19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Igranje Tetrisa pomaže kod „lijenog oka“

Znanstvenici sa sveučilišta McGill u Kanadi otkrili...

lijeno-oko

Igranje Tetrisa pomaže kod „lijenog oka“

Znanstvenici sa sveučilišta  McGill u Kanadi otkrili su kako popularna igrica Tetris može pomoći kod lijenog oka i istrenirati oči da rade istovremeno.

Iako je studija bila prevedena na malom broju osoba, dala je zapanjujuće rezultate prema kojima je Tetris imao bolji učinak nego konvencionalna metoda lijepljenja flastera na zdravo oko, čime se prisiljava „lijeno“ oko da radi napornije.

U istraživanju su korištene posebne goggles naočale za igranje.

Nakon dva tjedan u kojima su osobe dijagnosticiranom ambliopijom igrale tetris gledajući na oba oka po sat vremena dnevno, imale značajno poboljšanje, u odnosu na kontrolnu grupu koja se koristila vježbama koje se obično propisuju, a uključuju prekrivanje jednog oka flasterom i korištenje drugog.

Iako ovo nije prva studija koja je potvrdila korisnost određenih video igara kod bolseti lijenog oka, znanstvenici kažu da su potrebne daljnje studije.