29. rujna 2023.

COVER magazin.com

Life & style portal

Vruće – hladno veza [ LJUBAV ]

Vruće-hladni odnosi lako se mogu opisati u jednoj rečenici „Ne možeš s njim, ali ne možeš ni bez njega“...

 

 

Vruće – hladno veza

Mnogo se piše o ovisnima o ljubavi, ali odnosi vruće-hladno rjeđe se spominju u svakodnevnom govoru u tom kontekstu, iako spadaju u tu skupinu.

Ljubavna ovisnost je nezdrava vezanost (svjesna ili podsvjesna) za neku osobu, vezu ili romancu.

Što vam je raditi?

Ako ste u vezi vruće-hladno za početak se trebate smiriti. Oduprite se porivu da igrate igrice. Ne trebate donositi ishitrene odluke, jer ćete ih kasnije pripisati svojoj frustraciji. Nemojte postati histerični, nemojte vrijeđati, slati poruke ili bilo što dok ste neraspoloženi, ali nemojte ni misliti kako ćete tu osobu nadmudriti započinjući igrice u kojima ćete se i vi početi ponašati vruće-hladno, jer ćete u slučaju prekida opet sebe optuživati, vjerujući kako niste dali sve od sebe, jer niste bili svoji u vezi.

Ako vas npr. ne nazove kada je obećao, nemojte vratiti „uslugu“ sljedeći put kada vi obećate da ćete nazvati. Nemojte ignorirati poruku danima samo zbog toga što je on ignorirao vašu misleći da ga to izgriza iznutra kao što je vas izgrizalo. Naravno, doći ćete u napast da na taj način njegujete svoj ego, ali takvo ponašanje će vas samo na kraju povrijediti.

Stavljanje u tuđe cipele?!

Već znate kako se vi osjećate, a ako ste društvena osoba vjerojatno to zna i nekoliko vaših kolega i prijatelja, ali što osjeća i misli druga strana s kojom ste u vezi? Vjerojatno pokušavate „uskočiti u njegove cipele“ kako biste razumjeli zbog čega se tako ponaša i što misli. Međutim, to zaista nije moguće. Naći ćete stotinu mogućih razloga i opravdanja, ali nikad nećete saznati pravi. Stavom, da točno znate što se događa u njegovoj glavi, samo zavaravate sebe i produžujete svoju agoniju. Možda je preopterećen poslom, prolazi kroz osobnu krizu, ima obiteljske probleme ili neuspjele veze iza sebe, ali i da je sve to u kombinaciji istina, to i dalje ne opravdava njegovo ponašanje prema vama.

Ne trebate pokušavati shvatiti njega, nego se potrudite shvatiti sebe.

Kada veze uspijevaju?!

Ljudi traže nekoga tko ih usrećuje, tko im u život unosi radost i prisutan je u njihovom životu. Međutim, mnogo toga ovisi o tajmingu i odabiru.

Prvo i najvažnije, druga strana mora biti spremna na ljubav. Ako iz nekog razloga – dob, životna faza, osobni odabiri – osoba nije spremna pozdraviti u svome životu takav tip ljubavi veza ne može uspjeti. To je sasvim ok. Svačije pravo i odabir, ali ako vi tražite nekoga da je prisutan u vašem životu i naiđete na osobu koja na to nije spremna veza vas ne može ispunjavati. Vjerojatno vam većina osoba  neće reći otvoreno i izravno da nije spremna za pravu ljubav, ali ako primjećujete takve signale s takvom vas osobom očekuje vruće-hladan odnos.

Ako želite pravu ljubav i vezu, budite flekisibilni. Otvorite se novim iskustvima i osobama, umjesto da nekoga mijenjate ili nadmudrujete. G. Pogrešnog nikad nećete pretvoriti u g. Pravog, možete samo svoj život pretvoriti u pogrešan, život kakav ne želite i nikada niste željeli.

Ako je vaš cilj dugoročna veza vruće-hladno veza neće upaliti. Neki kažu kako su dva mjeseca dovoljno vremena za takvu vezu. Normalno, da kada nekoga upoznate on ne može čitati vaše misli, te se očekuje da se ponekad neće javiti kada biste htjeli i da će se pojaviti neki problemi, ali ako se vruće-hladan odnos nastavi i duže od dva mjeseca, vrijeme je za prekid.

Važno je nakon prekida otvoriti se novim iskustvima i ljudima. Ispunite život zanimljivim stvarima i aktivnostima. Držite svoje raspoloženje dobrim, uključite osjećaje i srce otvorite. Prava osoba postoji negdje za vas.

Vruće-hladni odnosi lako se mogu opisati u jednoj rečenici „Ne možeš s njim, ali ne možeš ni bez njega“. Ako se tako osjećate, tada morate pronaći način da živite bez njega.

Yo-yo veze

Hodam s Ivanom oko 4 godine. Cijelo to vrijeme konstantno prekidamo i ponovno se mirimo. Svaki put kada se pomirimo stvari su odlične po tjedan, dva, tada se Ivana ohladi i postaje zatvorena. Naši razgovori postaju vrlo plitki i ne idu izvan toga što je bilo na poslu. Nakon toga postaju sve glasniji i pretvaraju se u prepirke, veza postaje nesnošljiva i na kraju me ona ostavi. Često mojom krivnjom jer kažem nešto glupo, uvrijedim je ili povrijedim. U tom razdoblju prekida ja sam jako povrijeđen, tužan i razočaran. Često na pragu depresije…Shvatim da sam pogriješio, molim je za oprost i ponovno smo skupa.
Trenutno smo u fazi prekida. Zanima me vrijedi li se i dalje miriti? Teško mogu bez nje, ali već sam umoran od stalnih svađa. Sve me više naš odnos psihički iscrpljuje. U jednom trenutku presretan, u slijedećem već mislim kako mi se svijet srušio. Možda bih je ovaj put trebao pustiti zauvijek, premda je volim i pokušati nastaviti sa životom bez nje? Mario

Najčešća pogreška u ovakvim vezama je precijenjena razina zainteresiranosti za partnera. U ovom slučaju Mario je precijenio stvarnu zainteresiranost Ivane. Ona se možda druži s njim i stalno mu se vraća, ali ne iz prevelike i sudbonosne ljubavi, kao što Mario misli nego zbog toga što u međuvremenu ne uspijeva naći nekog drugog. Što je još zanimljivije, očito je da Mario nije naučio ništa iz dosadašnjih situacija, kroz četiri duge godine i svih prekida i pomirbi. Koliko su puta do sada prekinuli? 55? I najvažnije je pitanje zbog čega se ponovno mire ako imaju tako lošu vezu? Ivana se sigurno ne vraća Mariu ni zbog jednog drugog razloga nego što osjeća potrebu za nekim. Bilo kim. Ne konkretno Mariom. A zbog čega bi se trudila oko nekoga drugog ako zna da kod Marija ima siguran prolaz. Zna da će joj se uvijek vratiti.

U ovakvim vezama najteže je shvatiti da tu ne postoji sudbonosna povezanost. Najčešći razlog stalnog vraćanja istom partneru za kojeg znate da ne ispunjava vaša očekivanja je sudbonosna nemogućnost nalaska drugog partnera. Pa osobe kada su usamljene misle da bi im život bio lakši da imaju bilo koga, međutim kada dobiju tog bilo koga, shvate da im se život ništa nije poboljšao i ponovno prekidaju. I tako u krug.

Vjerojatno je razina zainteresiranosti kod Marija 88/100, a Ivane 45/100. Ti brojevi se ne poklapaju i tolika različita razina zainteresiranosti nikako ne može funkcionirati.

I ma koliko bilo teško u ovoj situaciji je Mario taj koji će morati prekinuti taj začarani krug. Ivana je očito nesposobna za veze ili Mariom ili s bilo kim drugim. S njim je dok joj odgovara, kada joj više ne treba zna kako ga isprovocirati… Međutim, Mario je toliko naivan, da nakon što ga je ostavila 50 puta na isti način, još uvijek ne shvaća da nije on kriv za prekid, nego da ga ona poznaje dovoljno, zna kako isprovocirati prekid da Mario bude kriv za njega, kako bi sebi ostavila vrata otvorena za situaciju da se ponovno poželi ljubavi.

Nitko se ne bi trebao spuštati toliko nisko i biti nečija rezerva. Jer velika je šansa da će Ivana s vremenom ipak upoznati osobu koja će joj imponirati i zaljubit će se, a tada će Mario ostati sam s mnogo više od četiri godine iza sebe protraćene uzalud.

Vodič za zdravu vezu

Za sretnu, zdravu vezu nužno je:

– Prihvaćanje – Nemojte pokušavati mijenjati partnera

– Povezanost – Pitajte pitanja, pričajte o sebi i nemojte stvarati predrasude.

– Komunikacija – Budite otvoreni prema drugoj osobi.

– Pouzdanost – Ako kažete da ćete nešto napraviti onda to i učinite.

– Očekivanja – Spustite se na zemlju. Život nije televizijska sapunica, pa očekivanja uskladite sa stvarnim životom.

– Fleksibilnost – Nemojte vezu pretvoriti u rutinu. Budite ponekad nepredvidivi.

– Ciljevi – Pronađite neke zajedničke ciljeve i trudite se ostvariti ih.

– Zdravlje – Brinite se za vlastito zdravlje i budite u formi.

– Intimnost – Intimnost zahtjeva predanost i razumijevanje.

 

 

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST