Kako ostati usredotočen cijelo radno vrijeme [ KARIJERA ]

Kako se koncentrirati na posao

S dolaskom tmurnijeg vremena sve nam je teže gledati u kompjutor ili papire, te se koncentrirati na posao koji radimo. Navodimo zaključke iz raznih istraživanja koja su se provodila u zadnje vrijeme, a što će vam pomoći da maksimalno iskoristite potencijale svog mozga.

Oznojite se

Jedan od najboljih načina da se obnovite je da otrčite od svog radnog stola. Tjelovježba održava vaš mozak, kao i vaše tijelo u formi. Sivoj tvari u mozgu treba dosta kisika kako bi iskoristila svoj optimum. Fizička vježba poput hodanja ili trčanja poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu. Istraživanja su također pokazala kako tjelovježba može očuvati stanice u dijelu mozga zaduženom za pamćenje i učenje.

Pojačajte glazbu

Slušanje dobre glazbe može poboljšati učenje i koncentraciju. Istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je kako i klasična i rock glazba popravljaju memoriju. Znanstvenici smatraju kako sve ovisi o preferencijama slušatelja.

Mirišite lavandu i ružmarin

Miris lavande potiče koncentraciju, posebno u popodnevnim satima. Međutim, znanstvenici vjeruju kako lavanda ima sedativni učinak, pa će vam ona pomoći u pauzi da se opustite i odmorite kako bi obnovljene energije ponovno se vratili za radni stol. Miris ružmarina pak ima trenutni učinak, pa je dobro imati mirisnu lampu s ružmarinom u uredu.

Pravite pauze

Rad duži od 40 minuta u cjelini je kontraproduktivan. Nakon 40 minuta koncentracija dramatično opada, a osoba postaje neučinkovita. Zbog toga je pametnije napraviti pauzu 20 minuta i ponovno aktivno vratiti se na posao sljedećih 40 minuta.

Spavajte s knjigom

Ako imate važno predavanje ili nešto što morate naučiti, netom prije sna u krevetu pročitajte to još jedanput. Znanstvenici kažu kako pospanost uspavljuje neke funkcije mozga (poput vještina donošenja odluka), pa ostaje više prostora za pamćenja. Zbog toga nešto što ste naučili malo prije sna ostaje ucementirano u vaš mozak. Također, prilegnete li popodne to može održati mozak oštrim i spriječiti da mozak postane pretrpan informacijama.

Žvačite žvakaće

Čini se kako žvakanje žvakaće gume poboljšava pamćenje, te smanjuje stres.

Pijte dovoljno vode

Mozak se sastoji od 80 posto vode, zbog toga dehidracija usporava funkcioniranje mozga. Dnevno biste trebali unijeti organizam najmanje 2 litre tekućine ukupno.

Udaljite se od tehnologije

Znanstvenici vjeruju kako redovito tipkanje SMS poruka i e-mailova, te konstantno provjeravanje jeste li dobili poruku može smanjiti IQ dvaput više nego pušenje marihuane. A svi znate koliko je marihuana štetna.

Izbjegavajte crveno okruženje

Boja može utjecati na psihofizičko funkcioniranje. Prema istraživanjima crvena se povezuje s opasnošću, stoga crveno okruženje može pogoršati koncentraciju.