23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako ostati usredotočen cijelo radno vrijeme [ KARIJERA ]

Kako se koncentrirati na posao

Ponekad se poklopi s dolaskom tmurnijeg vremena, a ponekad nema veze s vremenom, nego nam je svakodnevno teško održavati koncentriranost na poslu. Kako dan odmiče sve nam je teže gledati u kompjutor ili papire, te se koncentrirati na posao koji radimo. Te jako puno vremena provedemo ispred ekrana i općenito u uredu, a obavimo malo konkretnog posla. Navodimo zaključke iz raznih istraživanja koja su se provodila u zadnje vrijeme, a što će vam pomoći da maksimalno iskoristite potencijale svog mozga.

Pravite pauze

Rad duži od 40 minuta u cjelini je kontraproduktivan. Nakon 40 minuta koncentracija dramatično opada, a osoba postaje neučinkovita. Zbog toga je pametnije napraviti pauzu 10 minuta i ponovno aktivno vratiti se na posao sljedećih 40 minuta. Nije loše zadržati školski raspored i na poslu. Postavite zvono, radite 40 minuta, a zatim napravite 10 minutni odmor. Nakon nekoliko ovakvih serija rada i odmora, napravite veliki odmor, kako biste radni dan prepolovili u dva dijela, a zatim ponovno nastavite tempom 40 min aktivnog rada, nakon čega 10 minuta odmora.

Oznojite se

Jedan od najboljih načina da se obnovite je da otrčite od svog radnog stola. Tjelovježba održava vaš mozak, kao i vaše tijelo u formi. Sivoj tvari u mozgu treba dosta kisika kako bi iskoristila svoj optimum. Fizička vježba poput hodanja ili trčanja poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu. Istraživanja su također pokazala kako tjelovježba može očuvati stanice u dijelu mozga zaduženom za pamćenje i učenje. U pauzama, ukoliko se ne želite oznojiti bar se protegnite i napravite nekoliko vježbi istezanja.

Pojačajte glazbu

Slušanje dobre glazbe može poboljšati učenje i koncentraciju. Istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je kako i klasična i rock glazba popravljaju memoriju. Znanstvenici smatraju kako sve ovisi o preferencijama slušatelja.

Mirišite lavandu i ružmarin

Miris lavande potiče koncentraciju, posebno u popodnevnim satima. Međutim, znanstvenici vjeruju kako lavanda ima sedativni učinak, pa će vam ona pomoći u pauzi da se opustite i odmorite kako bi obnovljene energije ponovno se vratili za radni stol. Miris ružmarina pak ima trenutni učinak, pa je dobro imati mirisnu lampu s ružmarinom u uredu.

Žvačite žvakaće

Čini se kako žvakanje žvakaće gume poboljšava pamćenje, te smanjuje stres.

Pijte dovoljno vode

Mozak se sastoji od 80 posto vode, zbog toga dehidracija usporava funkcioniranje mozga. Dnevno biste trebali unijeti organizam najmanje 2 litre tekućine ukupno.

Udaljite se od tehnologije

Znanstvenici vjeruju kako redovito tipkanje SMS poruka i e-mailova, te konstantno provjeravanje jeste li dobili poruku može smanjiti IQ dvaput više nego pušenje marihuane. A svi znate koliko je marihuana štetna.

Izbjegavajte crveno okruženje

Boja može utjecati na psihofizičko funkcioniranje. Prema istraživanjima crvena se povezuje s opasnošću, stoga crveno okruženje može pogoršati koncentraciju. Nije samo boja bitna nego i ukupno radno okruženje. Ured bi vas trebao motivirati, a ne iscrpljivati ili uspavljivati svojim izgledom. Uredite ga tako da izgleda baš po vašoj mjeri i ukusu.

Spavajte s knjigom

Ovo je bonus savjet za one koji moraju nešto odraditi i nakon posla. Ako imate važno predavanje ili nešto što morate naučiti, netom prije sna u krevetu pročitajte to još jedanput. Znanstvenici kažu kako pospanost uspavljuje neke funkcije mozga (poput vještina donošenja odluka), pa ostaje više prostora za pamćenja. Zbog toga nešto što ste naučili malo prije sna ostaje ucementirano u vaš mozak. Također, prilegnete li popodne to može održati mozak oštrim i spriječiti da mozak postane pretrpan informacijama. Ovdje upotrijebite još jedan školski trik. Djeca se često znaju poslužiti trikom, ako nisu na vrijeme učlila za ispit, da netom prije spavanja pročitaju što trebaju naučiti, a zatim stave knjigu pod jastuk i tako spavaju. Iako to je li knjiga pod jastukom ili pokraj vas nema nikakve veze, u konačnici ono što pročitate pred spavanje zaista najbolje pamtite.

Vezano:

Napitci za energiju