Kako se usredotočiti na ono najvažnije u životu [ SELFHELP ]

Kako se usredotočiti na ono najvažnije u životu

Usmjeriti pažnju na ono što vam je najvažnije u životu je jedan od ključnih zadataka, želite li:

– ostvariti ciljeve
– imati ispunjen život
– iskoristiti svoje potencijale
– iskoristiti vrijeme na najbolji način

Većinu stvari u životu lakše je reći nego napraviti. Ponekad nas nevažne stvari i sitnice mogu toliko zaokupiti da možemo potpuno iz vida izgubiti ono što želimo od života i svoje ciljeve.

Kako se ipak usredotočiti na ono najvažnije?!

Da biste održali fokus na onome što vam je najvažnije nužno je stalno se podsjećati na svoje prioritete i ono što vam je bitno.

Što vam ja najvažnije u ovoj godini? Važan projekt ili posao? Obitelj? Dugovi? Auto? Popraviti društveni život?

Razmislite dobro o svome životu i reducirajte popis na 4 najvažnije stvari. Zapišite ih i stavite na radni stol ili na neko drugo mjesto gdje ćete ih svakodnevno viđati.

Zatim se upitajte koje su 3 stvari koje vam najčešće odvlače pažnju od onog bitnog, te pronađite način kako smanjiti njihov utjecaj u svome životu.

Nemojte svoje slobodno vrijeme provoditi u uredu, ako vam je primjerice obitelj na prvom mjestu prioriteta ili vrijeme provoditi u kafićima, ako je napredovanje u karijeri ono što želite.

Zbog čega ljudi rade suprotne stvari od onoga što žele? Ljudska priroda je građena na strahu od nesviđanja. Ako neki posao odgađate dovoljno dugo, tada će se on činiti sve kompliciranijim, sve dok od njega potpuno ne odustanete. Na taj način spriječit ćete da se nekome ne svidi ono što je jako bitno vama.

Želite li ipak uspjeti morate promijeniti psihologiju, te posvetiti 80 posto vremena najvažnijim zadacima, a tek 20 posto onome što se mora obaviti.

Ovaj princip možete primijeniti i za povećanje svakodnevne učinkovitosti. Popis od 5 stvari koje treba obaviti možete napraviti navečer. Popišite pet stvari koje bi trebalo obaviti sljedećeg dana i krenite odmah ujutro s njima. Na ovaj način ćete obaviti 25 važnih zadataka svaki tjedan, te oko 300 zadataka koji su vama bitni godišnje.

Koje navike čine čovjeka luzerom [ SELFHELP ]

 

Ostavite komentar

*