25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se ponovo zaljubiti u svoj posao [ KARIJERA ]

Prisjetite se kako ste se prvi put osjećali kada ste dobili ovaj posao. Bili ste uzbuđeni, radosni, jedva ste čekali da se pohvalite prijateljima...

Kako se ponovo zaljubiti u svoj posao

 

Prisjetite se kako ste se prvi put osjećali kada ste dobili ovaj posao. Bili ste uzbuđeni, radosni, jedva ste čekali da se pohvalite prijateljima, a na kavama ste prepričavali događaje s posla.

Druga faza je stvarnost. Posao se počinje otkrivati u pravom svjetlu.  Iako još uvijek uživate raditi svoj posao, počinjete primjećivati poteškoće. Rokovi postaju nemogući, telefon zvoni baš kada izlazite iz ureda. Na početku ste dodatno radili kako biste se snašli, zatim kako biste mogli držati tempo s kolegama. Postaje vam sve teže, ali nužnije dolaziti na posao ranije, a ostajati mnogo duže nakon završetka radnog vremena.  Baš kao i kod mladenačke zaljubljenosti nakon što upoznate pravo lice, više niste baš tako oduševljeni.

Tada vam se javljaju misli možda bi za ovakav posao bila bolje plaćena u poduzeću X, ili bi bila manje plaćena, ali bi imala više vremena u poduzeću Y.  Možda bi mi u poduzeću Z dali veću odgovornost…

U poslu je kako kod ljubavi važno održavati stalnu strast. Ponovno se iz nekog razloga zaljubljivati u posao i svako malo vremena se vraćati u prvu fazu oduševljenja.

Pokušajte se prisjetiti što vas je oduševljavalo na poslu na početku. U kojem su vam trenutku zgode koje ste prepričavali kao zabavne postale iritantne.  Važno je unatoč boljem poznavanju strukture zadržati početnu sliku o poduzeću. To što vam je šef bezobrazni kreten, neka ne smanjuje vaš ponos kako radite za ugledno poduzeće.

Vjerojatno ste imali dobre razloge kada ste prihvatili posao, prisjetite ih se.  Napravite popis onoga što vas uveseljava, pozitivnije gledajte na svakodnevne događaje. S nadređenima pokušajte utvrditi radno vrijeme, a prilikom dodjeljivanja zadataka preuzmite na sebe samo onoliko koliko možete uistinu obaviti u radnom vremenu.  Ostavite mogućnost pogreške i samo njih rješavajte izvan radnog vremena.

Rutinu prestanite doživljavati kao nešto negativno. Napravite popis stvari koje biste mogli raditi da nemate tog posla

Dan započnite s osmjehom. Odlučite imati produktivan i stimulativan dan. Zar niste s takvom misli dolazili na početku na posao?!

Vrlo je važno imati dobar doručak. Posla uvijek ima, a vaši kolege i nadređeni neka se naviknu na vašu rutinu. Sve ostavite na pola sata, uzmite pauzu i dobro doručkujte. Samo dovoljno energije i proteina mogu zadržati cijeli dan vaš mozak aktivnim i pozitivnim.  Ispočetka će ih to živcirati i prigovarat će, ali naviknut će se s vremenom. Iako se ponekad čini tako, ni jedan posao vam neće propasti zbog pola sata doručka.  Uvijek u isto vrijeme.

Za posao se odijevajte s više pažnje. Baš kao da idete prvi dan na posao i želite impresionirati. Ako to bude nerviralo vaše nadređene ili kolege neka to bude dodatni motiv za uređivanje.

Razgovarajte samo s pozitivnim osobama u uredu, negativce ignorirajte. Pravite se ludi. Kada vas neko obasipa ružnim ili glasnim riječima, morate naučiti izolirati se. Shvatite da se tu ne radi o vama, nego o njemu. Konstruktivne i dobronamjerne kritike prihvatite otvoreno, a sve ostalo nemojte reagirati.

I najboljim poslovima postoje zadaci koje nitko ne voli. Njih obavite prve. Uljepšat ćete sebi ostatak dana.

Potrudite se svaki dan naučiti nešto novo.

I na kraju posao je obostrana veza, baš kao ljubavna, svaki dan se potrudite napraviti nešto lijepo za svoje posao, ali što nije u opisu radnih dužnosti i posao bi vam trebao uzvratiti istom mjerom.

Budite sretni na poslu [ KARIJERA ]