29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kad nam stiže dovoljno toplo vrijeme da uništi koronavirus [ ZDRAVLJE ]

Viralna poruka koju je navodno objavio Unicef kruži društvenim mrežama, a u njoj su napisane neke "činjenice" o koronavirusu...

Kad nam stiže dovoljno toplo vrijeme da uništi koronavirus

Viralna poruka koju je navodno objavio Unicef kruži društvenim mrežama, a u njoj su napisane neke “činjenice” o koronavirusu.

Iako nije potvrđeno da su zaista poruku napisali iz organizacije  Unicef, ni da je sve što piše u toj poruci točno, usredotočili smo se na dio u kojem piše kako se virus uništava na temperaturi 26-27 ° C.

Čak je i američki predsjednik Donald Trump izjavio kako se nada da će  širenje virusa prestati u travnju zbog promjene godišnjeg doba.

Iako je službeni stav Svjetske zdravstvene organizacije da virus koji uzrokuje COVID-19 nije dovoljno istražen da bi se znalo hoće li biti sezonska bolest, te da je pogrešno pretpostaviti da će nestati poput gripe, neki znanstvenici provodili su istraživanja koja su na neki način išla u prilog ovoj tezi.

Istraživanje koje je napravio Sun Yat-sen na Sveučilištu u Guangzhou kaže kako temperatura ima značajnu ulogu u načinu na koji se virus prenosi, te što je viša temperatura da je oslabljena njegova mogućnost prenošenja. Kako se temperatura zagrijava smanjuje se stabilnost virusa, a zatopljenje možda i prekine lanac prijenosa.

Prema vremenskoj prognozi koju daje AccuWeather  u Hrvatskoj 26-27 stupnjeva možemo očekivati krajem svibnja.