25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Gdje se vidite za 5 godina? -Pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ]

Ovo je jedno od pitanja koje se već godinama pojavljuje na razgovoru za posao, iako se u posljednje vrijeme možda rjeđe čuje, ipak je i dalje često. Osnovno o čemu treba voditi računa kod ovog pitanja na razgovoru za posao je da vas ne pitaju o privatnom životu nego o poslovnim planovima. Također, uzite i u ovom slučaju u obzir da se pri odgovoru na ovo pitanje zadržite u mislima na poziciji za koju se...
Gdje se vidite za 5 godina? -Pitanja na razgovoru za posao

Gdje se vidite za 5 godina? -Pitanja na razgovoru za posao

Ovo je jedno od pitanja koje se već godinama pojavljuje na razgovoru za posao, iako se u posljednje vrijeme možda rjeđe čuje, ipak je i dalje često.

Osnovno o čemu treba voditi računa kod ovog pitanja na razgovoru za posao je da vas ne pitaju o privatnom životu nego o poslovnim planovima. Također, uzite i u ovom slučaju u obzir da se pri odgovoru na ovo pitanje zadržite u mislima na poziciji za koju se prijavljujete. No, to ne znači da bi odgovor trebao biti da želite na tom mjestu raditi idućih 5 godina.

Bitno kod odgovora na pitanje gdje se vidite za 5 ili 10 godina je da pokažete zainteresiranost, a da zadržite objektivnost. Možda jednom u budućnosti želite biti svoj šef, direktor, ili potpuno promijeniti smjer i posao, no, da li je ovo trenutak u kojem želite o tome pričati?

Dakle, imajte u vidu:

  • kako možete biti bolji u onome za što se trenutno prijavljujete
  • zadržite objektivnost
  • ne pretjerujte

Što se ovim pitanjem želi postići? Iz odgovora se može vidjeti:

– da li ste objektivni u očekivanjima

– da li ste ambiciozni i koliko odnosno u kojem smjeru

– da li se želite usavršavati

– da li ćete se truditi na poslu

– da li pozicija odgovara vašim očekivanjima, željama i idejama.

Pokušajte biti realistični, objektivni, zainteresirani, ali imajte u vidu poziciju za koju se prijavljujete.

– Imajte u vidu poziciju za koju se prijavljujete –

To bi značilo da objektivno procijenite koliko možete napredovati na toj poziciji, ili još bolje kako možete biti bolji na toj poziciji. Spomenite usavršavanje, kako biti bolji u tome za što se prijavljujete, kako se želite usavršiti, možete neke specifičnosti dodati koje vas zanimaju, a vezani su uz posao koji radite ili za koji se prijavljujete. Možda u čemu želite biti bolji, što možete naučiti, u kojem smjeru se usavršavati.

Ako se prijavljujete za posao u prodaji, možete reći da želite ostvariti rezultate iznad zadanih, da želite usavršiti tehnike prodaje i pregovaranja… Biti direktor velike firme može biti vaš cilj, ali je li on ostvariv u 5 godina?

– Promjena smjera –

Možda se za 5 godina vidite u nekom novom poslu ili smjeru, ali da li će vam to pomoći da dobijete ovaj posao? Ovo bi bilo bolje preskočiti.

Ali, ako želite spomenuti nešto, tada neka bude vezano uz posao za koji se prijavljujete. U tom slučaju se koncentrirajte na usavršavanje i širenje znanja, umjesto na promjenu.

Spomenuli smo prodaju, možete reći da vas zanima i marketing, kako biste šire sagledali i na bolji način djelovali u prodaji.

Ako se natječete za mjesto kuhara, tada ako vas zanima slastičarstvo možete reći da želite biti bolji i na tom području.

– Veliki planovi –

Da li je to objektivno? Da li bi osobu koja želi biti za 5 godina na toj poziciji o kojoj vi pričate zaposlili na ovoj za koju se prijavljujete?

– Nemojte lagati –

Ne trebate izmišljati ili lagati, nego se fokusirajte na ono što je korisno i objektivno.

Kod odgovor na pitanje „Gdje se vidite za 5 godina” na razgovoru za posao pokušajte ostati realni i imajte u vidu poziciju za koju se prijavljujete.

Kako odgovoriti na pitanje na razgovoru za posao: Gdje se vidite za 5 godina?

Ako ste tek na početku karijere i niste sigurni što želite, razmislite unaprijed o ovom pitanju. Osim što nemate iskustva ne želite biti i osoba koja ne zna što bi radila ili gdje bi bila za 5 godina. Iako je donekle realno očekivati da ne možete znati kuda će vas odvesti put i posao, neka očekivanja trebate postaviti unaprijed.

Jedan od primjera što odgovoriti na pitanje na razgovoru za posao: „Gdje se vidite za 5 godina?”

Kao osoba koja voli učiti i usavršavati cilj mi je da u idućih 5 godina utvrdim i primijenim sve što sam do sad naučila, da koristim znanja i iskustvo koje sam stekla, ali da naučim i nove stvari, pratim nove trendove, budući da se sve brzo mijenja. Preuzeti veću odgovornost, postići bolje rezultate, te biti samostalniji u poslu koji obavljam.

Mnogi poslovi imaju nekoliko razina, možete spomenuti onu koja je razinu viša od one za koju ste se prijavili, drugi sličan odjel za koji vam može pomoći iskustvo na poslu za koji ste se sad prijavili, možete spomenuti širenje iskustva i znanja na povezano područje koje vas zanima, ili dio koji vas zanima.

Na nekim poslovima možete s operativne razine prijeći na taktičnu gdje ćete imati širi uvid u posao, možete biti specijalist u nekom području… U nekim područjima pak se može raditi u sužavanju smjera, te iz općenitijeg područja da se vidite za 5 godina u užem području (marketing – online marketing, SEO marketing).

Pokušajte taj odgovor konkretizirati s pozicijom za koju se prijavljujete i znanjima koje imate.

Vezano: