20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

5 loših financijskih odluka i kako se oporaviti [ KARIJERA ]

Većina u nekoj fazi života donese loše odluke. Njih ne možemo izbjeći iako se možemo unaprijed informirati i dobro...

5 loših financijskih odluka i kako se oporaviti

Većina u nekoj fazi života donese loše odluke. Njih ne možemo izbjeći iako se možemo unaprijed informirati i dobro razmisliti prije značajnijih odluka. No, što kada su one već napravljene i osjetimo njihove posljedice. Jedna od najvažnijih stvari bi bilo naučiti iz svojih pogrešaka i pokušati izbjeći sljedeće.

Ovo su samo neke od najčešćih financijskih pogrešaka i kako ih popraviti:

– Miješanje dugog roka i kratkog –

Ova pogreška je najčešća kod ulaganja u dionice (odluke o prodaji i kupovini) te kod životnog osiguranja. Cijene dionica rastu i padaju na dnevnoj bazi, ne možete se osloniti samo na informacije jednog dana i na temelju njih donijeti odluku. Ako ste dionice kupili kao dugoročno ulaganje nemojte se opterećivati dnevnim kretanjima. Vjerojatno će se u dužem periodu nekoliko puta izmijeniti situacija da ste u gubitku i dobitku. Reagirajte tek na značajnije strukturalne promjene. U ovom slučaju je najbolje ne reagirati ishitreno. A za buduća ulaganja raspršite broj dionica u koje ulažete.

Slično se odnosi i na kupovinu stana kao investicije.

Životno osiguranje nije nešto na čemu ćete zaraditi. Ako ste počeli uplaćivati osiguranje, i nakon nekoliko godina shvatili da nema dobitka, ponovno razmislite zašto ste ga uplaćivali. Nakon 3-7 godina mnogi shvate da im ulaganje u životno osiguranje nije isplativo. Prije nego što odustanete od njega prisjetite se da je njegova primarna svrha osiguranje, a ne dobitak.

– Čekate predugo –

Za razliku od prethodne pogreške ova se odnosi na to da treba znati kada je dosta. Neće svaka investicija donijeti dobit ako dovoljno dugo čekate. Radilo se o privatnom poslu, dionicama, investiciji poput stana i slično, morate znati kada vam tržište ne ide na ruku. Ako su prisutne manje oscilacije na tržištu ne morate odmah reagirati, ali poučite prognoze i objektivno razmislite što vi mislite u kojem će se smjeru kretati tržište. Ako ignorirate stvarnost i nastavite čekati oporavak možda ćete umjesto manjih gubitaka morati podnijeti veći. Umjesto da se nadate da će biti bolje ili mislite ionako ne može biti gore, razmislite još jednom. Može li?! Ako može vrijeme je da se izvučete iz toga.

– Uvukli ste se u crveno s kreditnim karticama –

Kupovanje na kreditne kartice znači da pristajete trošiti budući novac, onaj koji još nemate i niste ga zaradili, na stvari koje sada koristite. Kada se nakon određenog vremena dugovi povećavaju tako vi karticama i ratama počinjete zatvarati stare dugove. Tu su i kamate, opomene…  Osjećate se kao da karticama otplaćujete dugove na drugim karticama.

Kako se iz ovoga izvući? Počnite trošiti manje od prihoda! Razlikom plaćajte kartice. S vremenom ubacite i stavku štednja u sadašnje prihode. Osim što trebate otplatiti dug na kartici bitno je i da napravite ravnotežu između otplate dugova iz prošlosti (po karticama, kreditima) uživanja u sadašnjosti i štednje za budućnost. Nije rješenje zatvoriti sve kartice i ne imati kredit. Ali bitno je da se on odnosi na dugoročne stvari. I da uvijek dio odvajate za štednju.

– Trošite ušteđevinu za mirovinu ili zatvarate životno osiguranje –

Ovo se često opravdava da vam je sada taj novac potrebniji, tko zna što nosi budućnost, vratiti ću poslije kada budem imao više i slično. No, rijetke su situacije u kojima se to desi. Kako popraviti situaciju ako ste to napravili?! Postupite kao da ste od banke posudili novac! Dakle, morate ga vratiti. Nemojte ga vraćati od viška, nego od plaće odmah odvojite za dio duga, a potom ostatak trošite. Kada to riješite postavite se odrednice za štednju. Kako sljedeći put ne biste došli u istu situaciju nego kada vam zatreba novac uzmite iz ušteđevine. To neće biti proces preko noći, nego nešto što traje godinama, ali budite uporni.

– Nemojte vjerovati neiskusnima niti površnim pričama –

Ako ste čuli da dionice samo mogu rasti i uložili u njih, sada ste već shvatili da to nije točno. Isto je i s cijenama stanova. Kako se iz toga izvući. Proučite situaciju i odlučite se za nešto iz prvog ili drugog prijedloga. Nakon toga nemojte kupovati automobil jer netko kaže da se on i polovan može dobro prodati. Nemojte kupovati slike jer ste načuli da će im rasti vrijednost… Dobro se informirajte prije svake odluke. Znate kako je teško zaraditi novac, neka ga bude jednako teško i potrošiti.