Najbolje voće i povrće za uživanje u zdravom ljetu

Ljeto je apsolutno savršeno vrijeme za uživanje u svježem voću i povrću, a najbolje je to što baš ljetni mjeseci obiluju ukusnim voćem i povrćem koje će vam dodatno zasladiti i uljepšati sunčane ljetne dane.

Najbolje voće i povrće za uživanje u zdravom ljetu

Iako su uvozne jagode dostupne tijekom cijele godine, ljeto je idealna prilika da uživate u sočnim domaćim jagodama koje možete pronaći ako zavirite u Spar katalog. Već na prvi pogled ćete uočiti koje su jagode dobre po njihovoj veličini i sjajnoj crvenoj boji. Iako postoje brojni recepti za deserte i smoothije, najsočnije su upravo sirove jagode. Počastite se porcijom svježih jagoda bez ikakvih dodataka i uživajte u njihovoj slatkoći koja im daje najviše zamamnog okusa. Debele i sočne trešnje najbolje su sredinom ljeta, zato se svakako pobrinite da uživate u njima dok vam ih priroda nudi u izobilju. U okusu trešanja možete uživati u jogurtima, džemovima, pudinzima i različitim desertima, ali vam baš kao i s jagodama preporučujemo da u njima uživate bez ikakvih dodataka. Nešto manje poznato, ali svejedno odlično bobičasto voće je crveni ribiz koji je prepoznatljiv po svojoj svijetlocrvenoj boji i sićušnim bobicama. Nije toliko sladak kao jagode ili trešnje, ali je i dalje odličan i iznimno zdrav odabir. Kupine su također nešto kiselije od jagoda ili trešanja, ali su također divan odabir za zdrav ljetni desert ili međuobrok. Najbolje je da u njima uživate dok su svježe jer ne mogu dugo stajati osim ako se ne zamrznu. Ukoliko želite obogatiti okus svoje voćne salate, kupine su idealan odabir. Također divnog su okusa u džemovima i različitim kolačima. Smokve su super svestrano ljetno voće koje mnogi od nas asociraju s morem. Zbog svog su okusa iznimno popularan dodatak salatama i slanim jelima, a kao predjelo su iznimno popularne u kombinaciji s različitim vrstama sira. Također ih možete preliti medom i dodati orahe. Vrlo su zahvalne i kao dodatak različitim salatama i odlično se slažu s balzamičnim preljevom.

Brojne sorte rajčica su dostupne tijekom cijele godine, ali tijekom ljeta je najbolje uživati u sočnim lokalnim sortama rajčica. Osim što su tradicionalni temelj za brojne umake i jela s tjesteninama, savršeni su prilog i u salatama te uz ljetni roštilj. Ukoliko želite zaista posebnu kombinaciju okusa u salati, dodajte im malo svježeg bosiljka i mozzarellu. Sve sastojke za spomenutu salatu pronaći ćete ako zavirite u Spar katalog. Još jedno svestrano ljetno blago su i šparoge koje su idealne kao ljetni prilog s parmezanom i maslinovim uljem ili pirjane na tavi i posute crnim paprom. Voljeli ga ili ne, ukusni patlidžan je odličan kad ga ispečemo u pećnici na maslinovom ulju. Za uistinu ukusnu kombinaciju pospite ga sezamom i dodajte malo meda. Najukusnija ljetna kombinacija za uživanje u svježem grašku je svježa salata s graškom i listićima mente, ali i kombinacija graška s pancetom i crvenim lukom. Tikvice nas također razveseljavaju tijekom cijele godine, ali su najukusnije tijekom ljeta. Nevjerojatno su prilagodljive te u njima možete uživati na bezbroj načina. Neki od najpoznatijih i najpopularnijih načina uživanja u tikvicama su krem juhe, tikvice s roštilja i nevjerojatno ukusni popečci od tikvica.