19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kad vam je najteže pazite na izgled [ SELFHELP ]

Prednosti ruža za usne ili rumenila nisu samo obojeno lice...

Kad vam je najteže pazite na izgled

Prednosti ruža za usne ili rumenila nisu samo obojeno lice.

Jednom, dok sam prolazila kroz groznu životnu situaciju i zaista stresno razdoblje u životu, prijateljica psiholog upitala me uživam li dok čistim svoje lice. Nakon što sam je čudno pogledala sugerirala mi je da u trenutcima kada mi se čini da gore ne može biti sjednem ispred ogledala, započnem čistiti lice i provodim ostale rituale uljepšavanja. Smatrala sam to vrlo glupim savjetom za jednu psihologinju. Kako bi mlijeko za čišćenje i komadić vate mogli pomoći u teškim situacijama?

Te večeri, bilo kako bilo, umjesto brzog umivanja, svome licu sam priuštila čišćenje mlijekom, pa pažljivo nanošenje tonika i lagano umasiravanje skupe hidratantne kreme. Naravno, nikakvo čudo se nije dogodilo. Nisam istjerala gorčinu, ni crne misli iz sebe. Ali moram priznati da je sav taj proces bio dosta umirujući, nekako me izvukao iz moje glave, i dao mrvicu pozitivniji stav o sebi. Mislila sam čistim, svoje lice, dakle još uvijek imam što čistiti.

Također se prisjećam jedne poznanice, čiji je život krenuo nizbrdo, kako je počela  posvećivati veliku pažnju svojim noktima. Odjednom je nabavila kompletan pribor za njegu noktiju i svakodnevno provodila dosta vremena uređujući ih. „To neće riješiti moj problem“, rekla mi je „ali imam nešto malo na što se mogu usredotočiti, a i svaki put kada ih pogledam, dobijem samopouzdanja.“ Sa setom za nokte ona je stekla osjećaj kako bar neke stvari može kontrolirati i preuzeti u svoje ruke.

Čini se kako postoji poveznica između načina na koji se brinemo za sebe i našeg mentalnog zdravlja. Prema Dr. Mikeu McPhillips, psihijatru konzultantu u bolnicu u jugozapadnom Londonu, nebriga o vlastitom izgledu je prvi simptom depresije. „Pacijenti prestanu brinuti o sebi i svome izgledu, čak i najjednostavnije radnje poput pranja zubi ili tuširanje im je besmisleno. Npr. ako žena koja boji kosu dođe kod mene po savjet, po izrastu mogu procijeniti koliko je dugo u depresiji.“

Ako zaista veza postoji, može li pažnja i briga o izgledu olakšati liječenje? Moja znanica Andrew Solomon putovala je u Kambodžu gdje je upoznala Phaly Nuon, ženu koja je nakon što je proživjela osobnu patnju osnovala centar za žene koje su prošle kroz neku tešku traumu, koje jedva da funkcioniraju.

Terapisti u tom centru mnogo se oslanjaju na biljnu medicinu, ali i na obučavanje žena tehnikama uljepšavanja koje bi ih trebale naučiti i da se ponovno zavole. Nuon vjeruje kako poticanje žena da se osjećaju lijepima pomaže da izađu iz izolacije. Holistički pristup danas je priznat širom svijeta u liječenju kliničke depresije. Ohrabrivanje pacijenata da se ustaju u normalno vrijeme, druže, brinu o sebi, odijevaju u lijepu odjeću, vježbaju, uređuju nokte, kosu, šminkaju je važan je dio programa izlječenja.

Isto vrijedi i za one koji se ne liječe klinički, ali se mentalno ne osjećaju najbolje. „Morate se držati dnevnog rasporeda i ni slučajno se zatvarati u kuću“, savjetuje Dr. Helen Nightngale, konzultantica u kliničkoj bolnici Cheshire. “Brinući o vlastitom izgledu, sebe potičete da ponosno izađete iz kuće, povećavate svoje samopouzdanje, a znamo da je gubitak samopouzdanja nusprodukt depresije“.

Kako šminka može pomoći vratiti samopouzdanje objasnila je Lee Pycroft make-up artistica: „Kada žene dođu na seminar, te sudjeluju u promjeni izgleda, našminkamo ih, uredimo frizuru, primjećujemo kako se i njihov govor tijela mijenja. Neke se smiju, neke su oduševljene, ali kompletna atmosfera je pozitivnija. I vjerujem da ti jednostavni rituali nanošenja make-upa, mogu i u vašem domu pomoći. Time sebi šaljete poruku vrijedim truda i brige.“

Pet rituala ljepote kojima možete potaknuti svoj duh

1 – Provedite 20 minuta u njegujućoj kupci s eteričnim uljima. Naši favoriti su bergamont, ruža i lavanda.

2 – Naručite se kod frizerke i kompletno promijeniti stil šišanja i frizuru, uključujući boju.

3 – Provjerite postoji li nekom trgovačkom centru odjevni stilist. Potražite njegove savjete i odjenite se po njegovim idejama iako ste ranije mislili da vam takvo nešto ne pristaje.

4 – Manikura i pedikura mogu biti dobar poticaj. Lijepe ruke su iznimno terapeutske. Ne zaboraviti ni na hidratantnu njegu.

5 – 15 minuta potrošite svaki dan na njegu lica. Mlijeko, tonik i masaža lica nešto su što vam treba postati rutina. Jednom tjedno u njegu uključite piling i masku.

Izvor: Jan Masters, Put on a brave face