Koristi limuna u kućanstvu

Koristi limuna u kućanstvu

Koristi limuna u kućanstvu

U većini kućanstava gotovo uvijek možete pronaći limun. Osim što je ljekovit, limun možete koristiti i za čišćenje vašeg doma. Ostavlja ugodan i svjež miris, manje je štetan od većine preparata za čišćenje.

Limun možete upotrijebiti za :

-Čišćenje pećnice– prije nego što kupite najjače sredstvo puno kemikalija radije iscijedite limun, dodajte malo soli i istrljajte po masnoj površini te prebrišite ručnikom. Budite oprezni da ne tretirate površine koje bi limunska kiselina mogla oštetiti.

-Čišćenje mikrovalne pećnice – zdjelu napunite do pola hladnom vodom te dodajte limunovu koricu. Upalite mikrovalnu na otprilike 5 minuta kako bi voda prokuhala te se stvorila para koja će se raširiti po mikrovalnoj te otopiti masnoće. Uklonite zdjelu s vodom oprezno i prebrišite sve ručnikom.

-Čišćenje kamenca- ukoliko vam se pojavio kamenac na kuhalu za vodu, najbolje rješenje je  napuniti kuhalo vodom, narezati kriške limuna te ih dodati u vodu i pustiti da voda proključa. Zatim isključite kuhalo, dobro isperite i isušite.

-Uklanjanje neugodnih mirisa iz kante za smeće – Ukoliko vaša kanta za smeđe lako poprimi neugodne mirise lagano je prebrišite s ostatcima limuna koji ste već upotrijebili za ostale svrhe.

– Mirisi u hladnjaku – Limun može pomoći neutralizirati mirise u hladnjaku , koji su često problematični i u nekim situacijama ih je jako teško neutralizirati. Općenito limun je učinkovit način za neutraliziranje većine mirisa u domaćinstvu. Da biste uklonili mirise u hladnjaku, dobro očistite hladnjak mješavinom vode i octa, a zatim polovicu limuna stavite u vrata hladnjaka. Limun će trebati mijenjati svakih 7-10 dana.

– Uklanjanje tragova etiketa – Tragove etiketa koje su ostale na teglama i staklenkama teško je ukloniti, ali možete pokušati s eteričnim uljem limuna. Nekoliko kapi ulja limuna nakapajte na etiketu te ostavite nekoliko sekundi da djeluje, zatim spužvicom trljajte etiketu dok se u potpunosti ne skine. Ovaj trik neće upaliti uvijek, ali vrijedi pokušati.

– Limun vam pomaže i smršavjeti – Jedna od poznatijih dijeta je LIMUN DIJETA koja istovremeno detoksira tijelo i pomaže smršavjeti.

Limun i med za mršavljenje bez dijete – Prirodni lijek

Iako čišćenje većini ljudi ne predstavlja užitak, nevjerojatno je zadovoljstvo biti u vlastitom urednom domu. Čist dom je sretan dom. Limun, poput octa i sode bikarbone jedna je od namirnica uz čiju pomoć možemo učinkovito čistiti, a bez d upotrebljavamo kemijska sredstva i činimo ekološku štetu. Limun odlično čisti mnoge površine i obavlja zahtjevne poslove čišćenja. Limunska kiselina je prirodni antiseptik, ali može poslužiti i kao prirodni izbjeljivač. Za razliku od umjetnih sredstava, limun će nakon čišćenja ostaviti lijepi prirodni i osvježavajući miris, koji će vas dodatno osvježiti i energizirati. Ipak, morate uzeti u obzir da se limun ne može smatrati sredstvom za dezinfekciju, te za tu namjeru ne može zamijeniti namjenska sredstva.

Kada započinjete čišćenje s limunom, limunovim uljem ili limunskom kiselinom započnite s malim testnim površinama. Uvijek isperite površine nakon čišćenja limunom, kako ne bi oštetili površine. S limunom bez obzira što je prirodni sastojak treba također biti oprezan, jer na nekim površinama može izazvati oštećenja.

Kada kupujete limune za čišćenje možete biti opušteniji nego kod kupovine za konzumaciju. Za konzumiranje je bitno birati organski uzgojene domaće limune, ali ako kupujete za čišćenje slobodno možete staviti cijenu na prvo mjesto.

Psihologija čišćenja doma je vrlo komplicirana. S jedne strane svi mrzimo čišćenje, a s druge strane nema nište ugodnije od boravka u čistom domu. Kako biste sebi proces čišćenja koliko toliko olakšali, važno je birati blage i prirodne proizvode, te proizvode koji lijepo miriše kako biste se osjećali koliko toliko ugodno dok čistite, te kako kroz proces čišćenja raznoraznim kemijskim proizvodima ne biste narušili svoje zdravlje. Na čišćenje je bolje gledati kao na svojevrsni wellness nego na težak zadatak koji se morate prisiliti obaviti.


Komentari

Odgovori

*