Kako ostati budan cijelu noć

Kako ostati budan cijelu noć

Kako ostati budan cijelu noć

Ponekad već unaprijed znate kako vas čeka naporan dan, a zatim noć i kako ćete dugo morati ostati budni.

Nitko ne voli pospanost, te svjesno održavanje budnim kada bi se tijelo najradije ispružilo i utonulo u san, a mozak odmorio. Ali ako učite za ispit, završavate projekt, čekate nešto ili negdje, ovakve situacije su nužne, te trebate malu pripremu kako biste ostali budni cijelu noć

Ovo su savjeti kako ostati budan cijelu noć.

1. Dan prije spavajte duže nego obično. Duži odmor će pripremiti tijelo te nećete brzo osjetiti pospanost. Druga taktika je da drjemnete netom prije večeri. Postoje neka pravila koja trebate poštovati ako želite da drijemanje bude učinkovito. Prilegnite nešto prije redovitog vremena za spavanje, nemojte da bude blizu dijela večeri kada obično idete u krevet i nemojte spavati duže od 25 minuta. Stavite alarm na 5 do maksimalno 25 minuta. Što ćete prileći bliže svom klasičnom vremenu kada idete u krevet to neka san bude kraći, jer se inače nećete moći razbuditi.

2. Tijekom dana popijte malo veću količinu kave, ali nemojte pretjerivati i nemojte piti odjednom. Malo razvucite i pijte kavu sporije, kako ne bi bilo naglih uspona i padova energije.

3. Žvačite žvakaću gumu. Žvakanje će vas održati budnim.

4. Otplešite pauze. Uz glasniju glazbu i tjelesne ritmične pokrete brzo ćete se razbuditi. Istraživanja su otkrila kako kretanje energizira i razbuđuje osobe. Desetominutna pauza u kojoj ćete se intenzivnije kretati povećat će razinu energije sljedećih dva sata. To je zbog toga što aktivnost potiče cirkulaciju i u vaše krvne žile ulazi više kisika, a time u u mozak i mišiće. Ako ćete raditi za stolom, a trebate ostati budni cijelu noć svakih sat do sat i pol napravite desetominutnu pauzu, ustanite, odmaknite se od stola i intenzivnije se krećite, bilo da ćete plesati ili odraditi set vježbi.

5. Ukoliko možete birati obucite nešto službeniju odjeću. Ukoliko ste u udobnoj trenerki lako ćete se nagovoriti da malo prilegnete, no, u košulji i suknji vam to zasigurno neće pasti na pamet.

6. Pijte dovoljno vode da ne dehidrirate. Voda vraća energiju i koncentraciju. Važno je i da cijeli dan jedete zdravu hranu koja vraća energiju tijelu. Jedite zdrave obroke, posebno uvečer koji obiluju vitaminom C. Najbolje svježe voće i povrće ili svježe cijeđene sokove. Što je vaša prehrana tijekom dana bila lošija to ćete prije osjetiti umor, nedostatak koncentracije i pospanost.

7. U trenutku kada vas uhvati pospanost ustanite i krećite se.  Desetominutna žustra šetnja povisit će energiju za sljedeća dva sata. Mozak će dobivati više kisika te ćete biti manje pospani.

8. Izbjegavajte ekrane. Fiksacija na kompjuter ili televizor pojačava umor i pospanost.

9.  Ako ste u društvu započnite razgovor o delikatnim temama. Neslaganje i rasprave podižu adrenalin, te tjeraju pospanost. Posebno ako je razgovor o politici.

10. Pojačajte svjetlo. Okruženje značajno utječe na to kako se osjećamo. U tamnim prostorijama ćemo biti pospaniji nego kada je svjetlo pojačano. Jako svjetlo, što šireg spektra vraća energiju i razbuđuje nas.

11. Izbjegavajte monotone aktivnosti. Ako nešto trebate odraditi tada prebacujte se sa zadatka na zadatak kako bi ste održali mozak bunim.

Nema sumnje kako nedostatak sna ima negativne učinke na vaše raspoloženje, kognitivne funkcije, metabolizam i općenito na zdravlje, pa bi ovakve situacije trebalo izbjegavati.

Još jedan savjet koji se rijetko spominje je vježbanje prakse ostajanja duže budnim. Ukoliko potreba da ostanete budni cijelu noć nije rijetka pojava, mnogo možete postići vježbanjem takvog obrasca ponašanja. Na taj način možete namjestiti svoj interni sat (bioritam) da funkcionira tako da ostajete duže budni, a to nadoknađujete ujutro ili tijekom dana. Samo uzmite u obzir da da nadoknade moraju biti duže nego originalno izgubljeni sati tijekom noći, jer noći prolazimo kroz različite faze sna u koje ne uspijevamo ući ako zaspimo na kraće tijekom dana.