Kvare li nam vid ekrani

Kvare li nam vid ekrani

Kvare li nam vid ekrani

 

Kvarite i svoj vid gledanjem u ekrane mobitela ili računala? Oko ove tematike postoje mnoge kontroverze. Mnogo se piše o plavom svjetlu koje navodno oštećuje oči, ali kvari li ono vid doista?

Gledanje u ekrane svakako je napor za oči, oko toga nema dileme, ali postoje neke sumnje kako kako plavo svjetlo koje uređaji emitiraju postupno uništava stanice retine u očima. Prije nekoliko godina svi su pisali o plavom svjetlu i uništavanju vida nakon jednog istraživanja koje je pokazao kako plavo svjetlo može oštetiti stanice retine, međutim iako su znanstvenici naglasili kako istraživanje nije potpuno, te je promatralo samo izolirano stanice u kontroliranim uvjetima, to nije spriječilo proizvođače da započnu prodavati naočale i maske za zaštitu od plavog svjetla.

I dok još uvijek postoje dvojbene informacije o štetnosti plavog svjetla, najvažnije je da ne naprežete previše oči, te da im redovito omogućite da se fokusiraju i na predmete koji su udaljeni.

Stručnjaci savjetuju pravilo 20-20, koje označava da biste svakih 20 minuta trebala odmaknuti oči od ekrana bar 20 sekundi i gledati tih 20 sekundi u neke udaljene objekte.

Više o tematici kvarenja vida:

Kvarenje vida – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Prirodni načini za poboljšanje i vraćanje vida