19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se odmarati i besposličariti bez grižnje savjesti

U današnjem pretjerano aktivnom dobu odmor smatramo potpunim gubitkom vremena...

Kako se odmarati i besposličariti bez grižnje savjesti

U današnjem pretjerano aktivnom dobu odmor smatramo potpunim gubitkom vremena, pa se tada ne smijemo ni čuditi kada smo stalno pod stresom.

Ako ste cijeli dan usmjereni prema jednom problemu, vjerojatno ga ne možete sagledati iz drugog kuta, međutim, ako se opustite i dopustite mislima da lutaju bez ikakvog opterećenja, bez pritiska pronalaska rješenja proširit ćete svoje vidike i dopustiti da na površinu isplivaju potpuno druge stvari koje vam se čine beznačajne da bi im svjesno posvetili pažnju, a zapravo su jednako bitne.

Ako redovito odmarate (bar pola sata dnevno) imat ćete priliku potpuno osloboditi um i prepustiti se mašti, bez pritisaka i nametanja rješenja.

Nikada nemojte odmarati s ciljem rešenja nekog problema, nego se udaljite od svih i dopustite mislima da plove kuda god požele. Ne brinite se i ne razmišljajte o problemima koje imate.

Kako se odmarati?!

Svjestan odmor umiruje anksioznost, te pomaže tijelu i mozgu da se oporave od svakodnevnog stresa. Glazba, kupka ili šetnja parkom mogu dovoljno odmoriti neke ljude, međutim kod mnogih to ne ide tako lako. Poneki ljudi jednostavno nisu se naučili odmarati.  Ako spadate u tu skupinu pokušajte sa slijedećim savjetima, možda vam pomognu.

* Izaberite mirno i tiho mjesto na kojem vas nitko neće ometati.

* Prije nego što započnete s odmorom napravite nekoliko vježbi nježnog istezanja kako biste otklonili napetost u mišićima.

* Dišite duboko i dugačko, naravno na umirujući način. Nemojte da vam disanje predstavlja opterećenje.

* Svjesno opustite svaki dio tijela, počevši od stopala, pa sve do mišića lica i glave.

* Namjerno odbacite sve uznemirujuće misli. Zamislite kako npr. plutate ili lebdite.

* Neka vas ne uzrujava to što se ne možete opustiti. Nemojte da vam opuštanje stvori napetost.

* Ispraznite misli. Nemojte ni o čemu razmišljati. Vizualizirajte smirenost na nekim prekrasnim mjestima poput obale mora ili nacionalnih parkova.

* Uvijek se odmarajte najmanje 20 minuta, nakon toga što mirnije nastavljajte s aktivnostima.

Za savršen odmor preko noći u krevet idite u 11h

Trik savršenog sna i dobrog odmora preko noći kažu znanstvenici krije se u tome da u krevet idete između 10 i 11 sati uvečer.

Istraživanje vezano uz rutinu spavanja u kojem je sudjelovalo 2000 odraslih osoba otkrilo je kako najmirnije spavaju oni koji liježu između 22 i 23 h, a bude se ujutro u 7 ili 8.

Osam do devet sati sna, te rutina odlazaka u krevet nužna je da biste se ujutro probudili odmorni, kaže Tania Johnston, voditeljica istraživanja.

Prije toga biste se trebali umiriti i popiti čaj, a najmanje sat vremena prije odlaska u krevet ne biste trebali vježbati ili jesti.

Zbog čega vam uz svakodnevni  treba i godišnji odmor?

Činjenica je da zaposlene osobe ne odlaze često koliko bi trebale na godišnji odmor, a zapravo većina ih ni ne iskoristi sve zakonom propisane slobodne dane.

Sve češće i kada odemo na godišnji posao nosimo sa sobom, te umjesto istinskog odmora pokušavamo riješiti zaostale poslovne probleme.

Zbog čega nam ipak treba potpuni odmor od posla?

– Odmor promovira kreativnost. Dobar odmor pomoći će vam da se povežete sa samima sobom, ponovno pokrenete kotač samootkrivanja, te vratite polet i želju za novim pothvatima.

– Odmor će spriječiti slom. Zaposlenici koji redovito odlaze na odmor i redovito se opuštaju imaju manje rizike nastanka sloma, bolje se nose sa svakodnevnim obvezama i bolje kontroliraju.

– Odmor će očuvati vaše zdravlje. Redovito morate odvojiti vrijeme za „punjenje baterija“. Na taj način ćete smanjiti razinu stresa i vratiti motiviranost.

– Odmor će ojačati veze. Odvojite li malo vremena za uživanje u životu s osobama koje volite ojačat ćete svoju povezanost, što će vam kasnije biti od velike koristi kada se nađete u teškim situacijama, jer će vam te osobe biti spremnije pružiti potporu.

Naravno, nije svatko u mogućnosti uzeti odmor kada poželi, ali ne mora se raditi o velikom putu, dovoljno je nekoliko dana ili manji izlet da biste osjetili pozitivne  učinke.

6 načina da započnete dan svježi i odmorni

Dan biste uvijek trebali započeti odmorni, jer nema razloga da nakon osam sati odmora budete nenaspavani, umorni ili pospani. Ako se ipak budite umorniji nego ste legli u krevet, možda je problem u tome što ne započinjete dan kako treba.

-1- Doručkujte. Započnite dan sa zdravim doručkom koji će vas energizirati.

-2- Ne pretjerujte s kofeinom, posebno ne na prazan želudac ili u kasnim večernjim satima. Bilo bi odlično kada biste kavu zamijenili zdravim napitcima koji energiziraju. Npr. šalica tople vode zaslađena medom, s malo cimeta, limuna i đumbira, daje vam energiju i jača imunološki sustav.

-3- Vježbajte – Bilo bi dobro kada biste ujutro mogli napraviti nekoliko vježbi istezanja, ako već ne cijeli set vježbi.

-4- Smirite okruženje. Nitko ne voli biti okružen neredom, čak i ako je vaš, vaša podsvijest će se buniti. Navečer očistite stan, spavaću sobu i pripremite odjeću za taj dan.

-5- Malo udaljite budilicu kako biste morali ustati do nje da biste je isključili.

-6- Dobro držanje je bitno. Da bi energija pravilno cirkulirala kroz tijelo važno je da se držite uspravno.