20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koje su najgore teme za razgovor sa šefom?

Dobro je sa šefom imati ležerniji odnos i ne komunicirati isključivo poslovno...

Koje su najgore teme za razgovor sa šefom?

Dobro je sa šefom imati ležerniji odnos i ne komunicirati isključivo poslovno, ali ipak postoje teme za razgovor kojih se ne biste trebali doticati.

Ispod navodimo teme koje je bolje izbjegavati kada razgovarate sa svojim šefom, čak i ako imate bolji odnos od standardnog nadređeni/podređeni odnos. Možda svakodnevno pijete kave skupa, ali ovo nisu teme s kojima trebate razgovarati sa šefom jednako kao sa prijateljem s kojim niste ni u kakvom poslovnom kontaktu.

-1- O svom seksualnom životu

Seksualne teme odavno nisu tabu, ali žaliti se ili hvaliti svojim seksualnim životom nije nimalo umjesno. Ako želite da vas u poslovnom okruženju doživljavaju ozbiljno, tako se i ponašajte. Općenito, seksualni život, bio iznimno dobar, prosječan ili loš, nije nešto što je prikladna tema za razgovor u polovnom okruženju, a posebno nije prikladna u razgovoru sa šefom, pa je radije izbjegavajte.

Seksualne teme toliko su omražene na radnom mjestu, da ih u provedenim anketama neprikladnima smatra više od 90 posto ljudi. Čak i ako mislite kako vaš šef spada u onih 10 posto kojima takve teme ne smetaju, najbolje je pričati o seksu uopće, a posebno ne o svome seksualnom životu.

-2- Divlji događaji iz mladosti

Pušenje trave, krađa slatkiša iz dućana ili cijelonoćni provodi sigurno su vam bili zanimljivi i možda se želite time pohvaliti, ali razmislite još jednom kakvu će to sliku ostaviti o sebi kod šefa. Sigurno ne osobe u koju se može pouzdati ili joj povjeriti ozbiljne projekte.

Također, osobe koje previše spominju “divlju mladost” ili neko prošlo vrijeme djeluju “zastarjelo”, a to vam se može pojaviti kao prepreka na putu do unapređenja. Ljudi podsvjesno osobe koje pričaju s velikim oduševljenjem i ushićenjem o nekim prošlim vremenima doživljavaju kao da su zaglavile u prošlosti, to zapravo uopće ne mora biti slučaj. U svakom slučaju u poslovnom okruženju je bolje pričati o nedavnim događajima, planovima, usavršavanjima i onome čime ćete pokazati da ste spremni napredovati i raditi na sebi, a ne teme kojima asocirate da mislite da je najbolje iza vas i da ste maksimum odavno ostvarili.

-3- Politički nekorektni vicevi

Suzdržite se od rasističkih, seksističkih, nacionalističkih i vjerskih viceve, anegdota i komentara.

Svi vole zabavne osobe u svome okruženju, ali ovo nisu vicevi koje biste trebali ikada pričati. Ali ako si i date oduška za nekom intimnijom večerom gdje se okupilo blisko društvo, na poslovnim večerama i okupljanjima nije mjesto za pričanje ovakvih viceva.

Nemojte se dovoditi u situaciju da drugima morate objašnjavati kako je nešto bilo samo šala i kako to niste ozbiljno mislili. Ako ispričate neprikladne šale na radnom mjestu velika je vjerojatnost da će se netko uvrijediti ili da ćete dobiti negativnu reakciju. Ako je ta osoba vaš šef, tada se situacija još dodatno komplicira. Ponekad nekorektna šala može biti i samo loš odabir ili politički nekorektan odabir riječi, pa i one šale koje se inače smatraju korektnima upotrijebi li se nešto uvredljivo prelaze svakako u nedopuštene teme za razgovor.

Neprikladne šale nisu niša novo, međutim kako se društvo razvija i postaje sve osjetljivije prema sve većem broju skupina tako se i povećava ono što se smatra neprikladnim. Zbog toga postoji mogućnost da neka osoba ni ne smatra ono što je ispričala neprikladnim i li nije uopće svjesna kako zvuče njene riječi. Neke osobe koriste općenito humor da bi izrazile svoje negativne emocije, međutim kada se takav humor upotrijebi na radnom mjestu dovodi vas u neugodan položaj. Mnogi stručnjaci slažu se kako viceve treba općenito isključiti iz tema za razgovor na radnom mjestu, jer i najuvježbanija osoba u upotrebi pravih riječi teško će procijeniti što je u određenom trenutku prikladno, a što ne, zbog toga bi šale i šaljive dosjetke koje su na bilo čiji račun trebalo sasjeći u korijenu i izbaciti iz bilo kakve poslovne komunikacije.