20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Najučinkovitiji načini liječenja mamurluka

Nakon večeri provedene u društvu s alkoholom normalna je pojava jutarnja glavobolja...

Najučinkovitiji načini liječenja mamurluka

Nakon večeri provedene u društvu s alkoholom normalna je pojava jutarnja glavobolja, mučnina, vrtoglavica, žeđ i umor.

Istraživanja su pokazala da uzimanje alkohola utječe tijekom cijelog slijedećeg dana na vaše mentalne i tjelesne sposobnosti. Stoga, iako ne osjećate mamurluk 24 sata nakon konzumiranja alkohola još uvijek ste u postalkoholiziranom stanju, te biste trebali izbjegavati aktivnosti koje zahtijevaju vrhunsku učinkovitost ili ako se spremate na putovanje.

Pogrešno je odmah posegnuti za kavom vjerujući da će vas ona otrijezniti ili u potpunosti spriječiti mamurluk. Kofein vam može spriječiti pojavu glavobolje, čak vas može navesti na pogrešan zaključak kako vaše rasuđivanje i motoričke sposobnosti nisu pod utjecajem alkohola, pa biste još mogli ugroziti i druge npr. vožnjom u takvom stanju.

Jedino vas vrijeme može otrijezniti.

Ipak konzumacija nekih namirnica može  ublažiti simptome mamurluka.

– Preporučuje se da popijete duplu dozu voćnog soka u odnosu na količinu ispijenog alkohola. Voćni sok će vas hidratizirati, te napuniti zdravim nutrijentima.

– Kod jake mučnine pijte kamilicu. Ona će je ublažiti. Svaki čaj je dobar kod mamurluka, a posebno oni koji se i inače piju za mučninu i probavne tegobe. Treba jesti i piti se ono što se preporučuje općenito za mučninu.

– Kako biste ublažili mučninu jedite krekere ili med, dok će mesna juha nadoknaditi manjak soli i kalija.

– Također, ne smijete zaboraviti piti što više vode kako biste rehidrirali organizam.

– Sendvič sa špekom ili pršutom pomažu kod mamurluka. Hrana ne upija alkohol, ali pomaže ubrzati metabolizam što olakšava nuspojave alkoholiziranja, pa će u dosta slučajeva hrana pomoći. Kruh sadrži veliku količinu ugljikohidrata, a pršut je pun proteina koji se razgrađuju u aminokiseline. Što znači da će vam ova kombinacija sigurno olakšati mamurluk. Također, miris špeka poseban, pa će i to dodatno olakšati situaciju jer dosta druge hrane ne prija tijelu kada je u postalkoholnoj fazi. Dobra namirnica su i jaja, iako okus i miris jaja nisu privlačni mamurnim osobama.

– Osim toga vjeruje se i da uzimanje vitamina C prije i poslije alkohola ubrzavanje njegovo uklanjanje iz organizma. Zbog toga treba piti već spomenute voćne sokove.

– Med je nježan za želudac, a sadrži prirodnu mješavinu sastojaka koji pomažu bolje podnijeti mamurluk. Pomiješajte žlicu tekućeg meda u 80 ml prirodnog soka od naranče i 70 ml jogurta. Sve pomiješajte dobro zajedno i popijte. Kod uporabe meda uvijek koristite posebnu drvenu žlicu za med ili plastičnu žlicu. Izbjegavajte dodir metala i meda.

– Za ublažavanje posljedica alkoholiziranja, te smanjenje mamurluka može se piti čaj od majčine dušice koji istodobno smiruje, te smanjuje glavobolju. Potrebno je popiti litru čaja, jer alkohol izaziva dehidraciju, pa je potrebno nadoknaditi tekućinu. Alkohol i nusprodukti pića iritiraju vaš želudac, što vodi do mučnine. Alkohol također aktivira prirodnu zaštitu tijela koju ima protiv „toksina” na koje tijelo reagira mučninom i povraćanjem.

– Pijte gaziranu mineralnu s okusom limuna i limete ili sprite. Ovakva pića najbolje razgrađuju kemijski spoj acetaldehid, sastojak etanola koji izaziva mamurluka.

– Nemojte eksperimentirati s različitim savjetima koji nisu provjereni ili sigurni. Neki od njih mogu pogoršati stanje i osjećaj. Pustite da vrijeme odradi svoje.

Simptomi mamurluka ovisno o situaciji, osobi i količini alkohola koju ste popili trajat će 8 do 24 sata. Vaše tijelo se treba osloboditi toksičnih nusprodukta alkohola, rehidrirati, izliječiti i ponovno uspostaviti normalne funkcije.

Svatko tko je ikad u životu konzumirao previše alkohola zna čaroliju „jutra nakon”. Zapravo mamurluk uzrokuje kombinacija različitih faktora. Ipak, iako je mamurluk uobičajene pojava, ponekad će trebati liječničku intervenciju i ključno je na vrijeme otići ili pozvati liječnika. Ukoliko vas mamurluk spriječi u obavljanju laganih dnevnih aktivnosti, a posebno ako se osjećate kao da se ne možete ustati iz kreveta, vjerojatno vam je potrebna liječnička pomoć.