24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kada se osjećate izgubljeno [ SELFHELP ]

Mnogi od nas se s vremena na vrijeme osjećaju izgubljeno, gotovo na granici ludila, posebno u razdobljima velikog stresa ili kada smo okruženi

Kada se osjećate izgubljeno

Mnogi od nas se s vremena na vrijeme osjećaju izgubljeno, gotovo na granici ludila, posebno u razdobljima velikog stresa ili kada smo okruženi ljudima čije su vrijednosti potpuno drugačije od naših.

Također, gubitak značajne veze ili dolazak nekih životnih promjena može potaknuti takav osjećaj, što je sasvim normalno jer okolnosti koje se pojavljuju u našim životima utječu na našu mentalnu stabilnost.

Rješenje eventualno pronađemo kasnije, ali je vrlo teško uspjeti izdržati pritisak koji se u tom trenutku postavlja pred nas.
Simptomi takvog stanja mogu biti raznoliki, od toga da ignoriramo ono što nam je pred nosom do toga da preuveličavamo situaciju i njenu važnost.

A za većinu nas jedini ključ preživljavanja u takvim razdobljima je odmaknuti se i zbrojiti se. Ukoliko to ne učinite možete potpuno propasti.

Naravno, vrlo često to uopće nije lako napraviti. Grabimo dan za danom i sve dublje se uvlačimo u situaciju za koju znamo da nije dobra za nas i zbog koje se osjećamo kao da se gubimo ili ludimo.

Ukoliko primjećujete da se sami već duže vrijeme ne možete izvući iz takve situacije dobro bi bilo razgovarati s neutralnim prijateljem. Ali ne nekim tko će ponuditi svoje viđenje situacije, nego potražite nekoga tko je sposoban neutralno sagledati i vaš položaj i stanje okoline. Tada ćete moći uvidjeti što je to što vas destabilizira i zbog čega se ne možete odmaknuti. Ukoliko ste se previše „zalijepili“ za te okolnosti možda ćete morati potražiti i profesionalnu pomoć.

Susret s nekim tko razumije ljudsku psihologiju i voljan je pomoći dat će vam potporu i snagu da osjetite kako niste sami. Terapist ili duhovni konzultant može utjecati da se napokon pomaknete i krenete naprijed.

Ovakav razgovor trebao bi vas uzdrmati i „probuditi“, pomoći vam da situaciju sagledate realnije, shvatite što vam ide u korist, a zbog čega se gubite u svemu tome. Najvažnije je shvatiti da još uvijek možete sačuvati prisebnost i vratiti mir u svoj život, te kako nije kasno za vašu reakciju. Okrenite se prema dobroćudnijim ljudima, izbjegavajte sve ono što vas čini nervoznima. Čak i ako vam se čini da udaljavanjem od takve situacije mnogo gubite, najviše ćete izgubiti ukoliko izgubite sebe. Već danas počnite u svoje život unositi mjere „realnosti“ koje će vam pomoći da se osjećate manje izgubljeno.