Kako biti savršen gost prijateljima i rođacima na selu

6. srpnja 2020. By COVER magazin

Kako biti savršen gost prijateljima i rođacima na selu

Kako biti savršen gost prijateljima i rođacima na selu ili moru – i osigurati ponovni poziv

Ostaviti užurbani grad i otići na selo može biti prekrasan ritual. Ali samo ako imate kome otići. Uz pomoć sljedećih savjeta bit ćete odličan gost i osigurati, uz dobru zabavu i ponovne pozive.

Odjenite se prikladno

Pripremite se na sunce, hladnoću, kukce… Iznenađujuće je kako puno ljudi zaboravlja koliko su seoske noći hladnije od gradskih, te zaboravlja ponijeti jaknu i udobnu obuću. Također, ne zaboravite nanijeti sredstvo za zaštitu od sunca, te losion za zaštitu od uboda insekata. Na taj način ćete sebe, a i svoje domaćine poštedjeti nervoze.

Spavajte udobno

Ne zaboravite ponijeti svoju pidžamu, papuče, ručnike, kozmetiku, a po potrebi i posteljinu. Posebno za vrijeme sezone kupanja svaki domaćin će cijeniti ukoliko imate svoje ručnike za plažu.

Dođite s vrećicom

Taj se običaj u posljednje vrijeme sve češće izostavlja, ali ako nekome idete u goste ponesite vrećicu s hranom. Naravno da ne možete donijeti sve što ćete pojesti, ali klasična vrećica bit će dovoljna (dobro vino, sok, kolači ili keksi, čokolade za djecu, kava i sl.), a ako namjeravate ostati par dana, bio bi red da nenametljivo kupite hranu za jedan obrok dnevno. Npr. kupite meso za roštilj ili naručiute pizze i sl.

Komunicirajte

Budite ljubazni prema domaćinima i svim njihovim gostima. Od vas se ne očekuje da budete „duša“ svakog okupljanja, ali pristojno komuniciranje da.

Primjedbe zadržite za sebe

Ako vam se ne sviđa okućnica, mali TV, voda ili kupaona – prešutite. Posebno nemojte započinjati priču o tome kako seoski život nije za vas ili koje prednosti imate od života u gradu.

Nemojte se isticati

Nemojte svojim domaćinima „krasti“ prijatelje, oduzimati glavnu riječ, preuzimati na sebe kuhanje svih obroka, organizirati rezanje zimnice i ništa slično.

Poštujte svoje okruženje

Ako tražite odmor s poslugom, tada odite u hotel, a ne kod prijatelja. Počistite za sobom, za svojim ljubimcima, koristite podloške za napitke i smeće odlažite prikladno. Sobu u kojoj ste smješteni uvijek držite urednom.

Doprinesite

Ako ste dobri u nečemu ponudite svoju pomoć. Npr. ako ste vodoinstalater ponudite popravak slavine koja curi, ako ste kuhar ponudite kako ćete pripremiti jelo… ali ne prigovarajte samo zbog toga što mislite da na temelju svog zanimanja imate pravo.

Budite neovisni

Nemojte očekivati kako će domaćini doslovno isplanirati vaš odmor i biti uz vas 24 sata dnevno. Planirajte nekoliko samostalnih aktivnosti bez domaćina, pozovite ih, ali nemojte se uvrijediti ako ne pokažu interes. Također, ne smije vas uvrijediti to što vaši domaćini imaju neke svoje obveze na koje niste pozvani tipa rođendanske proslave, krštenje, vjenčanje i sl.