Jednostavne vježbe za trbuh

Jednostavne vježbe za trbuh

Jednostavne vježbe za trbuh

Mnogi ljudi, i oni koji ne žele izgubiti općenito na težini žele se riješiti masnih naslaga oko trbuha, a i onima koji žele ukupno izgubiti na težini masnoće oko trbuha prve upadaju u oči. Tko od nas ne želi obući omiljene traperice bez da mu se salo previsi preko ruba traperica. Osim vizualnog efekta, masnoće oko trbuha općenito su opasne za zdravlje jer salo oko trbuha opterećuje sve unutarnje organe smještene u trbušnoj šupljini otežavajući njihov rad. Mnogi znanstvenici povezuju slao oko trbuha i sa srčanim oboljenjima, dijabetesom, pa čak i nekim vrstama tumora. Stoga je sasvim normalno da svi traže rješenje kako smanjiti naslage oko trbuha i imati ravan trbuh.

Ako tražite jednostavne vježbe za trbuh, trebate znati kako ciljane vježbe koje ojačavaju trbušne mišiće vam neće pomoći da sagorite salo. Vježbe će učvrstiti mišiće, ali stotine trbušnjaka svakodnevno nije najbolji način da izgubite masnoće na trbuhu. Ali su odličan način da dobijete lijepo oblikovane i snažnije mišiće. Ako želite izgubiti salo na trbuhu, trebate raditi kardio vježbe koje vam pomažu da izgubite salo po cijelom tijelu, a to su hodanje, brzo hodanje, plivanje, trčanje, vožnja bicikla, posebno aerobik, zumba…

S druge strane najjednostavnije i najbolje vježbe za ojačavanje trbušnih mišića su trbušnjaci.

Trbušnjaci su klasična vježba koju svatko zna izvoditi. Njom se posebno aktiviraju trbušni mišići. I dok su trbušnjaci popularna tjelovježba, nisu sigurni za svakoga. Mogu uzrokovati dosta stresa leđima, pa pri izvođenju budite oprezni.

Trbušnjaci su odlična vježba za trbuh jer s njima ciljano radite na trbušnim mišićima, što je vrlo korisno ako želite da se vaši trbušnjaci što brže vide i dobijete “pločice”. Također, to je tip vježbe koji možete izvoditi bilo gdje, od stana, preko parka do teretane. Trbušnjaci su vježba s kojom gotovo ne možete pogriješiti. Osim klasičnih trbušnjaka postoje mnogi podoblici trbušnjaka, pa čak i ako griješite u nekom osnovnom pokretu ia dalje na neki način vježbate trbušnjake. Jedina mana im je da nisu prikladni za osobe koje imaju ikakvih problema s leđima i vratom.

Standardni trbušnjaci

Kod standardnih trbušnjaka ležite na podu na leđima. Noge savijete u koljenu i razdvojite na širinu kukova. Ruke možete spustiti pokraj sebe ili staviti ispod glave. Lagano podižete leđa i glavu dok udišete. Vraćate se u startnu poziciju s izdahom.

Da biste aktivirali što više trbušnih mišića i što ljepše ih oblikovali trebali bi raditi razne varijacije trbušnjaka.

Bicikl trbušnjaci

Jedna od njih su “bicikl” trbušnjaci. U ovom slučaju ruke trebaju biti iznad glave, te istovremeno podižete suprotno koljeno i približavate laktu glave uz lagano podizanje leđa. Kako biste izbjegli napetosti, donji dio leđa držite na podu, te vodite računa da ne približavate ramena i uho.

Trbušnjaci s ispruženim nogama i rukama

Treća varijacija trbušnjaka su trbušnjaci s ispruženim nogama. Savite ruke na pod paralelno s tijelom, a noge iz stražnjice podignite tako da s podom čine kut od oko 45 stupnjeva. Podižite gornji dio leđa tako da dotaknete vrhove nožnih prstiju.

Još jedna varijacija trbušnjaka je slična položaju iznad, ali noge trebaju biti savinute u koljenu. Podižete gornji dio leđa tako da kao da želite približiti glavu koljenu.

Jedan od težih trbušnjaka su trbušnjaci u kojima ispružene noge trebate spuštati do poda i dizati ponovno u početni položaj. Ruke su u početnom položaju lagano ispod stražnjice.

Morate znati da će vam trbušnjaci učvrstiti i oblikovati trbušne mišiće, ali da ne postoji ni jedna izolirana vježba koja bi sama po sebi sagorijevala trbušno salo. Svaka vježba koja se izvodi redovito i koja doprinosi općenito sagorijevanju masnoća u tijelu, doprinosi i sagorijevanju trbušnog sala. Trbušnjaci nisu namijenjeni sagorijevanju trbušnog sala, ali ćete samim učvršćivanjem mišića spriječiti opuštenost, postići toniranost i dobiti efekt revnijeg trbuha.
Neka istraživanja govore kako trebate napraviti 250.000 trbušnjaka da biste sagorjeli oko pola kilograma masnoća u tijelu, iz čega se izvodi zaključak da ako želite trbuh bez sala svakako trebate naći učinkovitiji način sagorijevanja masnoća iz tijela, a to su već spomenute aerobne i kardio vježbe, a ove jednostavne vježbe za trbuh, trbušnjake, koristiti za toniranje i učvršćivanje mišića.

Vezano: