24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

7 bolesti na koje upozoravaju suhe i ispucale usne [ ZDRAVLJE ]

Međutim, ponekad nije sve do zraka i hladnoće, a usne su ispucale zbog neke bolesti koja nije na vrijeme prepoznata.

7 bolesti na koje upozoravaju suhe i ispucale usne

Zima je teško razdoblje općenito za kožu, a posebno za izložene dijelove, ruke, lice i usne. Hladan vanjski zrak u kombinaciji s isušenim unutarnjim, uzrokuje suhoću kože, a usne postaju bolne, ljušte se i pucaju.

Međutim, ponekad nije sve do zraka i hladnoće, a usne su ispucale zbog neke bolesti koja nije na vrijeme prepoznata.

-1- Dehidracija

Usne često pucaju uslijed bolesti koje rezultiraju povraćanjem i proljevom, a u konačnici dehidracijom. Međutim, dehidracija se može pojaviti i ako nije praćena proljevom i povraćanjem. Dehidracija narušava prirodnu ravnotežu minerala u tijelu, a sve skupa pogađa i usne.  Da biste spriječili dehidraciju pijte dovoljno tekućine, a preporuka je 6 do 8 čaša vode dnevno.

-2- Nedostatak B vitamina

Vitamini skupine b kompleksa nužni su za pravilno funkcioniranje stanica kože. Ako su vaše usne natečene i ispucane, to može signalizirati nedostatak nekih vitamina iz skupine B.

-3- Previše vitamina A

S druge strane ispucale usne mogu biti znak da uzimate previše vitamina A. Višak vitamina A se može pojaviti ako uzimate previše suplemenata. Ako u organizmu imate previše vitamina A vaše usne i koža će se početi ljuštiti.

-4- Opekline od sunca

Čini se nemoguće, ali i zimi možete dobiti opekline od sunca, ako boravite vani.

-5- Alergija

Alergija na neke sastojke u pastama za zube, kremama ili drugim kozmetičkim proizvodima može također uzrokovati ispucane usne.

-6 – Gljivična infekcija

Gljivična infekcija usnica može biti uzrokovana lickanjem usana i prijenosom slinom iz usta na usne. Najbolji lijek je izbjegavanje lickanja usana. Možete ih dodatno zaštititi nekim prirodnim preparatom koji se može piti, a istovremeno štiti od gljivica, poput ekstrakta sjemenki grejpa ili ulja češnjaka.

-7- Psorijaza

Osobe koje imaju psorijazu često razvijaju ispucale usne.  Ako je psorijaza u fazi mirovanja, možda je ne povezujete s ispucanim usnama, ali ih svejedno uzrokuje.

Slični članci

Kako prirodnim putem povećati usne