29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

5 koraka do organiziranijih financija – kućnog budžeta [ KARIJERA ]

5 koraka do organiziranijih financija – kućnog budžeta

Nedostatak organiziranosti može naškoditi vašem financijskom životu, ostat ćete bez gotovine, prekoračiti minus na računu, nećete imati dovoljno za kupiti što ste planirali, a sve skupa će uzrokovati dodatne troškove.

Ovo su neki od jednostavnih prijedloga s kojima možete uvesti reda u svoje financije:

– Bar jednom mjesečno prekontrolirajte sav promet na vašim računima

Ukoliko koristite netbanking vrlo vjerojatno i češće pratite kretanje na svom računu. Ali ako to ne radite ili nemate netbanking jednom mjesečno prekontrolirajte promet. Tako ćete vidjeti stanje, na što trošite, ali i primijetiti ukoliko se pojave neke nepravilnosti. Također, provjerite, ako imate i neke dodatne račune koje inače rijetko koristite. Ponekad se dešava da se zaboravi na takve račune te se na njima zbog nedostatka sredstava, a pojavljivanja troškova poput naknada, a potom i kamata pojavi minus. Kako ne biste gomilali dugove vodite računa o tome.

Ovo je bitno i ukoliko imate otvorene trajne naloge. Na taj način ćete primijetiti da li su računi plaćeni, kao i da nije došlo do dupliranja ili do značajnog povećanja nekog računa.
Također, mjesečna kontrola računa vam omogućava da vidite da li na nešto trošite previše i da li na nečemu možete uštedjeti. Ponekad nismo ni svjesni koliko se na nešto troši budući da se ti troškovi pojavljuju svakodnevno i nisu većeg iznosa.  Ovo je također bitno ukoliko nekoliko osoba koristi kartice vezane uz isti račun.

– Koristite modernu tehnologiju

Već spomenuti netbanking vam može biti od koristi, ali tu su i mnogi drugi financijski softwari koji će vam pomoći da pratite svoje troškove. Također usporedbom s nekim napravljenim proračunom vidjet ćete da li vi na nešto trošite neuobičajeno puno i primijetit ćete gdje možete rezati troškove.

– Na jedno mjesto stavljajte račune

Sve račune koje trebate platiti stavljajte na jedno mjesto kako neki ne biste zaboravili platiti. Uglavnom su opomene i zatezne kamate visoke tako da se na taj način ograđujete od dodatnih troškova.

Također, čuvajte plaćene račune. Za slučaj da ponovno dobijete isti ili da stigne opomena, lako ćete provjeriti da li ste račun već platili. Provjerite iznose računa. Ako netko u obitelji, npr. dijete ima previsok račun za mobitel bolje da to odmah primijetite i da možete reagirati.

– Račune plaćajte na vrijeme

Kako ne biste imali dodatne troškove račune plaćajte na vrijeme. Možda će vam u početku biti teško prebaciti se na takav ritam, ako ste već u nekom zaostatku, ali na ovaj način ćete sebi puno pomoći. Ako imaju različite datume dospijeća planirajte dva puta mjesečno plaćanje, a ako se može sve poklopiti bit će dovoljno i jednom mjesečno, ali bez zaostataka.  Nemojte zaboraviti ni one za koje uplatnice dolaze za nekoliko mjeseci u naprijed.

– Dio štedite

Ako ne možete na kraju mjeseca ništa odvojiti za štednju, napravite to na početku mjeseca. Ako na početku odvojite dio i prebacite na drugi, štedni račun tada ćete se pokušati snaći s onim što vam je ostalo. Kao da ste imali neki drugi dodatni trošak. Sigurno će u početku biti teško, ali nakon par mjeseci ćete se naviknuti. Ako mislite da sada ne možete štedjeti, to ćete vjerojatno misliti i poslije. Novca je uvijek premalo, ali neku štednju bi zaista trebali imati.

Trošite li previše na djecu?