19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Sami birajte svoj put [ SELFHELP ]

Sami birajte  svoj put

Genetsko nasljeđe igra ulogu u razvoju gotovo svakog ljudskog bića, bilo fizički, mentalno ili emotivno. Mnogi od nas fizički sliče na roditelje i imaju slične osjetljive točke.

Možemo imati predispozicije za određene obrasce ponašanja ili preferencije. Kako starimo također sve više primjećujemo koliko su neke odluke naših roditelja i njihovo ponašanje utjecalo na naše živote. Naš odgovor na to ovisit će o teme jesu li njihove reakcije bile prihvatljive kada ih gledamo iz svoje perspektive.

Međutim, bez obzira na nasljeđe koje preuzimamo od njih ne znači da moramo krenuti stopama svojih roditelja ili slijediti put koji su nam oni zacrtali. Svatko od nas slobodan je postati ono što želi biti.

Kada prihvatimo činjenicu da su naši roditelji samo ljudska bića s ljudskim gestama i ljudskim osjećajima, shvatit ćemo kako smo mi ipak autonomna bića i kako oni nemaju kontrolu nad našim odlukama. Normalno je da ćemo neke njihove savjete ukomponirati u svoj život, ali samoispitivanjem svih područja svoga života trebali biste shvatiti živite li životom kakvim želite ili kakav su vam drugi nametnuli.

Ne trebate praviti burne rezove ili osuđivati sve što ste naslijedili, divite se onim dobrim stvarima koje su napravili za vas, uzmite u nasljeđe ono što želite, ali nemojte se bojati odbaciti ono što ne želite.

Iako u velikoj mjeri naš temperament i navike definiraju tko ste, možete kontrolirati kako će se manifestirati u vašem životu.

Navike koje ste dobili u nasljeđe ne trebaju biti dio vaše sudbine. Iz onih odluka koje su vaši roditelji donijeli možete učiti i izabrati ne biti žrtve istih obrazaca. Njihove navike ne trebaju postati vaše. Međutim pri formiranju svoga puta, uvijek morate uzeti u obzir da će se utjecaj obitelji nastaviti i da od obiteljskog nasljeđa ne možete pobjeći, ali jednako tako i da će vaše odluke i iskustva utjecati na vaše potomke.

Obiteljsko nasljeđe je dar, a o vama ovisi kako ćete ga upotrijebiti.