20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Veliki trbuh loš za mozak

Veliki trbuh gotovo da utrostručuje rizike obolijevanja od Alzheimerove bolesti...

Veliki trbuh loš za mozak

Veliki trbuh gotovo da utrostručuje rizike obolijevanja od Alzheimerove bolesti, ali i kod osoba koje u starosti nemaju veliki trbuh, ali su ga ranije u životu imale postoje veći rizici.

Stručnjaci tvrde kako je struk jedan od boljih pokazatelja za buduće zdravlje neke osobe. Stvar je u tome da su u trbuhu smješteni gotovo svi najvažniji organi, pa masnoće nataložene oko njih povećavaju rizike razvoja bolesti.

Prema najnovijim istraživanjima trbuh značajnije povećava rizike nego debljina. Kada je u pitanju senilnost, osobe s velikim trbuhom, odnosno strukom, imale su za 270 posto veće rizike razvoja od onih s malim trbuhom. Čak i osobe s normalnom težinom prema indeksu tjelesne mase, ukoliko su imale izraženi trbuh spadale su u rizičniju skupinu od osoba koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu, ali trbuh normalne veličine u odnosu na ostatak tijela.

Vezano:

20 jednostavnih savjeta za manji struk i uži trbuh

Indeks tjelesne mase – ITM KALKULATOR i vizualni prikaz pretilosti –