29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako naučiti strani jezik

Učenje stranog jezika možete provoditi na različite načine i definitivno neće svima odgovarati iste metode...

Kako naučiti strani jezik

Kako naučiti strani jezik

Učenje stranog jezika možete provoditi na različite načine i definitivno neće svima odgovarati iste metode.

Ako ne uspije iz prve, promijenite metodu, promijenite način učenja, prilagodite se vi njima i njih sebi, bitno je da vidite rezultate.

Klasičan način učenja stranih jezika je u školama stranih jezika. Prednost ovakvog učenja je što imate organizirano tečaj u zadano vrijeme, i vjerojatno ćete se toga i pridržavati. Ukoliko ste redoviti na kraju godine ćete ipak vidjeti određeni napredak. Nedostatak je što morate biti slobodni u to vrijeme i ne možete pomaknuti vrijeme početka ako vam ponekad ne odgovara. Tečajevi u školama stranih jezika se plaćaju. Koliko ćete naučiti u školi stranih jezika ovisi o vama, aktivnosti na satu, učenju kod kuće, cijeloj grupi i profesoru.

Strani jezik možete učiti i kod kuće. U tom je slučaju bitno da ste motivirani, ali i da pronađete način i vrijeme koje vam odgovara kako biste kontinuirano učili. Strani jezik ne možete naučiti bez kontinuiteta i upornosti.

Bez obzira na sve, ne postoji čarobna formula koju ćete otkriti i za nekoliko dana savladati strani jezik.

Učenje stranog jezika obuhvaća bitne elemente učenja gramatike, riječi i fraza, slušanje, razgovor odnosno komunikaciju i pisanje. Za učenje stranog jezika bitni su svi ovi elementi i kod većine tečajeva stranog jezika paralelno su zastupljeni svi.

Najbolja metoda za brzo učenje stranog jezika je da se što više okružite tim jezikom. Slušajte, čitajte, ponavljajte, pamtite riječi, pišite bilješke…

Bitno je da se i vi fokusirate na različite segmente učenja stranog jezika.
Trebate naučiti gramatiku, riječi, moći komunicirati i razumjeti ono što ste čuli.

Za različite segmente jezika najbolje bi bilo koristiti različite metode.

Npr. za početnika će učenje stranih riječi slušanjem biti prilično komplicirano jer ih neće moći razlikovati, dok će na naprednijim stupnjevima to biti odličan način učenja novih riječi.

Učenje stranih riječi je zahtjevan proces, jer morate već u početku naučiti puno riječi kako biste uopće mogli napredovati na drugim razinama. Za učenje riječi na stranom jeziku mogu odlično poslužiti aplikacije koje možete instalirati na kompjuter ili mobitel, one će vam na zabavan način i kroz više ponavljanja pomoći da naučite riječi. To je odličan način da sustavno učite riječi i one su uglavnom smještene i neki kontekst ili u kratke rečenice.

Riječi možete učiti i samostalno, no u tom slučaju se poslužite knjigama na internetu, blogovima ili knjigama za učenje stranih jezika, jer će one sustavno grupirati riječi. Učenje iz rječnika nije praktično jer nisu izdvojene bitne riječi i trebat će vam više vremena da biste naučili dovoljno da možete uopće komunicirati. Ukoliko krenete s početničkom knjigom one su koncipirane tako da učite najvažnije pojmove, a istovremeno da ti pojmovi čine cjelinu kako biste mogli početi slagati jednostavne rečenice.

Učenje stranog jezika slušanjem je odličan izbor za naprednije korisnike stranih jezika kada je bitno da razlikuju nijanse u jeziku, da mogu pratiti razgovore i slično. Metodom slušanja stranog jezika uče se fraze, upijaju riječi koje se najčešće koriste i povezuju sa situacijama u kojima se koriste. Učenje stranog jezika slušanjem je odlično za nijansiranje jezika, kada je bitno da možete shvatiti šale, fraze, idiome…

Za učenje gramatike stranog jezika odlične su donekle staromodne metode u kojima morate naučiti osnovna pravila, padeže i glagole. To je neizbježno posebno na početnom stupnju kada će vam učenje gramatike zahtijevati više angažmana. Na višim stupnjevima će to ići relativno brže.

No, u svakom slučaju, i za početnike i za napredne stupnjeve, odličan dodatak učenju gramatike su online testovi i vježbe. Na taj način kod kuće radite testove slične u školi, provjeravate koliko ste naučili.

Slušanje radija i gledanje TV-a pomoći će vam da ne zaboravite naučeno, da učite nijanse jezika, usvojite nove pojmove… Nemojte se ograničiti na jedan film, nego sve što slušate ili gledate neka bude na stranom jeziku, kao da ste potpuno uronili u strani jezik.
Kako biste se potaknuli da to sve koristite čak i kada nemate s kim razgovarati na stranom jeziku, razmišljajte na tom jeziku. Ako radite plan što trebate napraviti, neka bude na stranom jeziku.

Kod učenja stranog jezika dobro bi bilo da napravite plan kako biste mogli pratiti tempo, da znate koliko ste vremena odvojili za strani jezik. U protivnom bi vam se moglo činiti da učite puno, a sporo napredujete. No, i ako ne vodite evidenciju, pokušajte što više odvojiti za jezik, tako će napredak biti brži i vidljiviji. Posebno ukoliko učite kroz zabavne aktivnosti poput gledanja filmova, slušanja pjesama ili čitanje tekstova na stranom jeziku o temama koje vas svakako zanimaju.

Vezano:

Kako najbrže NAUČITI NJEMAČKI JEZIK KOD KUĆE – što znanost kaže

50 načina da popravite svoj engleski