19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zbog čega su i pametne žene glupe u ljubavi? [ LJUBAV ]

U svojoj knjizi Stupid about Men: 10 Rules for Getting Romance Right, terapeutkinja Deborah Dunn kaže kako i najpametnije žene postaju glupe pri izboru muškaraca..

Zbog čega su i pametne žene glupe u ljubavi?

U svojoj knjizi Stupid about Men: 10 Rules for Getting Romance Right, terapeutkinja Deborah Dunn kaže kako i najpametnije žene postaju glupe pri izboru muškaraca. Ona objašnjava kako su žene ovisne o romantici i često vjeruju kako je ljubav važnija od svega drugog.

Deborah Dunn dala je objašnjenja i odgovore na 10 čestih pitanja o ženskim pogreškama.

-1- Zbog čega se pametne žene ponašaju nerazumno kada su u vezi?

D.D: Kroz svoju praksu sam primijetila da su žene ovisnice o romantici. Ljubav je droga koja im pomaže da izbjegavaju druga važna pitanja u svome životu poput financija, zdravlja, starenja, stresa, problema s djecom i mnogih drugih stvari. To je nešto slično s muškarcima i seksom. Možete vidjeti porast golišavih fotografija, u neku ruku mušku ovisnost o seksualnim informacijama, a ekvivalentno žene se usredotočuju i teže ultimativnim ljubavnim iskustvima. Svi bi trebali željeti zaljubljenost i romantiku, ali ne po svaku cijenu. Zaljubljenost ne bi trebala biti primarni cilj dugoročnih veza.

-2- Čemu bi trebali težiti u dugoročnim vezama?

D.D: Stabilnost, suosjećanje, spremnost na stvaranje doma i obitelji. Trebali bi težiti tome da nam dom bude sigurno utočište iz kojeg se možemo nositi s krizama oko nas, a ne mjesto kojem se posvećujemo kako bi ignorirali sve drugo.

-3- Kakve to veze ima s glupim ponašanjem žena u ljubavi?

D.D: Glupo ponašanje je naziv kojim objašnjavam iracionalno ponašanje žena koje bacaju oprez u vjetar čime sebi stvaraju okolnosti u kojima završavaju uz muškarce koji im ne odgovaraju ili koji su čak i opasni za njihovo psihofizičko zdravlje. Upozoravajući signali su tu, ali žene dopuštaju da osjećaj zaljubljenosti prevlada. Motivi za ulazak u vezu su potpuno pogrešni, žene traže princa koji će im omogućiti dvorac ili nekoga, ako su ranije bile povrijeđene, tko će zaliječiti njihove rane. Znači, one idu u vezu s potpuno nerealnim očekivanjima o tome što bi brak i dugoročna veza trebali biti. U bračnom partneru traže osobu koja će riješiti sve njihove probleme i rane, kada bi recimo za psihološke rane trebali potražiti pomoć stručnjaka, a ne ljubavnika.

-4- Jesu li za to krive bajke poput Pepeljuge ili Snjeguljice?

D.D: Time možemo opravdati, ali svi znamo da je Pepeljuga priča, bajka… Ne idemo ni u šumu s crvenom kapom i košarom punom kolača zato što smo čitali Crvenkapicu. Bajke su metafore. Snjeguljica je metafora za žene koje prespavaju svoj život, ili ga žive ispred televizora čekajući da dođe pravi muškarac i da joj život. Takve žene ne izlaze van i ne grade svoj život, nego čekaju muškarca koji će joj ga dati.

-5- Zbog čega su onda žene sklone povjerovati u ljubav-će-izliječiti-sve mitove?

D.D: Žene misle da ljubav ima moć promijeniti muškarca i da što smo ljepše i privlačnije da imamo veću moć nad muškarcima. Žene često ne vide razliku između privlačnosti i osobnosti. One misle da ako su privlačne mogu zadržati muškarca uz sebe. Međutim, muškarac kada ih ulovi one mu prestaju biti zanimljive. Ako je ostavi ona je povrijeđena i još više vjeruje u taj mit, te još više ulaže u svoju privlačnost, umjesto u osobnost.

-6- Čini se kako žene i kada znaju da netko nije za njih teško ostavljaju tu osobu?

D.D:Vrlo često. Žene su po prirodi brižne i njegovateljice. One su biološki predodređene da njeguju, odgajaju i liječe. Ali zaboravljaju da se to odnosi na djecu. Muškarci su već odgojeni i ne treba im netko da ih preodgaja ili se brine za njih. Žene često ne vide razliku.

-7- Je li zbog toga prekid veze u suprotnosti s ženskim instinktima?

D.D: Da. Proces izlaženja i potrage za partnerom ženama nije ni približno zabavan kao muškarcima. One su zbog toga anksioznije po pitanju prekida jer na izlaske gledaju kao na privlačenje muškarca, a muškarci kao na zabavu i lov.

-8- Je li neki tip žena posebno sklon ulogama spasiteljice?

D.D: Neke žene ne razumiju razliku između biti voljen i biti potreban, zbog toga što nas djeca vole i potrebni smo im. Kod muškaraca je drugačije, možete mu biti potrebni, recimo da odgajate njegovu djecu, ali da vas ne voli. Neke žene privlače baš loši muškarci jer one misle da ih mogu promijeniti i učiniti dobru osobu od njega. No, činjenica je da smo svi rođeni sa savjesti. Da taj muškarac želi biti dobar on bi bio dobar, s vama ili bez vas. Po pitanju razlikovanja dobrog i lošeg nema razlike između žena i muškaraca, stoga nemojte misliti kako ga možete preodgojiti ili spasiti.

-9- Mislite li kako je žene više strah samoće nego muškarce?

D.D: Da. Tisućama godina žene su financijski ovisile o  muškarcima i misle kako je njihova vrijednost povezana s tim imaju li muškarca koji će se brinuti o njima. A ni marketing, mediji, ni najveće svjetske religije nisu se potrudile promijeniti tu sliku. Kada žena nema muškarca često se to interpretira kao da nije uspjela dokazati svoju vrijednost, umjesto nasuprot, da su takve žene snažnije i vrjednije, jer im ne treba nitko za dokazivanje osobne vrijednosti.

-10- Gdje bi žene trebale započeti ako se žele prestati glupo ponašati kada su muškarci i ljubav u pitanju?

D.D: Za početak bi trebala na dijetu. Ustručavati se muškaraca. Trebale bi prestati skakati iz jedne veze u drugu, a definitivno ne koristiti jednog muškarca kako bi preboljele drugog. To je siguran recept u katastrofu. Trebali biste biti bez muškarca i raditi na svome samopouzdanju, naučiti se nositi s problemima, možda se usavršavati, naći bolji posao… Mnoge stvari plaše žene, pa onda maštaju o muškarcu uz kojeg će se osjećati poput teenagerki bez odgovornosti i obveza. Međutim, to je nemoguće. Da bi žena bila pametna u ljubavi treba se naučiti nositi sa svojim problemima i kreirati život u kojem će imati nešto podijeliti s drugom osobom. Trebaju shvatiti bit da glupe žene u ljubavi nisu one bez muškaraca, nego one koje propadaju uz neodgovarajuće muškarce.

Zbog čega žene padaju na loše dečke

Ovo je vrlo jednostavno pitanje na koje oba spola pokušavaju dati svoju verziju odgovora. Mnoge žene, ako imaju izbor između pristojnog dečka i onog koji će okrenuti njihov život naglavačke opredjeljuju se za drugu opciju. Čak i ako su ranije prošle kroz neko loše iskustvo, nisu naučile ništa iz svojih pogrešaka.

I znanstvenici su proučavali ovo pitanje, te svoje nalaze objavili u časopisu  Journal of Personality and Social Psychology. Kažu kako se krivnja krije u ovulaciji. Pod utjecajem hormona žene se zavaravaju kako će loši dečki biti dobri očevi, tvrdi se.

Znanstvenica koja je radila na istraživanju, Kristina Durante, kaže kako na žene utječe ciklus. To je razlog zbog kojeg donose loše odluke. Procjene o tome koji će muškarac biti dobar otac ovise o fazi menstrualnog ciklusa. U plodnoj fazi čeznu za seksipilnijim i neovisnim dečkima.

Profesorica Durante, kaže da žene privlačnost doživljavaju kroz naočale ovulacije, jer tada im se čini kako je g. Pogrešni zapravo g. Pravi.  Tko bi bio g. Pogrešni? Netko tko je nepredvidiv, neodgovoran i nije spreman vezati se. G. Pravi je onaj tko je spreman na ozbiljnu vezu i poštuje vaš odnos.

Zbog čega hormoni zamućuju pogled ženama, posebno u plodnim danima?

Zastupnici evolucionarne teorije kažu kako „loši dečki“ imaju više testosterona, pa odašilju signale koje žene u plodnim danima smatraju neodoljivo privlačnima. Ženske hormone koji se luče u plodnim danima privlači visoka razina testosterona. Ali navodno nisu sve žene zaslijepljene hormonima. One koje su ranije ušle u pubertet, prije 12. godine, imaju veće šanse izabrati zločestog dečka za vrijeme ovulacije. Žene na kontracepcijskim pilulama imaju veću otpornost i lakše se opiru šarmu testosterona, pa se čini kako ta pilula osim što štiti od trudnoće pomaže ženama i da razmišljaju jasnije.

Osim hormonalnih postoje i evolucijski  razlozi zbog kojih žene radije biraju zločeste dečke. Porivi njegovateljice i majke koji su duboko utisnuti u svim ženama tjeraju ih da biraju zločeste dečke kako bi ih mogle „njegovati“ i „preodgojiti“.

Sve skupa znači da biste se mogle uz pravu taktiku pokušati oduprijeti žudnji za zločestim dečkima, nekim žena će i uspjeti, ali nemojte se optuživati da ste same krive ako vam to ne uspije, jer pravi krivac za to je ženska priroda.