19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako povećati vlažnost zraka u stanu bez ovlaživača

Svi znamo koliko je vlažnost zraka važna za zdravlje vaše kože, kose i općenito zdravlje, a posebno kada više boravimo u zatvorenim prostorima i gotovo ne izlazimo iz njih.

Kako povećati vlažnost zraka u stanu bez ovlaživača

Kako povećati vlažnost zraka u stanu bez ovlaživača

Svi znamo koliko je vlažnost zraka važna za zdravlje vaše kože, kose i općenito zdravlje, a posebno kada više boravimo u zatvorenim prostorima i gotovo ne izlazimo iz njih. Ako vlažnost zraka padne prenisko određeni mikrobi će započeti bujati.

Idealna vlažnost zraka u domu bi trebala biti oko 40- 45 %, sve ispod je presuho, a preko 50 je prevelika vlažnost.

Tijekom hladnijih dana dok radi grijanje, razina vlažnosti u zraku pada jer hladan zrak vani ima manje vlažnosti nego topao zrak (osim ako pada kiša ili snijeg), pa manje vlage ulazi, a s druge strane radijatori i grijača tijela isušuju i ono malo vlage u zraku koja je postojala. Da stvar bude još kompliciranija, kada je manje vlage u zraku temperatura zraka u prostoriji se doima hladnijom pa mnogi još pojačavaju grijanje, a to dodatno isušuje zrak.

Sobna temperatura i vlažnost zraka su povezani, stoga bi tijekom zime trebalo provjeravati i jedno i drugo, budući da vlažnost zraka utječe i na percepciju topline u stanu ili kući.

Nitko od nas nema šesto čulo da bi prepoznao kolika je vlažnost u zraku stana, ali postoje neki signali koji mogu upućivati na to da je vlažnost previsoka ili preniska.

  • Zamagljivanje i kondenzacija na prozorima i oko prozora, te pojava plijesni na zidovima signaliziraju da je u vašem domu previše vlažnosti.
  • S druge strane učestali slučajevi statičkog elektriciteta, isušeni namještaj koji ima mikropukotine i ljuštenje boje indicira nisku razinu vlažnosti u zraku.

Oni koji su unaprijed razmišljali o vlažnosti vjerojatno su sebi nabavili uređaje za vlažnost i pročišćavanje zraka, a oni koji nisu morat će posegnuti za rješenjima iz kućne radinosti. Ukoliko vam je zrak u stanu ili kući isušen:

-1- Neka se odjeća suši u stanu

Umjesto na balkon štrik tijekom noći stavite u stan i pustite neka se odvija prirodno isparavanje vlage iz odjeće u stambeni prostor.

-2- Stavite zdjelice s vodom na radijatore

Malene vatrostalne zdjelice napunite vodom i stavite na radijator. Pokušajte pronaći metalne zdjelice koje se neće razbiti.

-3- Stavite zdjelice s vodom na prozorske daske

Ukoliko ne palite grijanje, stavite zdjelice s vodom ispred prozora kako bi sunčeva svjetlost pomogla isparavanju vlage iz njih.

-4- Ostavite vrata kupaone otvorena

Dok se tuširate ostavite otvorena vrata kupaone kako bi dio vlažnosti izašao iz kupaone u ostatak stana.

-5- Dodajte biljke u stan

Biljke pomažu očuvanju vlage u zraku, pa ako imate priliku rasadite svoje cvijeće u više posuda.

-6- Otvorite perilicu posuđa

Kad perete posuđe birajte programe s kraćim sušenjem ili ako imate opciju bez sušenja, te nakon završetka pranja otvorite vrata perilice da se posuđe suši na zraku.

-7- Više kuhajte

Svaki dan pravite juhe i variva kako bi se pri kuhanju više vlage otpuštalo u zrak.

Premalo vlažnosti u zraku, a često se pojavljuje upravo zimi zbog različitih tipova grijanja, može povećati suhoću kože, nosa, grla, sluznice, te pojavu više alergena u zraku, sklonost upalama…

S druge strane previsoka vlažnost zraka može dovesti do pojave plijesni u prostoru i vlage na zidovima, koji dodatno stvaraju zdravstvene probleme.

Vlažnost zraka nije ista u svim prostorijama. U kupaoni je uobičajeno veća vlažnost. Isto tako zbog određene orijentacije i položaja kuta kuće ili stana, može se desiti da su određeni dijelovi i kutovi s previše vlažnosti. Istovremeno može, na primjer prostorija koja se najviše grije poput dnevnog boravka ili prostorija gdje je smještena peć ili kamin, imati smanjenu vlažnost u zraku. Stoga je bitno ne ignorirati signale da u nekoj prostoriji možda ima i previše vlage dok je istovremeno u nekoj drugoj prostoriji zrak isušen.

Teme koje se u tekstu obrađuju: Idealna vlaga u zraku, Prosječna vlažnost zraka u prostoriji, Visoka vlaga u zraku, Vlaga u zraku zdravlje,