19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Samo 3% darovite djece iskoristi talent

Iznimno talentirana djeca nisu rijetkost, ali su rijetki oni...

Samo 3% darovite djece iskoristi talent

Iznimno talentirana djeca nisu rijetkost, ali su rijetki oni koji prepoznaju i iskoriste talent koji imaju, navodi se u novim znanstvenim istraživanjima.

U jednoj od najopsežnijih studija koja je do sada provedena znanstvenici su otkrili kako samo tri posto darovite djece ispuni očekivanja.

„Sa šest ili sedam godina neka djeca koja su sudjelovala u istraživanju su imala nevjerojatne sposobnosti vezane uz matematiku, umjetnost ili glazbu, a praćena su do danas. Na kraju smo utvrdili kako ih je uspjelo samo oko tri posto. Neki nisu ispunili očekivanja jer se nisu trudili razvijati talente, neki jer su ih roditelji pretjerano forsirajući odgurnuli u drugom smjeru, dok su neki razdvojeni od prijatelja, što je smanjilo njihovu podršku i želju za uspjehom“, kaže profesor Freeman jedan od voditelja istraživanja.

On tvrdi kako darovita djeca u nekom području nisu društveno, ni emotivno sposobnija od bilo koga drugog, te se s nekim stvarima bolje nose intelektualno, ali ne nužno i emotivno.

„Daroviti ljudi su normalne osobe, koje se suočavaju s nekim posebnim izazovima, a često i nerealnim očekivanjima, što često dovodi do toga da postaju nesretni ili nezadovoljni. Zbog toga je najvažnije da ih bližnji, roditelji, prijatelji i nastavnici, prihvaćaju i cijene, te daju moralnu potporu, ali ne forsiraju previše“, kaže profesor Freeman