Kad je Crni petak i zašto je datum tako zbunjujući

Kad je Crni petak i zašto je datum tako zbunjujući

Nekad davno, kada vjerojatno većina nas za njega nije ni znala, Crni petak je padao na jedan dan u godini. Kupci bi cijelu noć kampirali ispred ulaza u trgovine, kako bi sljedećeg jutra imali priliku među prvima kupiti ono što si inače po regularnoj cijeni ne bi mogli. Sada reklame za Crni petak vidimo tijekom cijelog studenog, a ponekad i kasnije, a sve to zbunjuje kupce i čini ih nepovjerljivima. Ponude i popuste s oznakom crni petak vidimo jako dugo, a da biste kupili nešto povoljnije, ne trebate ni izaći iz vlastitog doma. Ipak, cijela ponuda koja se naziva Crni petak zbunjuje više nego ikad ranije. Kada Crni petak započinje? Kada završava? Hoćete li propustiti priliku za dobar shopping ili ćete za nekoliko dana vidjeti isti proizvod još povoljnije?!

Kad je Crni petak?

Ove godine službeno Crni petak je 22.11. 2024, te nakon njega slijedi Cyber ponedjeljak, 25.11. 2024. Kod većine trgovaca upravo je to vikend kada možete pronaći najbolje ponude. Ali ne postoji nikakva obveza ni pravilo da bi tada zaista i morale biti najniže cijene, pa se procjena o kupovini svodi na vlastiti osjećaj, da li vam je cijena takva kakva jest prihvatljiva. Dobra stvar je što neke trgovine daju garanciju najbolje cijene, što znači da ako proizvod u određenom narednom razdoblju bude imao nižu cijenu da možete dobiti povrat razlike u cijeni.

Mogu li se ponude i popustiti ostvariti online?

U pravilu da, ali ne nužno. Neki trgovci zaključaju online dućane i onemoguće kupovinu na dan crnog petka, te se omogućuje samo prodaja u fizičkim trgovinama, a naknadno ono što preostane od brojeva po povoljnoj cijeni se prodaje na Cyber ponedjeljak.

Koliko možete uštedjeti

Odgovor na ovo pitanje najviše ovisi o tome što kupujete i kolika je inače marža na tom proizvodu, odnosno to koje razine trgovci mogu spustiti cijenu, a da ne gube na tom proizvodu, nego i dalje zarađuju. Obično se na Crni petak isplati kupovati odjeću, igračke, kozmetiku, namještaj i tehnologiju. Većina ovih stvari na Crni petak je jeftinija nego inače. Međutim, da bi vam se kupovina isplatila nikako ne smijete vjerovati onome što se navodi kao prava cijena, jer se lažno ponekad zna napisati visoka početna cijena kako bi proizvod naizgled bio isplativ. Da biste znali da je proizvod na stvarnom sniženju, doslovno je potrebno pratiti taj proizvod kroz jednogodišnje razdoblje. Nije neobična praksa da trgovci krajem listopada povećavaju cijene, da bi ih prividno snizili u studenom i označavali kao akcije povodom Crnog petka.

Hoće li proizvoda biti ako u trgovinu dođem tijekom dana

Većina najboljih ponuda ima ograničenu količinu, pa nije neobično da se najpopularniji proizvodi ili određeni brojevi rasprodaju tijekom jutra. Dobra stvar je da u mnogim online trgovinama možete provjeriti stvarne zalihe proizvoda u fizičkoj trgovini na određenoj lokaciji što će vam uštedjeti vrijeme. Ako kupujete online nije loše nekoliko dana unaprijed staviti željene proizvode u košaricu. Cyber ponedjeljak je također rezervna opcija da pronađete ono što niste uspjeli na Crni petak ili ranije tijekom studenog. Cyber ponedjeljak obično je fokusiran na tehnološke proizvode, ali i većina drugih proizvoda će vjerojatno biti na akciji i sniženju i u ponedjeljak. ponekad će trgovci i do Božića nuditi “last minut” rasprodaje, a ne zaboraviti da tek nakon svega dolazi božićni shopping, kupovina božićnih poklona i predbožićne rasprodaje. Prilika za dobar shopping sigurno neće nedostajati u razdoblju pred vama, ali kao i kod svega najvažnija je osobna procjena kada kupiti i koja je vama cijena dovoljno prihvatljiva.

Vezano: