18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što je Paleo dijeta i je li zaista dobra za vas?

Američki znanstvenik Loren Cordain razvio je vrstu dijete koja je, prema njemu, optimalna prehrana za ljudski genetiku. Svoje istraživanje o ovoj temi započeo je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a do danas je postala uvelike prepoznata i korištena u cijelom svijetu.

Brojna istraživanja iz područja biologije, biokemije, dermatologije, oftalmologije itd. pokazuju da je suvremeni način života i prehrane zapravo put do mnogih degenerativnih bolesti, poput raka, dijabetesa, pretilosti, srčanih bolesti, Alzheimerove, Parkinsonove bolesti itd.

Zbog toga se mnogi ljudi odlučuju za alternativnu prehranu, prema mnogima jedinu koja obuhvaća nutricionistički pristup koji surađuje s vašom genetikom kako bi vas održali snažnima i punima energije.

Što je zapravo Paleo dijeta?

Poznata je i kao dijeta pećinskih ljudi, primarna dijeta, dijeta iz kamenog doba i sl. Nosi sve ove nazive upravo jer se sastoji od namirnica koje su naši preci lovci navodno jeli:

– nemasno meso (piletina, svinjetina, puretina, govedina…)
– riba i plodovi mora
– svježe voće
– bez škrobnog povrća (brokula, zelena salata, šparoge, kupus, mahune, špinat, cvjetača…)
– orasi (bademi, orasi, orasi, indijski orasi, pistaći …)
– sjemenke (bundeva, suncokret…)
– jaja
– biljna ulja (maslinovo, orahovo, kokosovo, ulje sjemenki grožđa…)

Namirnice koje ćete koristiti za priremu jela u Paleo dijeti možete naći u većini trgovina, a neke od njih su trenutno na popustu u Lidl trgovinama. Prolistajte Lidl katalog i uštedite prilikom isprobavanja vašeg prvog Paleo recepta.

„Autor“ Paleo dijete, dr. Loren Cordain navodi kako ova dijeta nudi optimalnu ravnotežu proteina, masti i ugljikohidrata našem tijelu: Slijedeći ove prehrambene smjernice, svoju smo prehranu više uskladili s evolucijskim pritiscima koji su oblikovali našu sadašnju genetiku, što zauzvrat pozitivno utječe na zdravlje i dobrobit.

Namirnice od kojih ćete se oprostiti ukoliko krenete na Paleo dijetu

– žitarice (zob, pšenica, riža, ječam…)
– povrće sa škrobom (krumpir, kukuruz…)
– mliječni proizvodi (mlijeko, jogurt, sir, sladoled…)
– meso s visokim udjelom masti (salama, hrenovke, pečenje s rebrima, feferoni…)
– grah (kikiriki, soja, humus…)
– šećeri (soda, med, sirup, slatkiši, kolači, džem, žele…)
– prerađena hrana ili trans masti (pomfrit, makaroni, sir, uštipci…)
– slana hrana (čips, prezle, krekeri…)

S obzirom na sve gore navedeno, očito je da je glavna prednost Paleo dijete činjenica da jedete čistu hranu – bez aditiva, konzervansa i bez kemikalija. Nadalje, neki nutrijenti u ovoj prehrani, poput voća, povrća, sjemenki, ulja i orašastih plodova, pomoći će vam sa svojim protuupalnim svojstvima. Veća konzumacija crvenog mesa ispunit će vaše tijelo željezom, a veći unos proteina učinit će vas sitijima.

Ipak, prije nego što se odlučite za ovu dijetu, morate razmotriti još neke faktore. Paleo dijeta može biti skupa za osobu s prosječnom plaćom, jer redovitom prehranom trošimo oko 20% prihoda na hranu. S obzirom da je hrana nešto bez čega ne možemo živjeti, ne samo da je teško uštedjeti na prehrani, već može i postati ozbiljan trošak ukoliko se želimo hraniti zdravo ili po nekakvoj posebnoj prehrani.

Također, ova dijeta isključuje žitarice i mliječne proizvode koji su nesumnjivo dobri za naše zdravlje. To može biti posebno teško sportašima i aktivnim pojedincima jer je ovom vrstom prehrane puno teže postići osnovni dnevni unos kalorija iz ugljikohidrata.

(Sponzorirani članak)