29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Tračanje ima i svoje pozitivne strane

Tračanje ima i svoje pozitivne strane

 

Tračanje zbližava

Tračanje ili prepričavanje negativnih osobina drugih ljudi ima i svoju pozitivnu stranu. Istraživanje kaže kako takav oblik komunikacije povećava bliskost između dvoje ljudi.

Prema istraživanju objavljenom u magazinu Personal Relationship, tračanjem se uglavnom bave prijatelji, ali dijeljenje negativnih tajni o drugim ljudima može također potaknuti prijateljstvo među strancima.

Istraživanje je bilo podijeljeno u tri sekcije. U prve dvije grupe ispitanici (bliski prijatelji) su dobili zadatak da prepričavaju dobivene informacije (dobre i loše). U obje grupe češće su bile prepričavane one loše.

U trećoj grupi potpuno nepoznati sudionici su slušali razgovor između dvije osobe, te su trebali u parovima ocijeniti što im se na sugovornicima sviđa, a što ne. Analiza je pokazala da je kod parova koji su se složili oko negativnih karakteristika, odnosno pokazali zajedničke nesimpatije prema trećim osobama, uočena veća bliskost, nego kod onih koji su se složili oko pozitivnih osobina.

Na taj način su potvrdili kako tračanje zbližava i povezuje.

Žene koje vole tračati su sretnije i zdravije

Mnoge žene se trude odreći tračanja kako bi vodile kvalitetniji život, ipak, znanstvenici tvrde kako su one žene koje redovito tračaju sretnije i zdravije.

Istraživanja pokazuju kako tračanje potiče proizvodnju hormona koji smanjuju anksioznost i stres.

Također, tračanje igra veliku ulogu i u kreiranju društvenih veza.

Voditeljica istraživanja objavljenog u listu Hormones and Behaviour, Stephanie Brown, kaže: „Za vrijeme tračanja luče se mnogi hormoni koji su zaduženi za smanjenje razine stresa, stoga je tračanje učinkovit način za zbližavanje i opuštanje ljudi. Osim toga jednaki hormoni se bore protiv infekcija, te protiv nastanka nekih vrsta raka, što znači da je tračanje višestruko korisno.“