Koje je najbolje vino za kuhano vino

Koje je najbolje vino za kuhano vino

U hladnim jesenskim i zimskim mjesecima kuhano vino može zvučati kao izvrsna opcija, međutim, nerijetko, ako niste već ranije kuhali vino, sve skupa završi protraćenim vremenom i protraćenom bocom dobrog vina. Zbog toga se mnogi nerijetko odlučuju kada kuhaju vino upotrijebiti najjeftinije vino koje mogu naći, ali onda ne čudi da ni rezultat nije spektakularan, jer od lošeg vina možete dobiti loše kuhano vino. Ali kod odabira vina za kuhano vino treba obratiti pažnju na karakteristike vina, kao i vlastite preferencije. Trebalo bi odabrati vino koje se slaže sa začinima koji idu u vino poput klinčića, agruma, anisa i cimeta.

Za pripremu kuhanog vina dobro je odabrati vina koja imaju voćne okuse, a treba izbjegavati vina s aromama orašastih plodova.

Proglasiti neko vino najboljim vinom za kuhano vino nije zahvalan posao, jer kao kod odabira i vina za pijenje, sto ljudi će odabrati sto različitih vina, ali idealno vino je slatko, svijetlo i mlado. Nemojte birati najjeftinija vina, ali nemojte ni vrhunska vina, jer ih je šteta kuhati. Najbolja vina su vina srednjeg raspona cijena. Nemojte kuhati vino koje ne biste ni pili, ali sve što biste se usudili probati u čaši, možete i kuhati. Iako se nekad kuhalo vino koje je ispalo loše kako bi se kamuflirao okus lošeg vina, to ne znači da je to tradicija koju treba slijediti. Za kuhano vino se preporučuje ipak koristiti vino pristojne kvalitete. Ponekad stolno vino može biti izvrsna opcija. Mješavina više sorti vina, može dati kuhanom vinu posebnu slast.

Najbolje vino za kuhano vino

Moj favorit za kuhano vino je vino Vranec. Uz njega možete isprobati s nekim vinima navedenim ispod.

Cabernet sauvignon

Merlot

Crni pinot

Zinfandel ili Crljenak

Malbec

Ipak, sve će ovisiti o vašim osobnim preferencijama. Najbolji recept za odabir vina za kuhanje je metodom pokušaja i pogreške. Isprobajte s jednim vinom, ako vam se ne svidi, probajte s drugim i nastavite pokušavati dok ne pronađete vino koje vam savršeno odgovara aromama i okusom.

Ako odaberete pristojno vino voćnog okusa možete smanjiti udio šećera iz recepta po kojem kuhate vino.

Iako se u osnovi kuha crno vino, ne trebate se ograničiti na kuhanje isključivo crnog vina, jer postoje odlični recepti za pripremu bijelog kuhanog vina. Bijela vina posebno ona koja nisu suha mogu biti izvrsna kuhana. Da biste skuhali dobro vino, ne postoji jedan najbolji recept, za kuhano vino postoji mnoštvo recepata i kao sa svim drugim što konzumirate treba isprobavati kako biste pronašli ono što vam se najviše sviđa. U osnovi u kuhano vino se dodaje malo šećera ili meda, te začini od kojih su najčešće cimet, klinčići i anis, ali nije neobično pronaći recepte za kuhano vino u koje idu agrumi, vanilija i drugi začini.

Recept za kuhano vino

Također, bezalkoholno „kuhano vino” možete napraviti za djecu od soka od grožđa ili soka od jabuke. Postupak pripreme je identičan kao i za obično kuhano vino, dodajte sve iste začine, osim dodatnog šećera, jer su u osnovi sokovi mnogo slađi od vina, pa bi s imalo šećera bili previše slatki. Birajte sok od grožđa ili jabuke sa što manjim udjelom šećera, a sa što većim postotkom voća.

***

Kuhano vino je začinjeno vino koje se kuha na visokoj temperaturi 10 tak minuta nakon što su se dodali određeni začini. Obično se začini kupuju i dodaju pojedinačno, ali postoje i gotove začinske mješavine koje se prema receptu naznačenom na mješavini miješaju u vinu dok se kuha. Poslužuje se toplo ili mlako i u pravilu je alkoholno, iako kako je napisano iznad postoje i bezalkoholne verzije. To je tradicionalno zimsko piće koje se često povezuje i s Božićem i blagdanskim raspoloženjem, jer uvijek prati Adventske sajmove u svim europskim gradovima.

***

Vino općenito, pa tako i kuhano vino česta je pratnja obilježavanja blagdana Vincekova i Martinja, kada se slave vinogradarski radovi, bilo njihov početak ili kraj, te uobičajeno piju najbolja hrvatska vina.