? Tko će sljedeći tjedan iznijeti smeće? Gdje ćete za godišnji?

Potpišite predbračni ili bračni ugovor – Biste li kupili novu kuću bez ugovora? I predbračni i bračni ugovor štite vaš brak i povećavaju vam šanse za uspjeh. Informirajte se o bračnom zakonodavstvu. Istražujte dok ste s partnerom u dobrim odnosima. Jer nikad ne znate kada vam znanje i informacije mogu zatrebati.

Budite intimni i nakon što postanete roditelji – Ponekad parovi nakon što dobiju dijete udalje se jedno od drugoga. Zbog toga se nakon što djeca dođu trebate još više truditi jedno oko drugoga. I dalje biste trebali izlaziti, pronalaziti prilike za zajedničke intimne trenutke, jer nakon svega intimnost je ono što održava parove živima.