20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Loši brakovi štete ženskom, ali ne i muškom zdravlju?!

Američki psiholozi došli su do zaključka kako su...

Loši brakovi štete ženskom, ali ne i muškom zdravlju?!

Američki psiholozi došli su do zaključka kako su žene u napetim i neskladnim brakovima sklonije zdravstvenim rizicima poput srčanih oboljenja, dijabetesa i udara.

Istraživanje se temeljilo na oko 300 parova koji su u braku u prosjeku bili oko 20 godina.

Svaki par je trebao ispuniti upitnik o lošim i dobrim aspektima njihovog braka, a zatim su kontrolirani njihovi zdravstveni kartoni.

Žene u lošim brakovima su bile također depresivnije i imale veći broj nekih sitnijih zdravstvenih poremećaja.

Iako su i muškarci u neskladnim brakovima bili nešto depresivniji od muškaraca iz kontrolne skupine, nisu pokazivali neke druge znakove narušenog zdravlja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Utah, koji su provodili istraživanje, kažu kako su i sami bili iznenađeni rezultatima jer su pretpostavljali da će se svađe, ljutnje i stalne napetosti transformirati u zdravstvene rizike oba spola, a ne samo žena.

Što se smatra lošim brakom?!

Brak se smatra jednom od najsvetijih veza. Na brak se gleda kao na povezanost između dvije osobe koja bi trebala donijeti ljubav suradnju, društvo i sreću u vaš život. Ipak, ne rezultira svaki brak u stvarnosti sretnijim životom. Neki ljudi ne znaju prepoznati kako su u nezdravom braku, dok drugi jednostavno ignoriraju signale lošeg braka jer im razvod iz nekog razloga nije opcija. Nažalost, loš brak oduzima vam puno energije, a obično se loš brak hrani mentalnim mirom, samopouzdanjem, te postupnim propadanjem i ne poduzimanjem pravovremenih koraka da biste se zaštitili. Zbog toga bi svaka osoba trebala znati prepoznati signale lošeg braka, prvenstveno, ne da bi se razvela, nego zaštitila sebe. Ako shvatite kako se prepoznajete u signalima ispod, dobro bi bilo pronaći kvalitetnu pomoć i stručnjaka s kojim možete razgovarati o rješenjima. Više trebate razmišljati o sebi i svojem zdravlju, nego o konačnom ishodu u smislu hoćete li ostati u braku ili ne. Najprije potražite profesionalnu pomoć, ako vam se učini da je vaš brak nezdrav.

1. Razgovori se svode na kritike i vrijeđanje. Iako zdrava kritika može biti produktivna, ukoliko partner pronalazi mane u svemu što kažete ili napravite, možda je vrijeme da preispitate njegove motive.

2. Više ne uživate u intimnosti. Intimnost je krucijalni dio svakog braka. Intimnost hrani emotivnu i fizičku pripadnost, te osjećaj povezanosti. Ako izbjegavate intimnost, to je svakako loš znak.

3. Preopterećeni ste idejom razvoda. Bilo da se želite ili ne želite razvesti, ako je razvod jedna od vaših glavnih misli, pokušajte detektirati zbog čega se to događa. Nezdrav brak može potaknuti osobe da razmišljaju o razvodu, te tome koliko bi razvod i razdvojeni život bio težak ili privlačan.

4. Ne vodite s partnerom smislene razgovore. Svaki važan razgovor pretvara se u svađu ili ružni rat riječi. Komunikacija je ono što definira svaki odnos, može biti poveznica ili kamen spoticanja.

5. Često se osjećate usmaljno. Ako se osjećate usamljeno čak i kada je partner u blizini to je upozoravajući signal.

6. Zanemarujete želje i prioritete. Bilo da se radi o hrani, opcijama odmora ili putovanja, ali vi ili partner ne marite dovoljno za želje druge strane takav brak može jako isrpljivati.

7. Taško vam je poštovati partnera. Poštovanje je osnova svakog dobrog odnosa, ako iz nekog razloga vi ne poštujete partnera ili on vas, vaš brak je vjerojatno slab i nezdrav.

8. Ne sviđa vam se suprugovo društvo. Ako često mislite kako bi vam bilo ljepše da ste sami jer ne možete tolerirati ono što vaš suprug radi ili govori, to je signal koji ne smijete previdjeti.

9. Osjećate se izostavljeno. Ukoliko partner donosi odluke bez vas ili se više oslanja na mišljenja rođaka i prijatelja nego vaše, to može biti jedan od upozoravajućih signala.

10. Više vas nije briga. Indiferentnost je jedan od najsigurnijih signala da brak propada. Ako vas uopće ne zanima što partner misli, te se više ni ne svađate, to je jako nezdrav signal, iako se naizgled može činiti da zapravo dobro funkcionirate.