28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se bolje nositi s financijskim pitanjima u paru i vezi [ LJUBAV ]

Financije su uvijek delikatna tema između dvije osobe, pa ni brak nije drugačija situacija. One imaju više veze sa sposobnošću upravljanja novcem, nego ljubavi, međutim ako nisu dobro razriješeni financijski odnosi, tada trpi i ljubav...

Kako se bolje nositi s financijskim pitanjima u paru i vezi

Jedan od najčešćih razloga svađa i prekida su financije, iako se često govori kako novac nema nikakve veze s ljubavi. Ipak, neki savjeti mogu pomoći da izbjegnete negativnu statistiku.

-1- Postavite pravila – Pravila su dobra u ovom slučaju. Ako točno definirate svakodnevne kupovine, nećete se dovesti u situaciju, da se jedan partner rasipa, dok drugi štedi.

-2- Rješavajte financije kao tim – Neka novac i financije budu sastavni dio vaše komunikacije, te uvijek jasno definirajte gdje stojite.

-3- Shvatile što želite – Ako znate što želite i koji su vaši financijski ciljevi, lakše ćete komunicirati s partnerom.

-4- Shvatite što vaš suprug želi – Ako znate što vaš suprug želi i koji su njegovi financijski ciljevi lakše ćete razumjeti oblike njegovog ponašanje vezanog uz novac.

-5- Često razgovarajte – Ako želite zdravu vezu, novac ne bi smio biti tabu.

-6- Kreirajte zajednički budžet – Budžet je plan prihoda i potrošnje. Definirajte koliko će svaki partner doprinositi zajedničkom budžetu i na  što će se taj novac rasporediti.

-7- Rezervni fond – Trebali biste imati neki rezervni fond koji će vam pomoći da preživite nekoliko mjeseci u slučaju gubitka posla ili nekog iznenadnog događaja.

-8- Riješite se dugova – Dugovi su ozbiljan problem u svakoj vezi. Ako jedan partner ima dugove, a drugi je štedljiviji to će stvoriti napetosti i među najsretnijim parovima.

-9- Iskrenost – U ovom slučaju iskrenost je najbolja politika. Budite iskreni o tome koliko dugova imate, što si možete, a što ne priuštiti. Jer u protivnom ćete za par godina imati ogromne probleme.

-10- Zajednički računi – Danas većina parova nema zajedničke račune budući da i žene imaju stalni posao i žele očuvati svoju neovisnost. Najbolji način rješavanja ovog pitanja je da imate zajednički račun u koji ćete uplaćivati dogovorene iznose za kućanstvo, a ostatak novca stavite svakom od partnera na slobodno raspolaganje.

-11- Tko plaća više – Ako jedna strana zarađuje znatno više nije u redu da se na kućanstvo troši jednak iznos od svačije plaće.Trebali biste se dogovoriti i u pravednijem omjeru uplaćivati na zajednički račun.

-12- Učite jedno od drugog – Umjesto da kritizirate partnera zbog njegovog odnosa prema novcu, promotrite možete li nešto naučiti iz njegovog ponašanja.

-13- Nemojte se svađati kad ste ljuti – O novcima biste trebali razgovarati mirne glave, a ne kada ste ljuti zbog nečega što je partner napravio.

-14- Planirajte – Dobar odnos prema financijama očuvat će vašu vezu. Važno je da sve odluke donosite zajednički kao par u cilju bolje zajedničke budućnosti.

Financije su uvijek delikatna tema između dvije osobe, pa ni brak nije drugačija situacija. One imaju više veze sa sposobnošću upravljanja novcem, nego ljubavi, međutim ako nisu dobro razriješeni financijski odnosi, tada trpi i ljubav, ali i vaša karijera, jer ako ono što zaradite ne trošite kako biste htjeli manje ćete biti motivirani za rad.

– Plaćajte račune skupa

Uobičajeno je da se jedan od supružnika bavi kućnim financijama, potrošnjom i štednjom. No, ukoliko želite dobar brak to biste trebali raditi zajedno. Bar zajednički napraviti financijski plan koji će potom provoditi jedan partner. Što više o zajedničkim financijama znate oboje i što ste više uključeni to će vas manje iznenaditi bilo kakva situacija.

– Postavite realne ciljeve

Ukoliko ste oboje uključeni u kućne financije to ćete lakše postaviti realne ciljeve. Na taj način neće jedan partner postavljati nerealna očekivanja, te neće svakim većim troškom biti neugodnih iznenađenja.

– Izbjegavajte odnos roditelja i djeteta

Ukoliko se samo jedan partner bavi financijama drugi dolazi u položaj djeteta te ne može odlučivati što želi i kako želi rasporediti novac. Često je teško prepoznati takvu situaciju sve dok se ne pojavi problem gdje partner koji nije uključen u financije postavi nerealna očekivanja i bude razočaran neostvarivanjem.

– Uzmite u obzir želje partnera

Dok jedan partner želi vikendicu drugi možda želi osigurati novac djeci za školovanje. Ako želite jedno od toga morat ćete se odreći nekih kratkoročnih ciljeva poput godišnjeg odmora i putovanja. Bitno je da znate što druga strana želi, te da se dogovorite oko prioriteta.

– Postavite limite mjesečne potrošnje

Trebate se dogovoriti oko toga koliko mjesečno trošite na zajedničke stvari te koliko svatko može potrošiti izvan toga. Također, dogovorite se unaprijed za kakve kupovine trebate razgovarati s drugom stranom.