19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se predstaviti nekome

Kako se pravilno predstaviti ovisi o situaciji u kojoj se predstavljate i uvijek se treba prilagoditi situaciji...

Kako se predstaviti nekome

Kako se predstaviti nekome

Kako se pravilno predstaviti ovisi o situaciji u kojoj se predstavljate i uvijek se treba prilagoditi situaciji. Također, predstavljanje će ovisiti i o tome koliko netko već ima informacija o vama.

Prvi dojam je često je bitan, a ukoliko se radi o razgovoru za posao ili sličnim situacijama može biti i odlučujući.

Krenite s osnovnim informacija, ukoliko ne znaju vaše ime i prezime, krenite od toga.
Zatim prijeđite na bitnu stvar i informacije koje su drugoj strani važne.

Bitno je imati nit, ali posložite informacije po važnosti.

Kratko predstavljanje je uglavnom bolje od dugoga. Prvo iznesite osnovne informacije koje trebaju drugi znati, tako će ih lakše zapamtiti i istaknut će se. Ukoliko ispričate puno toga, izgubit ćete njihovu pažnju.

Uvijek razmislite o situaciji u kojoj se predstavljate.

Ne možete koristiti isti princip predstavljanja privatno i poslovno:

  • Na poslovnom seminaru/konferenciji (niste govornik): Ja sam Ivana Ivančić. Radim u kompaniji X u odjelu financija.
  • Na fakultetu: Bok, ja sam Ivana, smjer financije, 4 godina.
  • Na tečaju stranih jezika: Ja sam Ivana, studentica sam XY fakulteta i do sada sam njemački jezik učila školi, htjela bih ga usavršiti jer…
  • Ukoliko ste u vrtiću ili školi: Bok, ja sam Ivana mama od Matije.

Ako ste nekoga susreli tada će to biti dovoljno za prvi kontakt, a nastavak iznosite u razgovoru.

No, ukoliko se trebate predstaviti pred grupom ili na razgovoru za posao trebat će vam još dvije rečenice (ili više ovisno o situaciji). U istom smjeru razradite koje su još informacije o vama bitne osobi koja vas sluša kako bi dobila što kompletniju sliku o vama.
Bitno je da ne ulazite u opise, jer te postaje široko, nego da se držite informacija.

Nemojte se ustručavati iznijeti bitne pozitivne stvari o sebi. Ponekad osobe žele biti skromne ili su sramežljive te ne žele iznijeti sve, nego čekaju da ih netko pita dodatne podatke. No, ako osobe ne usmjerite, možda neće znati što vas pitati.

Također, ponekad se čini da ćete s opisivanjem djelovati opušteniji i ležerniji, no, uglavnom za predstavljanje imamo kratko vremena, a opuštenost možete pokazati kasnije.

Primjer – na fakultetu:

  • Bok, ja sam Ivana, smjer financije, 4 godina.”

Nemojte proširiti u:

  • “Bok, ja sam Ivana Ivančić, ali uglavnom je dovoljno i naviknuta sam da me zovu samo Ivana. Tu studiram, dvoumila sam se dugo koji je smjer za mene, bila sam prilično neodlučna, previše informacija, a kad se već nisam mogla odlučiti, iako sam znala da na tom smjeru ima i težih i lakših predmeta, mislila sam da je najbolje da upišem financije, ali nisam očekivala da ću do 4 godine doći tako da se moram puno namučiti i da toliko moram učiti. Uglavnom, rado bi bila dio vašeg projekta jer mislim da je bitno da se na fakultetu uključimo i u druge stvari”

Ukoliko je ovo bilo predstavljanje nekome za razgovor o projektu na fakultetu koji želite dobiti, vjerojatno niste na dobrom putu.

  • “Bok, ja sam Ivana, smjer financije, 4 godina.”
  • “Ja sam Ivana, smjer financije 4 godina. Nakon 4 godine učenja teorije rado bih radila na projektu kako bih vidjela i praktičnu primjenu, proširila vidike i naučila nešto novo.
    Moji izborni predmeti su XX i XX koji su povezani s temom projekta.
    Govorim engleski i njemački, tako da mogu obraditi teme s tih govornih područja.”

Ukoliko jezici nisu bili uvjet, a vi ih ne spomenete, možda vas neće pitati da li ih govorite, no ako ih sami iznesete, mogu postati vaša prednost. Unatoč dodatnom spominjanju jezika (ili to može biti neki interes ili hobi vezan uz projekt za koji se prijavljujete).

Primjer – na razgovoru za posao:

  • “Ja sam Ivana Ivančić, radila sam 10 godina u odjelu financija u kompaniji XX. Završila sam Ekonomski fakultet, te se usavršavala u smjeru financija, redovno pratim sve novosti i zakonske okvire iz područja financija. Govorim engleski i njemački, te mi je upravo zato zanimljiv vaš natječaj budući da surađujete s tim zemljama.”

Usporedite sa:

  • “Ja sam Ivana Ivančić, 2004.upisala sam Ekonomski fakultet, nakon što sam završila gimnaziju. Fakultet sam završila u roku, te sam vrlo brzo pronašla posao. Iako se na fakultetu uči puno toga ja sam se na kraju pronašla u financijama što me je odvelo u Kompaniju XX. Na tom sam poslu radila, neki bi rekli dosta dugo, jer se posao treba mijenjati svake tri godine, no ja sam ipak odlučila da to nije potrebno i ostala sam na tom poslu skoro deset godina.”

Osim onoga što ćete reći, bitno je i kako ste to rekli, te govor tijela.
Nemojte prebrzo govoriti (što često radimo kada smo uzbuđeni ili pod stresom), ali nemojte niti razvlačiti. Također, bitno je da gledate osobe s kojima razgovarate, a ne u pod.
Nemojte se prilikom predstavljanja vrpoljiti, češkati, neprestano dodirivati lice i kosu, ili ukoliko stojite tapkati s noge na nogu.
Sve su to sitnice , vi ih možda niti ne primjećujete, ali mogu odvući pažnju od onoga što govorite.

Vezano: