28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Crni petak – datum –

Crni petak – datum –

Svake godine Crni petak označava se kao dan na koji se globalno napravi najveći broj kupovina. Svi s nestrpljenjem očekuju taj datum, kako bi kupili ono što žele kroz cijelu godinu, s najvećim popustom. Izvorno američki, ovaj dan se proširio na ostatak svijeta. U 2024. godini Crni petak je 22.11.

Datum crnog petka u ovoj godini je 22.11.2024.

Crni petak 2024. Black Friday 2024.

Tehnički govoreći Crni petak počinje 22.11. 2024. u 00:00h i završava 23.11.2024. u 00:00 h.

Crni petak uvijek pada na prvi petak nakon američkog Dana zahvalnosti, dana koji se posebno obilježava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na ovaj datum mnogi proizvodi se stavljaju na popust, pa ćete moći kupiti po akcijskim cijenama gotovo sve, od mode do namještaja. Također, Crni petak je jedan od najpopularnijih dana za kupovinu božićnih poklona, jer mnogo baš na taj datum kupuje božićne poklona, kako bi prošli što jeftinije, a što razveselili što više svojih dragih osoba.

Na Crni petak mnogi dućani imaju popuste cijeli dan, neki rasprodaju robe, a neki fleš prodaju pojedinih proizvoda. Nije neobično da mnoge trgovine imaju popuste cijeli tjedan u kojem je Crni petak, a proteklih godina viđali smo kako mnoge trgovine oglašavaju „Crni petak” akcije kroz cijeli mjesec studeni i nakon sve do Božića, nadajući se kako će ako potaknuti šoping euforiju i ljude da kupuju i troše što više. Mnogi će se zapitati koliko je Crnih petaka u 2024.godini, budući da se skoro svaki petak od listopada do kraja prosinca viđaju natpisi crni petak. Međutim, Crni petak je samo jedan petak u godini.

Kao i sve drugo Crni petak sklon je manipulacijama s cijenama, pa neki trgovci prije akcije prvo podignu cijene, a zatim naprave fiktivni popust. Zbog toga bi bilo dobro da prije kupovine bar mjesec ili dva unaprijed zapišete okvirne cijene onoga što želite kupiti na Crni petak kako biste znali da zaista kupujete na popustu.

Crni petak novost je u Europi, ali toliko brzinom širi svoju popularnost, da danas gotovo svi znaju za njega. Na primjer, u Njemačkoj privi put su se počeli oglašavati popusti povodom crnog petak u 2006.godini, a 15 godina nakon, prema anketama više od 90 posto njemačkih stanovnika zna što je Crni petak i na što se odnosi.

Na Crni petak možete očekivati gotovo sve proizvode na popustu, ali najveći popust se očekuje na modu, kućanske uređaje i elektroniku. Posebno se ističe povećanje prodaje nekih proizvoda na Crni petak, poput televizora, mobitela i igraćih konzola.

Popusti koje možete očekivati na Crni petak uglavnom se kreću između 20 i 70 posto.

Uglavnom se pravi razlika između Crnog Petka i Cyber ponedjeljka, koji je prvi ponedjeljak nakon crnog petka. Prvotna namjena Cyber ponedjeljka je bila kao online alternativa za Crni petak, dok se još uvijek najviše proizvoda kupovalo fizički u dućanima. Međutim, u realnosti Crni petak i Cyber ponedjeljak su se izjednačili, te zapravo ponajčešće popusti su isti i petak i ponedjeljak.

Ako kupite online neki proizvod na Crni petak, a vidite još veći popust na Cyber ponedjeljak možete kontaktirati trgovca da vam napravi povrat sredstava na račun, odnosno razlike u cijeni. Možete otkazati narudžbu ili ukoliko nije moguće vratiti neotpakirani proizvod kupljen na Crni petak, a kupiti novi na Cyber ponedjeljak. U ovom slučaju trebate uzeti u obzir eventualne troškove dostave.

Isplatili se kupovati na nekoj akciji prije Crnog petka ili čekati Crni peak najviše će ovisiti o vašim očekivanjima. Iako bi najveći popust ili rasprodaja trebali biti na Crni petak, to nije pravilo kod svih trgovina. Zbog toga čekanje Crnog petka uključuje i neki rizik da će taj dan popust biti manji nego neki dan ranije.