24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zašto želite raditi kod nas – što odgovoriti [ KARIJERA ]

Pokušajte bar donekle definirati stvari koje su specifične za dotično poduzeće...

Zašto želite raditi kod nas – pitanja na razgovoru za posao – što odgovoriti

Iako se nikad ne zna što će vas pitati na razgovoru za posao postoje neka uobičajena pitanja koja se vrlo često pojavljuju. Ovisno o radnom mjestu za koje ste se prijavili kao i firmi, više će se fokusirati na neku grupu pitanja, no, u pravilu su neka od osnovnih pitanja koja se pojavljuju uvijek slična, te prisutna s nekim varijacijama. Više o mogućim pitanjima na razgovoru za posao: 45 najčešćih pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ]

Zašto se pripremiti unaprijed za pitanja na razgovoru za posao?

Priprema za uobičajena pitanja na razgovoru za posao daje vam mogućnost da se unaprijed pripremite, razmislite u opuštenoj atmosferi o pitanjima i o tome što odgovoriti. Nije uvijek prva ideja najbolja. A posebno prva ideja u stresnoj situaciji kao što je razgovor za posao.

Priprema za pitanja na razgovoru za posao nikako ne znači da nešto treba izmisliti, nego da o pitanju stignete razmisliti kao i o tome što želite reći. Na mnoga pitanja uvijek ima više mogućih odgovora, kao i situacija koje želite ili možete ispričati.

Zašto želite raditi kod nas – pitanja na razgovoru za posao – što odgovoriti

Ovo je jedno od uobičajenih pitanja na razgovoru za posao.

Pokušajte bar donekle definirati stvari koje su specifične za dotično poduzeće. Nemojte da cjelokupan odgovor bude previše općenit i da se može odnositi na puno drugih poduzeća.

Znate za koju ste poziciju poslali životopis, pripremite se, istražite firmu s kojom imate razgovor za posao. Izdvojite nešto što biste mogli spomenuti, a da to i mislite kako biste mogli ako zatreba i opravdati svoj odgovor.

To će pokazati da ste odvojili vrijeme, da znate gdje želite raditi i za koju ste se firmu prijavili na natječaj. U osnovi su mnogi svjesni da se ljudi često prijavljuju na natječaj i da ne znaju puno o toj firmi, ali to ne žele čuti.

Čak i kada ne znate puno o firmi tada se možete fokusirati na radno mjesto.

Sigurno možete izdvojiti neke faktore koji su vas privukli da pošaljete životopis tom poduzeću. Možete se fokusirati na neki dio iz opisa radnog mjesta, na nešto što vam se sviđa kod tog poduzeća…

Izbjegavajte odgovore tipa da vam hitno treba posao, da se prijavljujete na sve što stignete i slično. Čak i kada je to slučaj, postoji nešto u opisu radnog mjesta zbog čega ste se prijavili baš na taj posao u toj firmi.

Sama činjenica da imate kvalifikacije koje se traže i da odgovarate natječaju uglavnom nije dovoljan odgovor budući da će vrlo vjerojatno više kandidata imati tražene kvalifikacije za to radno mjesto. Vi biste se trebali izdvojiti i pokazati da ste bolji izbor od drugih koji imaju slične kvalifikacije.

U odgovoru se možete fokusirati:

  • na karakteristike radnog mjesta
  • na firmu

Najbolje bi bilo da se u odgovor uklopi i jedno i drugo.

Prije razgovora za posao trebali biste se informirati o firmu u kojoj imate razgovor za posao. U današnje vrijeme to uglavnom nije teško budući da se s nekoliko klikova na internetu može puno toga saznati. Većina firmi ima svoju web stranicu, možete pročitati opis „O nama” kao i opis usluga i proizvoda.

Također, pokažite da znate što se traži u natječaju, da se niste prijavili tek tako, nego da ste zainteresirani, te možete naglasiti neke stavke iz natječaja koje su vas posebno privukle.

Sporni odgovori – Odgovori koji mogu biti i prednost i nedostatak

Možda će nešto što se smatra lošim odgovorom nekome biti prednost. No, općenito se smatra da bi bilo bolje fokusirati se na firmu i radno mjesto, a ne na ono što je vama lakše, bolje i jednostavnije jer bi to moglo stvoriti dojam da vam nije bitno dati sve od sebe i dobro raditi posao nego da želite nešto što vam je lako i jednostavno.

  • Često se odgovor da živite blizu radnog mjesta ne smatra dobrim odgovorom. No, poslodavcu koji je imao iskustva s kašnjenjem radnika to može biti prednost, dok drugima može nedostatak jer zvuči kao da vam je prioritet vaša udobnost, a ne radno mjesto.

Slično je i s nekim drugim odgovorima.

  • Treba mi posao
    Iako ovaj odgovor u nekim slučajevima i područjima gdje nedostaje radne snage može proći, u veći drugih znači da ćete možda uskoro dati otkaz jer ćete pronaći posao koji zadovoljava više uvjeta od same činjenice da vam treba posao. Također ovaj odgovor može značiti da ako vam uskoro ne bude trebao posao, više nećete raditi.
  • Plaća je dobra
    Plaća je bitna, vjerojatno će vas pitati o očekivanoj plaći te je tada vrijeme i mjesto za razgovor o tome. Poduzeća koja imaju dobre plaće vjerojatno to znaju i svjesna su toga, ali i vrlo vjerojatno žele nekog kome se sviđa posao koji će raditi i da želi raditi u njihovo firmi, a ne samo radi dobr plaće. Kada je plaća dobra, većina poslodavaca želi i dobrog radnika kojeg će moći dobro platiti.

Odgovori koji bi trebalo izbjeći

  • Slučajno sam se prijavio/la na vaš oglas
  • Čini mi se bolje od dosadašnjeg radnog mjesta na kojem… ( početi iznositi negativne stvari o bivšem/sadašnjem radnom mjestu i firmi u kojoj radite ili ste radili)

Smjer u kojem bi trebalo odgovoriti

Tek kada nate nešto o firmi možete odgovoriti na ovo pitanje, a neki od smjerova mogu biti, iako će se razlikovati od firme do firme ovisno o tome kakva je firma u kojoj imate razgovor za posao:

  • Vi ste u sektoru u kojem bi želio raditi
  • Vodeći ste na području koje me interesira
  • Inovativni ste i idete naprijed
  • Imate / proizvodite odlične proizvode
  • Vaši kupci i klijenti su zadovoljni
  • Slični ste segmentu u kojem sam radio/la te vidim područja u kojima još mogu učiti, kao i u kojima mogu iskoristiti do sada stečena znanja i iskustva

Dobar odgovor bi bio uklopiti:

  • njihove prednosti, odnosno neku jaku stranu firme
  • svoja znanja i iskustvo u njihova očekivanja navedena u natječaju, kako možete doprinijeti firmi
  • kao i mogućnosti da učite, širite znanja (to može biti element gdje ćete neki svoj nedostatak okrenuti u prednost).

No, iako postoje neka pravila, točnog odgovora nema, te će kao što se i odgovori osoba na natječaju za posao razlikuju, razlikovati i očekivanja poslodavaca.

Pročitajte i: