Može li ponašanje izvan ureda naštetiti vašoj karijeri [ KARIJERA ]

Može li ponašanje izvan ureda naštetiti vašoj karijeri

 

Često u novinama čitamo o osobama iz poduzetništva ili showbiza, o njihovom lošem ponašanju ili čak uhićenjima. U medijima se nagađa kako će takvo ponašanje naštetiti njihovoj karijeri, međutim nakon nekog vremena vidimo ih u novinama još popularnije ili utjecajnije. Što dovodi do pretpostavke da pitanje koliko će loše ponašanje naštetiti karijeri ovisi prvenstveno o poslu kojim se bavite. Čini se da javnost vrlo brzo prašta, ali možda vaš šef ne. Zbog toga pokušajte izbjegavati sljedeća ponašanja kako biste sačuvali svoj profesionalni ugled.

1 – Možda mislite kako je slika na kojoj ste mrtvi pijani na vašem privatnom blogu vrlo zanimljiva, ali ako je vidi vaš šef moglo bi vam biti dosta neugodno. Razmislite o imageu kakav želite ostaviti u uredu. Takva slika se sigurno ne uklapa u njega.

2 – Ako vas uhite zbog prebrze vožnje ili vožnje u pijanom stanju to će biti vijest. Ako ne u medijima, bar u vašoj okolini. Vaš šef vas vjerojatno neće zbog toga otpustiti, ali ćete ostati uskraćeni za unapređenje, jer na taj način ostavljate dojam neodgovorne osobe.

3 – Otkrivanje informacija o poduzeću je čin kojim ćete naštetiti više poduzeću nego sebi kada je u pitanju trenutno radno mjesto, ali čak ni konkurencijska kompanija koja je imala najviše koristi od toga što ste otkrili povjerljive podatke neće vas kasnije htjeti zaposliti.

4 – Ne ogovarajte ni pred prijateljima svog šefa i kolege iz ureda. Nitko ne želi da se o njemu nešto ružno priča. Šef vas može otpustiti, a kolege zagorčati uredski život. Posao i tračeve vezane uz njega ne iznosite iz poduzeća.

5 – Ako u slobodno vrijeme honorarno radite za konkurenciju još jednom biste trebali detaljno pročitati svoj ugovor. Neka poduzeća imaju toliko striktne ugovore po pitanju konkurencije, da ćete možda nekoliko godina morati otplaćivati svoju pogrešku. A čak i ako u ugovoru ne postoji zabrana takvog rada, sa šefom biste trebali razjasniti koje poslove obavljate za konkurenciju kako biste izbjegli sukob interesa.

6 – Nevažno radi li se o privatnoj ili uredskoj zabavi, pred svojim šefom se nikad nemojte napiti.

7 – Sloboda govora vam dopušta da kažete sve što želite, ali pitanje je zbog čega biste to rekli? Rasističke, seksističke i druge slične izjave ostavite za sebe.

8 – Možda nisu vaši nadređeni, ali ako proganjate ili zlostavljate na bilo koji način kolegu ili kolegicu, šef će kod pritužbe uvijek stati na stranu žrtve. Ako ništa drugo zbog straha od tužbe.

9 – Želite provesti dan u shoppingu ili na plaži. Najjednostavnije je nazvati šefa i odglumiti bolest. Ali razmislite. Možda bi bilo pametnije zatražiti slobodan dan. Kakve bi bile posljedice ukoliko bi vas netko vidio i rekao šefu.

10 – Na službena putovanja ne švercajte pratnju. Ukoliko želite da s vama pođe i partner ili partnerica tražite dopuštenje od šefa.

Ponašanje na poslovnim domjencima [ KARIJERA ]