13 načina kako štedjeti vodu u domu

13 načina kako štedjeti vodu u domu

 

Ušteda na vodi neće samo smanjiti vaše režije, nego ćete na taj način i pridonijeti očuvanju okoliša. Bez obzira koji razlog bio zbog kojeg se odlučili štedjeti vodu, korist je višestruka.

Postoje mnogi načini na koje možete štedjeti vodu, navodimo samo neke, a vi se potrudite i sami dodatno smisliti načine na koje možete smanjiti potrošnju.

-1- Zaustavite kapanje

Ako vam na nekoj slavini ili vodokotliću voda curi, pa bilo to i kap po kap tijekom dana će nepotrebno isteći ogromna količina vode. Ponekad je dovoljno zamijeniti tek gumicu, ali ako treba i kupiti novu slavinu, investicija će vam se isplatiti kroz nekoliko mjeseci manjeg računa za vodu.

-2- Promijenite snagu protoka

Na glavnom ventilu smanjite protok za oko 25 do 50 posto. Najbolje na minimalnu razinu na kojoj vam mogu funkcionirati uređaji i slavine.

-3- Zamijenite vodokotlić

Noviji vodokotlići imaju mogućnost puštanja različite količine vode. Tako ćete uz istu učinkovitost potrošiti tek šest litara vode u odnosu na one starinske od 18 litara.

-4- Skupljajte kišnicu

Možda vam se ovo čini staromodnim, ali u nekim razvijenim dijelovima svijeta skupljanje kišnice je zakonom propisano. Kišnicu možete lako skupljati u bačve ili rezervoare, a kasnije je upotrebljavati za zalijevanje vrta.

-5- Umjesto ručnog pranja posuđa kupite perilicu

Tako štedite i vodu i struju.

-6- Kupujte vodo-ekonomične aparate

Perilice posuđa i rublja visoko rangirane na ljestvici ekonomičnosti možda pri kupnji djeluju skuplje, ali će se s vremenom isplatiti, a vi ćete manje zagađivati okoliš.

-7- Ako ručno perete posuđe, prvo ga namočite i operite u nekoj posudi, a zatim pustite vodu na slavini i isperite.

-8- Tuširajte se umjesto kupanja, jer je kod tuširanja potrošnja vode manja za oko 50 posto.

-9- Zatvorite vodu dok se brijete ili perete zube ili bilo što drugo radite iznad umivaonika. Nema potrebe da teče cijelo vrijeme.

-10- Preko ljeta držite vodu u bočicama u hladnjaku. Na taj način neće biti potrebe za puštanjem vode iz cijevi.

– 11- Voće i povrće ispirite u posudi napunjenoj vodom umjesto da sve radite pod tekućom vodom.

– 12- Perilicu za rublje uključite kad je puna, ili prilagodite program manjoj količini rublja.

– 13- Perlicu za posuđe uključite kad je puna. Ukoliko je uključite kada je npr.30% prazna tada na svako treće pranje možete uštedjeti jedno pranje.