Oslobodite se perfekcionizma u 7 koraka [ SELFHELP ]

      Nema komentara na Oslobodite se perfekcionizma u 7 koraka [ SELFHELP ]

Oslobodite se perfekcionizma u 7 koraka

Jedan od problema koji sve više modernih ljudi ima je perfekcionizam. Ispod su savjeti kako ga se osloboditi.

 -1 – Zadovoljite se s dovoljno dobrim

Težnja savršenstvu obično vodi do toga da neke projekte nikad ne završavamo. Zbog toga je dovoljno dobro sasvim dovoljno. Pronađite točku u kojoj je nešto dovoljno dobro i tu završite umjesto da se gubite u detaljima.

 -2- Postavite rok

Rokovi su vrlo korisni. Postavljanje rokova će vas natjerati da završite nešto, a ne da to radite u nedogled.

 -3- Osvijestite kako štetite sebi i drugima težnjom savršenstvu

U filmovima su perfekcionisti možda zabavni, ali u stvarnom životu oni jako povrjeđuju ljude oko sebe svojim nerealnim očekivanjima. Svaki put kada se izgubite u perfekcionizmu podsjetite se kako bi i vama i svima oko vas bilo ugodnije da malo popustite.

 -4- Prihvatite da ste samo čovjek kao i oni oko vas

Postavite za sve ljudske standarde i prihvatite život kakav jest. Cijeli život se trebate poboljšavati, ali nemojte očekivati da ćete doseći savršenstvo.

-5- Sebe uspoređujte sa sobom

Uspoređivanje s drugim ljudima uvijek vodi do osjećaja inferiornosti, ali ako se uspoređujete s onim što ste nekad bili tada ćete objektivnije moći procjenitti napredujete li, ili stagnirate.

 -6- Napravite što vi mislite da je ispravno

Mediji i društvo pokušavaju nametnuti što trebate misliti i osjećati, ali kada se ne trudite ispuniti ničija očekivanja tada vi imate moć, a ne oni oko vas.

 -7- Živite po ljudskim standardima

Emocije su zarazne, tako i perfekcionizam. Čitajte časopise s realnim očekivanjima. Smanjite perfekcionizam u svome svijetu kako biste i vi bili realniji. Manje vremena provodite s nervoznim ljudima koji teže savršenstvu, a više s ljudima koji se pokušavaju poboljšati  i žive dobar život bez obzira na okolnosti.