Kako ostati duže budan

      Nema komentara na Kako ostati duže budan

Oglas

Kako ostati duže budan

 

Ponekad već unaprijed znate kako vas čeka naporan dan i kako ćete dugo morati ostati budni.

Nitko ne voli pospanost, te svjesno održavanje budnim kada bi se tijelo najradije ispružilo i utonulo u san, a mozak odmorio. Ali ako učite za ispit, završavate projekt, čekate nešto ili negdje, ovakve situacije su nužne, te trebate malu pripremu kako biste što duže ostali budni.

Ovo su savjeti kako olakšati tu situaciju:

1. Dan prije spavajte duže nego obično. Duži odmor će pripremiti tijelo te nećete brzo osjetiti pospanost.

2. Popijte nešto više kave ili nekog drugog kofeinskog napitka nego inače. No, nemojte pretjerivati, te količinu ravnomjerno rasporedite tijekom dana. Ukoliko u jednom trenutku popijete previše kave, za nekoliko sati ćete se osjećati potpuno slomljeno.

3. Žvačite žvakaću gumu. Žvakanje će vas održati budnim.

4. Pojačajte glazbu i malo zaplešite kako biste tijelu vratili energiju koja mu je potrebna.

5. Ukoliko možete birati obucite nešto službeniju odjeću. Ukoliko ste u udobnoj trenerki lako ćete se nagovoriti da malo prilegnete, no, u košulji i suknji vam to zasigurno neće pasti na pamet.

6. Pijte dovoljno vode da ne dehidrirate. Voda vraća energiju i koncentraciju.

7. U trenutku kada vas uhvati pospanost ustanite i krećite se.  Desetominutna žustra šetnja povisit će energiju za sljedeća dva sata. Mozak će dobivati više kisika te ćete biti manje pospani.

8. Izbjegavajte ekrane. Fiksacija na kompjuter ili televizor pojačava umor i pospanost.

9.  Započnite razgovor o delikatnim temama. Neslaganje i rasprave podižu adrenalin, te tjeraju pospanost. Posebno ako je razgovor o politici.

10. Pojačajte svjetlo. Okruženje značajno utječe na to kako se osjećamo. U tamnim prostorijama ćemo biti pospaniji nego kada je svjetlo pojačano.

11. Izbjegavajte monotone aktivnosti. Ako nešto trebate odraditi tada prebacujte se sa zadatka na zadatak kako bi ste održali mozak bunim.

Nema sumnje kako nedostatak sna ima negativne učinke na vaše raspoloženje, kognitivne funkcije, metabolizam i općenito na zdravlje, pa bi ovakve situacije trebalo izbjegavati.

Kako ostati duže budan
Ocjeni