Je li sigurno jesti hranu s poda?

Je li sigurno jesti hranu s poda?

Većina osoba primjenjuje 5-sekundi-pravilo, prema kojem hranu koja je pala na pod, a na njemu nije bila duže od 5 sekundi, kada podigne s poda pojede, osim, naravno, na javnim prostorima.

Možda niste znali, ali znanstvenici su proveli niz istraživanja o tome što se događa s hranom u tih pet sekundi nakon što padne na pod, a posebno su obratili pažnju na pad hrane na područje u kojem se nalaze bakterije salmonele i  drugih bakterija koje uobičajeno izazivaju proljev i povraćanje.

Testirali su koliko dugo salmonela preživljava na drvetu, tepihu, plastici, pločicama, te kojom brzinom se prebacuje na hranu, nakon što padne na pod.

Prvo, zaključili su kako bakterija preživi i preko 4 tjedna na tim plohama.

No, koliko joj treba da se zalijepi za hranu? Najbrže se prenosila u kombinaciji pločice i kobasice. Oko 99 posto bakterija s pločica su se prenijele na kobasice unutar 5 sekundi. S drvenog pokućstva je prelazak bakterija išao znatno sporije. U tijeku 5 sekundi se prenijelo ovisno o hrani značajno manje 5 do 68 posto bakterija. Dok se s tepiha prenijelo tek 0,5 posto.

U globalu bi značilo da je hrana s tepiha i drvenog poda sigurnija i što je kraće bila na podu, ali da pravilu 5 sekundi ipak ne možete vjerovati.

Vezano:

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak i optimalna temperatura

 

Ostavite komentar

*