KRATKA KOSA – kome stoji, prednosti i nedostaci, kakvu frizuru izabrati

Kratka kosa

Kratka kosa – kome stoji, prednosti i nedostaci, kakvu frizuru izabrati

Kratka kosa može biti praktična, zavodljiva, ali i jednostavna za održavanje. Potrebno je pronaći frizuru koja odgovara stilu života, obliku lica, ali i tipu kose.

Prednost kratke kose je što je češće zdrava, vrhovi se češće šišaju te je manja mogućnost pojave ispucalih vrhova.

I kod kratke kose postoje brojne dužine, kao i stilovi frizura koji se razlikuju, te je potrebno naći odgovarajuće. Izbor se treba uklopiti u stil života, tip kose, oblik lica…

Lice kod kratke kose dolazi više do izražaja, te je potrebno i to uzeti u obzir. Kao i modne trendove. Stilovi i trendovi modernih kratkih frizura se mijenjaju, te ako želite moderan izgled, potrebno je izabrati i takvu frizuru.

Kod kratke kose također treba voditi računa o trendovima i modi. Dok je volumen u kosi prilično popularan kod duge kose, stvaranje previše volumena na kratkoj kosi može djelovati staromodno, te je potrebno pažljivo odvagnuti i pronaći sredinu volumena i slijepljene kose.

Za koga je kratka kosa

Često žene kada žele promjenu razmišljaju o značajnom skraćivanju kose. No, ukoliko nisu ranije imale kratku kosu, pitaju se kako bi im odgovarala kratka kosa.

John Frieda (popularni su i njegovi proizvodi za kosu) ja osmislio pravilo 5,7 cm kako bi se jednostavnije utvrdilo da li nekom stoji kratka kosa. Ako je između brade i uha manje od 5,7 cm po njegovoj ideji licu bi odgovarala kratka kosa. Mjeri se tako da se ravnalo stavi ravno ispod brade, a nešto ravno okomito spustite od uha prema vratu. Između brade i toga mjesta gdje se spušta se mjeri udaljenost. Mjereno pod pravim kutom. Prema njegovim savjetima

  • ako je udaljenost manja od 5,7 cm licu odgovara kratka kosa
  • ako je udaljenost 5,7 cm licu bolje odgovara poluduga kosa
  • ako je udaljenost veća od 5,7 cm tada je bolji izbor duga kosa
Kratka kosa

Naravno da postoje iznimke, no, ovo je njegovo opće pravilo koje možete uzeti u obzir pri izboru da li vam odgovara kratka kosa.

Općenito osobama s kovrčavom kosom, kao i osobama s tankom ili rijetkom kosom kratka kosa rjeđe odgovara.

Kratka kosa se jednostavnije održava od duge, brže se pere i suši, te su često prikladne za žene koje imaju puno obaveza, te nemaju vremena za održavanje duge kose.

Osobama kojima opada intenzivnije kosa kratka kosa će smanjiti mogućnost petljanja kose, a kose koja ispadne će biti manje po kući budući da je dlaka kraća.

Kratka kosa sa slojevitim šišanjem će bolje odgovarati osobama s gustom kosom, dok će onima s tanjom kosom uglavnom više odgovarati ravniji rezovi umjesto da se kosa dodatno tanji.

Kratka kosa i izbor kratke kose uglavnom nema veze s godinama, iako se često razlikuju tipovi frizura, te mlađe žene su spremnije eksperimentirati s frizurama kratke kose, dok s godinama žene sužavaju izbor. No, kratka kosa s modernom frizurom može biti zanimljiva na ženama svih godina.

S obzirom da s godina kosa slabi, tanji se i puca, često se žene tada češće odlučuju za kraću kosu.

Izbor kratke kose prema obliku lica

Kratka kosa može dobro stajati osobama s pravilnim crtama lica, kao i onima s ovalnim licem. Ovo se posebno odnosi na skroz kratku kosu. Vezano: Moderne frizure prema obliku lica – Moda

Kratka kosa koja je na jednoj strani kratka a drugi dijelovi su duži (popularni Undercut) uglavnom odgovaraju osobama s ovalnim licem, ali i za osobe s okruglim ili srcolikim oblikom lica.

Osobama s četvrtastim oblikom lica bolje pristaju bob frizure ili ne jako kratka kosa.

Ovalnom licu će dobro stajati kratka kosa kojoj rez dodiruje čeljust.

Za lice koje djeluje izduženo dobar izbor bi bio tip frizure koji daje volumen, odnosno stvara dojam šireg lica.

Vezano:

Prednosti kratke kose

Kratku kosu je brže oprati i osušiti nego dugu kosu, dakle zahtjeva manje vremena.

Kratku kosu je brže stilizirati. Čak i kada se koriste aparati za uvijanje i stiliziranje kose ili se kosa fenira, kratke kose ima manje te ju je brže stilizirati.

To je prednost za osobe koje imaju puno obveza, ali za one koji imaju aktivan životni stil, često vježbaju te se više znoje i moraju češće prati kosu.

Nedostaci kratke kose

Mana kratke kose koju treba uzeti u obzir je da su prilično neophodni redoviti odlasci frizeru. Kod kratke kose to može biti slučaj jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca, ali teško rjeđe. Također kod kratke kose je bitno imati frizera koji zna napraviti dobru frizuru odnosno adekvatnu za vašu kosu. Stručnost frizera se više vidi kod kratke kose, budući da i stil šišanja više dolazi do izražaja.

Kratku kosu ne možete svezati u rep ili napraviti punđu kada imate masnu kosu, a nekud morat ići ili ste u žurbi. Ali ju je brže i lakše oprati.

Kod osoba koje imaju većinu ili dosta sijede kose kratka kosa može biti otegotna okolnost. Izrast čak i kad je manji zauzima veći dio kose i često je izraženiji. Tako da ne samo da je potrebno redovito šišati kosu kako bi bila dobro oblikovana potrebno je i redovito farbanje.

Ako se odlučite za promjenu i želite dužu kosu, osim ako ste sretnica kojoj kosa brzo raste i zdrava je, trebat će dosta vremena da ponovno naraste. No, prijelazne faze također mogu biti dobra opcija, popularne su poluduge frizure kao i kratki bob, što može biti dobra prijelazna faza ako se odlučite za ponovno puštanje kose.

Kako njegovati kratku kosu

Kako biste iz kratke kose kao i iz frizure dobili ono najbolje potrebno je pronaći adekvatne proizvode za njegu kose. Izbor bi trebao ovisiti o tipu kose koji imate. Prema tipu vlasišta i tome da li se kosa brzo masti bira se šampon, no, i za kratku kosu bilo bi dobro imati odgovarajući regenerator ili masku za kosu.

Neovisno o tome što se kratka kosa češće šiša te je manja mogućnost ispucalih vrhova, i kratku kosu je potrebno njegovati kako bi bila zdrava, lijepa i sjajna.

Za kratku kosu su često bitni proizvodi za stiliziranje kose. Kako bi frizura bila lakša za održavanje, ali i kako bi se dobila željena frizura takvi proizvodi su prilično bitni. Izbor proizvoda za stiliziranje će ovisiti o tipu kose kao i frizuri koju imate. Vosak, gel, pjena za kosu kao i proizvodi za volumen, neki su od proizvoda o kojima možete razmisliti za kratku kosu. No, i s proizvodima za stiliziranje treba biti umjeren, previše volumena kao i oštri rubovi na kosi koji su rezultat gela ili voska za kosu mogu postarati i frizura čak i kad je dobro ošišana može djelovati staromodno.

No, kada imate kratku kosu, a prirodno je tanka i bez volumena, korištenje proizvoda za volumen kose može biti od pomoći. U tom slučaju i šamponi i regeneratori za volumen kose mogu biti dobar izbor.

Ukoliko se koristi pegla za ravnanje ili za valove, dobro bi bilo koristiti proizvode za zaštitu kose od topline. A ukoliko kosa slabo drži odnosno brzo se vrati u početno stanje, može pomoći korištenje pjene kako bi frizura bila postojanija.

Vezano: