Top 5 savjeta za moderan životopis [ KARIJERA ]

Top 5 savjeta za moderan životopis

U životopisu je sve bitno, od informacija koje želite prenijeti, do načina na koji informacije iznosite, pravopisa i strukture rečenica. Životopis je prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem i trebate ga iskoristiti kako biste ostavili dobar dojam.

Ako želite novi posao u moderno doba, potreban vam je kvalitetan i moderan životopis.

Što napraviti kako bi vaš životopis bio moderan i dobar? Moderan životopis ne znači otkačene dizajnerske detalje, logotipe, ogromnu sliku sebe…

Ključ modernog dobrog životopisa je profesionalna perspektiva i struktura koja omogućava da se lakoćom dođe do traženih informacija u životopisu.

Istražite opise i zahtjeva za radno mjesto na koje ciljate

Da bi imali moderan životopis trebali biste u njega uključiti podatke i vještine koje potencijalni poslodavci traže za određeno radno mjesto. Pogledajte natječaje za posao za slična radna mjesta, obratite pažnju što se u njima traži.
Možda se vama neke stvari podrazumijevaju i ne biste ih naveli ili bi vam čak bilo glupo navesti, no ukoliko se u natječajima za radna mjesta to traži, onda se vjerojatno poslodavcima ne podrazumijeva da svi imaju ta znanja i vještine.
Jednom kada izdvojite popis bitnih stvari koje se traže u oglasima za određeno radno mjesto, bit će vam puno lakše napisati životopis. Odvojit dovoljno vremena za ovaj korak jer je on zaista bitan.

Prilagodite životopis svakom natječaju za posao na koji se prijavljujete

Možda se čini logično da vas životopis predstavlja i da je on takav kakvim ga jednom napišete. No, njega treba prilagođavati, naglasiti stvari koje su bitne za radno mjesto za koje se prijavljujete. Nisu za svako radno mjesto bitne iste kvalifikacije, čak i kada se radi o istom nazivu radnog mjesta. Stoga prilagodite životopis tako da upečatljive budu informacije koje su bitne za natejčaj za koji se u tom trenutku prijavljujete.

Koristite u životopisu mail adresu koja dobro izgleda

Ne, ne govori se o mail adresi koja je ispravna, nego o poslovnom dojmu. Adresa s puno nepovezanih brojeva i slova u privatne svrhe nije problem, ali na životopisu ili pri slanju izgledat će kao spam. Mail adrese koje se često koriste u privatne svrhe ne ostavljaju dobar dojam, ako je potrebno otvorite novu mail adresu. Također, bilo bi dobro da se na životopisu ne piše ili za slanje životopisa ne koristi poslovna mail adresa. Dakle, bez obzira da li već imate e-mail adresu u firmi u kojoj ste trenutno zaposleni, nemojte tu istu mail adresu koristiti za slanje životopisa i nju navoditi u životopisu. Čak i kada u životopisu piše da još uvijek radite u toj firmu.

Dobro strukturirajte životopis

U životopisu bi trebalo biti jasno gdje se što nalazi, te bi potencijalni poslodavac kada dobije vaš životopis trebao moći lako naći bitne informacije koje želi, čak i ako samo preleti preko životopisa. Koristite jednostavne fontove, nemojte da životopis bude šaren i neujednačen. Boje ako koristite, koristite umjereno. Ukoliko želite puno toga dodati u životopis kako biste dokazali da se znate služiti s tim stvarima, te pretjerate, nećete dobiti moderan životopis nego nepregledan.
– Prilagodite životopis poslu za koji se prijavljujete.
Možda se na prvu dva natječaja za posao čine slična, no neke sitnice u natječaju i opisu radnog mjesta mogu biti ključne. Obratite pažnju na njih te prema natječaju prilagodite životopis kako biste istaknuli karakteristike koje se u tom natječaju traže.

Dužina životopisa

Dužina životopisa bi trebala biti 1-2 stranice, a samo u iznimnim slučajevima 3 stranice. Tri stranice životopisa su uglavnom u slučajevima kada je bitno navesti objavljivane članke, časopise u kojima ste objavljivali, konferencije na kojima ste predavali, projekte u kojima ste sudjelovali… No, to su iznimke od pravila.

Za većinu osoba prosječnog iskustva, odnosno za većinu poslova, optimalno je jedna do dvije stranice životopisa. Sve duže od toga neće vam dodati na kvaliteti nego će često zbuniti osobu koja čita te će možda od previše informacija preskočiti one bitne.

Vezano:

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis [ KARIJERA ] – COVER magazin.com

Kako napisati životopis? [ KARIJERA ] – COVER magazin.com