13 načina kako štedjeti vodu u domu

13 načina kako štedjeti vodu u domu

Ušteda na vodi neće samo smanjiti vaše režije, nego ćete na taj način i pridonijeti očuvanju okoliša. Prema svjetskom ekonomskom forumu, nestašica pitke vode je jedan od pet globalnih rizika, a već utječe na oko četvrtine svjetske populacije. Osim globalnih rizika, postoje i individualni razloga zbog kojih se ne smije rasipati vodom. Budući da se najčešće priča o globalnim brojkama, mnogi ljudi podcjenjuju svoju moć štednje vode, jer nemaju nikakve kratkoročne učinke štednje vode, a ne mogu ni percipirati kako bi to utjecalo na njih i njihovo okruženje dugoročno. Ipak, štednja vode i ekonomično raspolaganje s vodom u domaćinstvu znači i uštedu energije. Veća potrošnja vode ne znači samo uštedu energije u vašem domu, nego se energija troši i na pročišćavanje, filtriranje i pumpanje vode i prije nego što doprije do vašeg doma. Zbog toga ušteda vode na znači samo uštedu vode, nego i energije. Ušteda vode znači i uštedu novca. Što manje vode potrošite to će vaš račun za vodu biti manji. Možda se na mjesečnoj razini to ne čini mnogo, ali pogledate li godišnju ili petogodišnju potencijalnu uštedu možete vidjeti koliko ćete zapravo uštedjeti. Bez obzira koji razlog bio zbog kojeg se odlučili štedjeti vodu, korist je višestruka.

Postoje mnogi načini na koje možete štedjeti vodu, navodimo samo neke, a vi se potrudite i sami dodatno smisliti načine na koje možete smanjiti potrošnju.

-1- Zaustavite kapanje

Ako vam na nekoj slavini ili vodokotliću voda curi, pa bilo to i kap po kap tijekom dana će nepotrebno isteći ogromna količina vode. Ponekad je dovoljno zamijeniti tek gumicu, ali ako treba i kupiti novu slavinu, investicija će vam se isplatiti kroz nekoliko mjeseci manjeg računa za vodu.

-2- Promijenite snagu protoka

Na glavnom ventilu smanjite protok za oko 25 do 50 posto. Najbolje na minimalnu razinu na kojoj vam mogu funkcionirati uređaji i slavine.

-3- Zamijenite vodokotlić

Noviji vodokotlići imaju mogućnost puštanja različite količine vode. Tako ćete uz istu učinkovitost potrošiti tek šest litara vode u odnosu na one starinske od 18 litara.

-4- Skupljajte kišnicu

Možda vam se ovo čini staromodnim, ali u nekim razvijenim dijelovima svijeta skupljanje kišnice je zakonom propisano. Kišnicu možete lako skupljati u bačve ili rezervoare, a kasnije je upotrebljavati za zalijevanje vrta.

-5- Umjesto ručnog pranja posuđa kupite perilicu

Tako štedite i vodu i struju.

-6- Kupujte vodo-ekonomične aparate

Perilice posuđa i rublja visoko rangirane na ljestvici ekonomičnosti možda pri kupnji djeluju skuplje, ali će se s vremenom isplatiti, a vi ćete manje zagađivati okoliš.

-7- Ako ručno perete posuđe, prvo ga namočite i operite u nekoj posudi, a zatim pustite vodu na slavini i isperite.

-8- Tuširajte se umjesto kupanja, jer je kod tuširanja potrošnja vode manja za oko 50 posto.

-9- Zatvorite vodu dok se brijete ili perete zube ili bilo što drugo radite iznad umivaonika. Nema potrebe da teče cijelo vrijeme.

-10- Preko ljeta držite vodu u bočicama u hladnjaku. Na taj način neće biti potrebe za puštanjem vode iz cijevi.

– 11- Voće i povrće ispirite u posudi napunjenoj vodom umjesto da sve radite pod tekućom vodom.

– 12- Perilicu za rublje uključite kad je puna, ili prilagodite program manjoj količini rublja.

– 13- Perlicu za posuđe uključite kad je puna. Ukoliko je uključite kada je npr.30% prazna tada na svako treće pranje možete uštedjeti jedno pranje.

Osim uštede vode kod čišćenja bi trebalo koristiti biološka sredstva koja se mogu razgrađivati. Jer ne računa se samo voda koju potrošite nego i kakvu „potrošenu” vodu vraćate u eko sustav. Važno je da u odvode vraćate vodu sa što manje kemikalija, a to možete tako da koristite za čišćenje sredstva koja su biorazgradiva.