Sanjati NOĆNE MORE – detaljno tumačenje –

Što znači sanjati noćne more?

– sanjarica NOĆNE MORE –

Noćne more se definiraju kao snovi u kojima se javljaju jaki osjećaji straha, terora i anksioznosti. One su napetije od običnih snova, međutim smatra se kako njih ni ne treba tumačiti u smislu tumačenja simbola iz sna, jer su odraz neke anksioznosti koju je bilo potrebno ili je potrebno procesuirati. Noćne more kao takve nema smisla tumačiti jer su one same sebi svrha. Kroz njih mozak procesuira stres i anksioznosti, nagomilane negativne informacije iz medija, dijelove filmova koje smo gledali, video igrica koje smo igrali, traumatična iskustva kroz koja smo prošli… Noćne more su same sebi svrha, a ako su učestale radije treba tražiti savjete psihologa i psihijatra koji će pomoći otkloniti ih nego tumačiti simbole kao takve. Ako učestalo imate noćne more trebalo bi tražiti što ih je potaknulo, te raditi na procesuiranju događaja i emocija vezanih uz događaj koji je potaknuo emocije.

Za tumačenje noćnih mora sam sadržaj nije bitan, nego su važne emocije koje ste osjetili u snu, a zatim te emocije treba povezati s nekim neriješenim traumatičnim iskustvom u životu.

Da biste smanjili učestalost noćnih mora nema provjerenog lijeka, svakoj osobi pomoći će nešto drugo, međutim postoje neke općenite smjernice koje se kao prvi korak savjetuju ljudima.

Trebalo bi uvesti neke promjene u životnom stilu, koje neće riješiti uzrok noćnih mora, ali pomaže na način da može smanjiti njihovu učestalost.

1 Trebalo bi uspostaviti redovitu rutinu spavanja, te odlaziti u isto vrijeme u krevet.
2 Ako je stres problem trebalo bi raditi na procesuiranju stresa.
3 Izbacite alkoholna pića, jer on može uzrokovati razdraženost i onemogućiti tijelo da se opusti.
4 Prije spavanja se bavite aktivnostima koje smanjuju stres. Duboko dišite, meditirajte, izmolite molitvu…
5 Vodite dnevnik jer pisanje dnevnika može vam pomoći da otkrijete što uzrokuje anksioznost i pomoći vam da smanjite noćne more.
6 Nemojte gledati uznemirujuće sadržaje, vijesti ili filmove.

Obično se noćne more pojavljuju u kontekstu trauma, međutim mogu se pojaviti i kod opće populacije u određenoj fazi života ili kod ljudi koji ni ne znaju da su prošli kroz neku traumu. Na primjer, strašan film ili neprimjerena video igra može biti trauma koje osobe kasnije nisu ni svjesne. Zbog toga je dobra opcija razgovarati s psihologom ili psihijatrom kako bi se otkrio i riješio izvor stresa i suočilo s traumom.

Životne tragedije mijenjaju način na koji mozak funkcionira, neki traumatični događaji kreiraju blokade, a onda nenadano mozak počinje procesuirati te blokade. Noćna mora je pokušaj mozga da vas zaštiti, ali nažalost takvi snovi mogu učiniti još više štete.

Neki stručnjaci za analiziranje snova kažu kako su noćne more nezavršeni snovi. Prema njima nešto nas probudi iz sna, prije nego je on završio i prije nego se odigrao do kraja, kada bi se mozak smirio i sna se ne bi sjećali ili se ne bi sjećali strašnih detalja. Prema tom tumačenju snovi su način na koji mozak na svoj način i svojim tempom procesuira neke stvari, pa ako smo sanjali noćne more zapravo je dobar znak jer se mozak počinje nositi s nečim što mu je inače traumatično i zablokirano. Zapravo bi se trebalo prestati bojati noćnih mora, ohrabriti se, te pustit mozak da odradi svoje. Prema toj teoriji nakon što sanjate noćnu moru i probudite se u sred noćne more, pomoći ćete sebi i mozgu da odradi san do kraja tako da napišete sretan kraj. Prisjetite se noćne more u sred dana, kada znate da vas neće zastrašiti ili uzrujati, a zatim napišite sretan i miran kraj takvog sna. Na taj način ćete pomoći mozgu da završi svoju namjeru.

Sanjati NOĆNE MORE

Sanjarica (sanovnik) predstavlja smjernicu kako biste lakše razumjeli snove. Ona je putokaz, ali vi morate čitati i shvatiti simbole iz snova na osoban način. Samo tako snovi će vam pomoći pri vašoj potrazi.